Roger Mertens (Sint-Truiden, BE) heeft met Radja een kroonjuweel in huis

"Hij komt thuis zoals je hem inkorft", zo omschrijft Roger Mertens zijn stervlieger Radja. Roger Mertens draait al enkele decennia mee aan de top van de Limburgse duivensport en heeft al veel goede kleppers gehad. Bij wat zijn Radja presteert, verbleken echter al de prestaties van voorgaande duiven.


Roger Mertens met zijn stervlieger Radja

"Zo eentje kweek je waarschijnlijk maar eenmaal in je hele leven", beseft Roger zelf maar al te goed. Wat zijn Radja (BE15-2177972) presteerde, mogen we dan ook onder de categorie 'uitzonderlijke prestaties' plaatsen. Deze klepper miste in zijn ganse carrière op geen enkele fondvlucht. Veertien maal ging hij de korf in en veertien maal wist hij zich lokaal, provinciaal en/of nationaal te klasseren. Dertien van die vluchten waren nationale vluchten en daarvan won hij zeven keer per tiental, provinciaal deed hij nog eentje beter door acht keer per tiental te winnen. Als jaarling vloog hij Jarnac en Tulle:

Jarnac prov.: 61/547 d.
Tulle prov.: 61/841 d.

In 2017 vloog hij zes fondvluchten en werd als 11e Beste Fondduif met 5 Prijzen (5 nationale vluchten) afgevlagd met volgende (beste) resultaten:

Limoges I zone B2: 94 / 2.971 d.
Brive prov.:    129 /  901 d.
Limoges II prov.:  5 /  584 d.
Libourne nat.:   19 / 3.927 d. 
Tulle zone B2:   263 / 1.833 d.
Bergerac:      59 /  250 d.

In 2018, een van de zwaarste seizoenen van de laatste decennia, deed Radja dat huzarenstukje nog een keertje over. In de PIPA-ranking Beste Fondduif met 5 Prijzen werd hij ditmaal als 25e afgevlagd:

Angoulême prov.:  1 / 270 d.
Brive prov.:    21 / 783 d.
Cahors prov.:   39 / 583 d.
Limoges II prov.: 35 / 512 d.
Limoges I prov.: 211 / 1413 d.
Libourne prov.:  68 / 303 d.


Radja, zoals je hem inkorft, komt hij thuis

De Radja van het luchtruim is het tegenovergestelde van wat beweerd wordt dat een fondduif moet zijn. Rust is hem totaal vreemd, hem in de hand houden, is al geen sinecure. Roger begrijpt nog steeds niet van waar een duif die zo zenuwachtig is in de korf de energie nog haalt om zijn hok terug te bereiken. Ook wanneer hij van het hok uitvliegt, kent hij geen rust. Zijn favoriete plekje is boven op de schouw van waaruit hij achter elke merel, mus of andere vogel die ook maar in zijn buurt komt, aanjaagt. Voorts volgt hij met argusogen elke handeling die Roger uitvoert. Hij zit het ganse jaar in dezelfde conditie, zelfs in de wintermaanden bezit hij geen grammetje vet.


Een blik zegt meer dan duizend woorden

De stamboom van Radja is een mix van enkele van de grootste namen uit de Belgische duivensportgeschiedenis. Langs vaderszijde zien we als overgrootvader een halfbroer van de Bliksem van Gaby Vandenabeele opduiken. Overgrootmoeder is dan weer een kleindochter van Gaby's zo mogelijk nog grotere beroemdheid, de Picanol. Verder zien we langs vaderskant ook de naam van Clerinx verschijnen, een ras waarmee iedereen die er een eitje of jong van kon bemachtigen mee slaagde. De moeder van Radja is dan weer een 100% Jos Thoné met als bekendste familieleden Sedna I en Sedna II. De volledige pedgree van Radja bekijk je hier.

Momenteel zit Radja tegen een aantal duivinnen gekoppeld in de hoop dat een van zijn nazaten ooit hetzelfde zal kunnen presteren. Zijn actieve vliegcarrière zit erop, zijn kweekcarrière start nu. Gezien zijn nog jonge leeftijd kan hij Roger nog veel duivenplezier bezorgen.