A. Kat & Zn (Westzaan, NL) hadden de beste midfond-fondduif van Nederland in 2017 (7 prijzen)

Het jaar 2017 werd het debuut op het nieuwe adres van de liefhebbers Janus en Jannus Kat. Zij spelen in de sterke afdeling 6 Noord-Holland en gaven de concurrentie met winst in de PIPA-ranking Beste Midfond-/Fondduif 2017 van Nederland een stevige verwittiging dat er de komende jaren met hen rekening zal moeten worden gehouden.

Nieuwe thuis, nieuwe start

In 2015 organiseerde de familie Kat een verkoop van alle oude en hun drie beste jonge duiven. Wat bleef zitten voor het jaar 2016 was een groep jaarlingen en een groep jongen die bewaard werden voor de kweek. De jonge duiven van 2016 werden nog drie keer gespeeld op het oude adres. De duiven die overbleven, werden overgewend naar het nieuwe adres. Daar werd vanaf 2017 voor het eerst gespeeld. De nieuwe locatie biedt ruimte aan 24 vliegkoppels, 65-70 jongen en maximaal negen kweekkoppels. "Beperkte ruimte voor kweekkoppels is nog steeds de beste manier om alleen het beste over te houden", licht Jannus toe.


Vader Janus en zoon Jannus voor hun nieuwe accommodatie met Kai Verbij

Kai Verbij, beste midfond-/fondduif 2017 van Nederland

Ondanks de verhuis verliep de start van het seizoen 2017 toch voortvarend. Vader en zoon trokken de lijn van goede prestaties op het oude adres gewoon door. In 2017 ontpopte de 852, later omgedoopt tot Kai Verbij, zich tot beste midfond-/fondduifvan Nederland en eindigde aan het eind van het seizoen in maar liefst zeven verschillende nationale competities in de top 10. Dat Kai Verbij een goede duif was, bleek al in 2016 toen hij als jaarling de eerste prijs vanaf Peronne tegen 1.262 duiven won. De moeder van Kai Verbij is door de combinatie zelf gekweekt. De vader werd geleend van Eric Keijsper.Kai Verbij, beste midfond-/fondduif 2017 van Nederland

Onderstaande uitslagen zorgden ervoor dat Kai Verbij de beste midfond-/fondduif van Nederland werd in 2017:

 5e Vierzon    6.532 d. (615 km)
 22e Bourges    5.324 d. (621 km)
 12e Pont-St.-Max. 2.539 d. (384 km)
 26e Châteauroux  3.056 d. (665 km)
 47e Pont-St.-Max. 4.920 d. (384 km)
109e Gien     8.513 d. (551 km)
113e Pont-St.-Max. 7.490 d. (384 km)

Nog meer titelgewin met twee andere duiven

Dat waren niet de enige prijzen die de combinatie in 2017 in de wacht sleepte. Ook volgende kampioenschapsnoteringen werden behaald:

1e Keizer Kampioen Fondclub Noord-Holland
1e Provinciaal Kampioen Supervitesse Aangewezen
2e Provinciaal Kampioen Supervitesse Totaal
2e Provinciaal Kampioen Dagfond Totaal
4e Provinciaal Kampioen Jonge Duiven Onaangewezen

Kai Verbij is niet in zijn eentje verantwoordelijk voor de behaalde klasseringen. Twee andere duiven, Elaine Thompson en Super Marco, stonden ook in de spotlights met hun prestaties.


Elaine Thompson, de begenadigde duivin van Kai Verbij


Super Marco, met Kai Verbij en Elaine Thompson een van de smaakmakers in 2017

Spelsysteem en kweekstrategie

Alle duiven worden gespeeld op dubbel weduwschap. Vaak wordt van de beste duiven de doffer of duivin in de loop van het seizoen thuisgehouden. Dat dat echter niet altijd nodig is, bewijst het koppel Kai Verbij x Elaine Thompson. Zij gingen het hele seizoen mee en kenden toch een uitstekend seizoen.

