De focus ligt op de hokken van Joël Verschoot te Ingelmunster sinds jaar en dag op de provinciale en (inter)nationale klassiekers. Zeg maar… de vluchten van de grote halve fond tot de grote fond, met focus op de fond. De perikelen rond de coronacrisis noodzaakten Joël tot enkele wijzigingen in de aanpak. We laten hem even aan het woord:
Laat mij eerst en vooral stellen dat de gezondheid hier op de eerste plaats komt. Mocht dat beestje hier binnen dringen en ons ziek maken, zullen we misschien ook niet met de duiven kunnen spelen. Wij zijn dus voorzichtig. Veiligheid primeert.
In de voorbereiding van het seizoen nam ik reeds het besluit om op de zware fond enkel nog met doffers aan het spelletje deel te nemen. Die zitten op een apart hok. Het hok waar vorig jaar de duivinnen op zaten werd nu ingepalmd door een ronde jonge duiven.
Duivinnen verduisterd, doffers niet
Voor de jonge duiven stelt zich nog geen probleem op dit moment. Die trainen goed, worden verduisterd zoals op andere jaren, en zijn klaar om binnen enige tijd rustig op te leren.
Gezien de start van het duivenseizoen door de coronacrisis werd uitgesteld, en we hier en daar geluiden opvangen dat de nationale vluchtkalender daardoor zal opgeschoven worden, werd besloten om ook de 20 vliegduivinnen te gaan verduisteren zoals de jonge duiven. Die kunnen we dan desnoods spelen tot in september zonder problemen met de rui.
De doffers werden niet verduisterd. Daarvoor zijn onze hokken te klaar, en dan heeft dat geen enkele zin. Twee jaar terug wonnen we nog 1-3-4 Nationaal Angoulême oude en 2-11-16-17 Nat Angoulême jaarlingen in augustus. De doffers verkeerden toen nog in topconditie, en konden deze wellicht nog een 2-tal weken aanhouden zonder problemen met de rui. Hopelijk lukt ons dat nu ook, zodat we zeker tot half augustus (of een weekje langer) met de doffers kunnen deelnemen op de fond, mochten de vluchten daar tot half of eind augustus opgeschoven worden. Lukt dit niet, hebben we nog onze ploeg (verduisterde) duivinnen achter de hand.
Normaal worden de doffers eind maart gekoppeld en na een 5-tal dagen terug gescheiden. Dit valt samen met de opleerperiode. Nu hebben we de doffers samen gelaten tot einde broed, en pas dan gescheiden. Hierna hebben we de trainingen hervat, zodat ze nu terug 1 x daags aan de heropbouw van hun conditie kunnen werken, zodat ze klaar zijn om op te leren als er (hopelijk) na 4 mei versoepelingsmaatregelen zouden komen voor onze sport. Wij hopen – net als vele van onze sportgenoten – dat we in 2020 nog kunnen vliegen. Al klinken de signalen die we opvangen vanuit Frankrijk nog niet meteen hoopvol voor een snelle oplossing. Toch houden we de moed er in. Na onze verkoop van maart 2019, moeten we bouwen aan een nieuwe vliegploeg, en daarvoor moet er toch enige vorm van selectie zijn van de jeugdige vliegduiven op de nationale vluchten. Hoe sneller hoe liever.