De duiven worden midden januari gekoppeld, waarna ze samen eenmaal een koppel jongen grootbrengen. Er wordt gevlogen met de jongen uit de betere vliegkoppels, samen met een tweetal jongen uit de kwekers. Op die manier worden er ongeveer 55 jongen gekweekt voor eigen gebruik. Zowel in 2017 als in 2018 werden ook nog een vijftiental extra jongen gehaald bij een hard spelende liefhebber. Vanwege de beperkte ruimte op het kweekhok worden de duiven eerst getest alvorens er meteen uit te kweken. "Wordt er wel iets gehaald voor op het kweekhok, dan moet het een heel bijzonder duif zijn", aldus vader en zoon.

Na het spenen van de jonge duiven gaan de 24 koppels vliegduiven op weduwschap en worden zij tot aan de natour niet meer gekoppeld. Zowel de doffers als duivinnen komen eenmaal daags ongeveer een uur los. Voor de vluchten worden de oude duiven 4 à 5 keer weggebracht. Tijdens het seizoen zelf wordt er helemaal niet meer met de oude duiven gereden.

Gezondheid en voedersysteem

De duiven worden verplicht geënt tegen paramyxo. Verder wordt er preventief zeer weinig aan de duiven verstrekt. Zo is het huidige seizoen 2018 nu acht vluchten onderweg, maar hebben de duiven nog niets van medicatie gekregen, zelfs geen ontsmetting op zondag. Als de combinatie twijfelt over de gezondheid van de duiven raadplegen zij dierenartsenpraktijk van der Sluis. Wanneer er wordt ingegrepen gebeurt dat met producten van van der Sluis en Boskamp.

De duiven krijgen bijproducten zoals SGR (Boskamp), LWT (Beute), Omega Olie (Boskamp) en extra eiwitten in de vorm van PowerPlay. Voor de voeding rekenen vader en zoon op de Matadormengelingen Premium Start, Premium Athletic en Turbo Energy. Die drie mengelingen worden tijdens het seizoen ook wekelijks in die volgorde voorgeschoteld. Afhankelijk van het weer en de zwaarte van de laatste vlucht en de verwachte lastigheidsgraad van de eerstkomende wordt de hoeveelheid voeder en de verdere opbouw van het voederen aangepast.

De verloren zoon

Het scheelde niet veel of Kai Verbij had niet meer op het hok in Westzaan gezeten. De week voor de op de een na laatste natourvlucht van 2017 werd hem een jong ondergeschoven. Nadien weigerde hij om nog te trainen en ging al zijn aandacht naar het jong. Op de dag van de vlucht situeerde zich een klein regenfront ten oosten van de afdeling en keerde Kai Verbij niet terug.

De combinatie had een eventuele terugkomst al lang opgegeven tot op een zondagavond om 22 uur iemand uit Friesland belde die de duif had opgevangen. "Een vrouw had Kai Verblij ’s middags al zien lopen en werd er door haar buren op geattendeerd dat de duif mooi voer was voor de katten in de buurt", vertelt Janus. Tegen de avond zat de duif nog op precies dezelfde plaats als ’s middags dus de vrouw besloot de duif op te pakken en in een doos te stoppen. Een mooi verhaal dat illustreert dat geluk en verdriet in de duivensport dicht bij elkaar liggen.

Veelbelovende nakweek

Dat Kai Verbij ook zijn meerwaarde op het kweekhok zal bewijzen bleek al uit de uitslag van het bevrijdingsweekend van 5 mei. Het werd een vlucht in echt duivenweer: warm met een wind uit het noordoosten. Vanuit Quiévrain wint de Kat-trein 4-5-8-27-28-72-89-... van 17.073 duiven (44/37). De enige zoon van Kai Verbij, de 337/17, wint op deze vlucht de vierde prijs. De concurrentie is gewaarschuwd: de kolonie komt stilaan op gang en zal deze zomer niet zomaar te stoppen zijn!