Direkt zum Inhalt

Beute & Zn, Wilhelminaoord (NL)

Mijn eerste buitenlandse reportage en wat voor één : Beute en zoon uit Wilhelminaoord !! Gertjan Beute kunnen we stilaan een fenomeen noemen, zijn columns vinden meer en meer bijklank, ook onder de Belgische liefhebbers. De openheid waarmee Gertjan spreekt over de methodes die succeshokken en hijzelf gebruiken, is bijna revolutionair te noemen.

Nog maar enkele maanden geleden stelde Gertjan ook zijn eerste boek voor: “Uiterlijke kenmerken van Crack duiven” waarin hij 200 absolute crackduiven met elkaar vergelijkt en er de gemeenschappelijke uiterlijke kenmerken uithaalt. Ook zijn oogtheorie en allerhande heel bruikbare tips zorgen dat het boek leest als een adembenemende thriller, allé voor een duivenmelker dan toch.

Gertjan is echt zoals we hem zien in de koerier dvd’s en zoals we hem lezen in Het Spoor en Het duivenblad, rechttoe, rechtaan, gepassioneerd, eerlijk, met kennis van zaken. Dat deze man bezeten is van duiven is wel duidelijk. Hoge bomen vangen echter veel wind, ondanks zijn positieve ingesteldheid, komt er dus ook soms wel eens kritiek... Gertjan laat zich echter gelukkig voor de meesten onder ons niet ontmoedigen...


Naast columnschrijver, keurmeester, maker van duivendvd’s, panelgast, enzoverder is Gertjan dus ook lid van de sterkspelende associatie Beute en zoon. Al jaren houden zij de Klakduiven met succes in ere. Oh ja, daarnaast werkt Gertjan ook nog, hij heeft blijkbaar dagen van 48 uur... Gelukkig kan hij ook een beroep doen op mama Betty Beute en vrouw Klaasje.

Even terug in de tijd
Zijn ouders zijn in 1963 begonnen met de duivensport. Gertjan werd in 1965 geboren. Als kleine jongen van vijf jaar zat hij reeds bij Grootmeester Jos v. Limpt alias “De Klak”op schoot. Overal werd hij mee naar toe genomen, alle kampioenendagen waar vader Beute met zijn “Klakken” present was, of bij de hokbezoeken aan grote melkers in die tijd zoals Tournier, Delbar, VanBruaene, Dokter Linssen of Pot(Utrecht). Tussen 1964 en 1985 heeft vader Beute onder zijn eigen naam gespeeld, wel met hulp van moeder en zoon, maar op de lijst stond altijd A.Beute Frederiksoord. Na 1985 werd het A.Beute & Zn, en vanaf 2000 na het overlijden van zijn vader is er verder gegaan onder Beute & Zn.

Sinds zo’n 10 jaar is Gertjan lid van de groep van keurmeesters van postduiven, maar ook selecteur van postduiven. Verschillende hokken per jaar kloppen bij hem aan voor selectie of koppeladvies, en dit met bovengemiddelde prestaties nadien.

Daarnaast kennen we Gertjan allemaal van zijn koerierdvd’s (nr 69 en 73), zijn wekelijkse columns in Het Spoor en dit blad en zijn forumavonden en seminaries. Het feit dat hij dingen op een eenvoudige manier kan uitleggen bovendien met een vleugje humor, zorgen ervoor dat Gertjan ook een graaggeziene gast is op forumavonden en seminaries.

De stam van Beute en zoon bestaat voor 100% uit Janssens duiven voornamelijk via “De Klak”. Zoals we op de koeriervideo’s in detail kunnen zien, houdt Gertjan deze stam volledig zuiver door lijnenteelt.
In 2006 zijn er wel 26 Eijerkampduiven bijgekomen. In Nederland kun je namelijk bij aankoop van meubelen bij fabrikant Eijerkamp duiven aanschaffen voor een symbolisch bedrag. Een nieuwe keuken later bij hem en vrienden, zaten er dus Eijerkamp jongen op het hok, deze worden nu getest en vergeleken met eigen jongen.

Kweekhok : een en al Vechter X Witpenneke
Van bij de start in 1963 ging vader Arnold Beute al naar grootmeester Jos v.Limpt ”De Klak” en haalde hier 4 koppels jongen uit Vechter x Witpenneke, Jong Koppel, Jonge Vechter en Rappe dus allen uit de zelfde Vechter x Witpenneke lijn.

In 1970,79,86, en 97 werden steeds rechtstreekse klakken bijgehaald, maar steeds uit lijn Vechter x Witpenneke. Ook werden klakken geruild met Dokter Linssen uit Helmond.

In 1984 werden enkele klakken bijgehaald bij Eppo Bodde uit Winschoten,daarvan was 1 een superkweker de 84-2201941 Zoon 02 met 3 x 1e. In 1987 verkocht Eppo door omstandigheden zijn duiven totaal en Beute kocht de allerbeste; de 07-Asduif (80-1469507) met 5 x 1e en het Gouden koppel (81-2007202 x 80-2095069) De 07 en de 02 waren broers en hadden beide zes maal het koppel Vechter x Witpenneke van Jos Klak in zich.

In 1988 werd een rood Janssen duivinnetje gehaald bij Eijerkamp,door vriendschap tussen de familie Eijerkamp en de familie Beute zijn vanaf 1988 diverse janssenduiven met het 05-Camphuisbloed (ook afstamming Vechter x Witpenneke) bijgehaald.
In 1987 werd bij Joop Beumer uit Arnhem vier duiven gehaald uit zijn beste vliegers w.o 2 uit de Jemie met 2 eersten in groot verband. In deze jongen zat de lijn 46-Verbart (zoon Vechter x Witpenneke van Jos Klak).

In 1988 werd een zoon van de Generaal bij Wout Smeulders gehaald, ook deze klak werd geheel in de stam opgenomen. Vanaf 1995 worden regelmatig duiven bijgehaald van de gebroeders Borgmans (de neven van Jos Klak). Steeds uit de lijn 03 Doffer en Blauwe 613 Klak, dus ook deze duiven hebben steeds als basislijn Vechter x Witpenneke.
En er moet nog 1 duif worden genoemd: de “Samenkweekduif” 95-1068273, deze duivin werd geboren op het hok van vriend Wim v.Dijk uit Oldeberkoop uit zijn Supercrack 053 x Dochter van ons stamkoppel 02 x 069. In de stamboom van deze Supercrack van Wim v.Dijk vinden we ook het Beute soort.

Op het kweekhok bevinden zich anno 2007, 32 kweekkoppels die hoofdzakelijk bestaan uit oude topvliegers, aangekochte duiven of kinderen hiervan.
Elke kweekduif krijgt drie jaar de tijd om zich te bewijzen, zijn er geen super nazaten bekend geworden, gaan ze er zonder pardon uit.

Methode
De meeste mensen die de columns van Gertjan lezen of zeker de koerierdvd’s gezien hebben, kennen zijn systeem al wel. Voor de andere geef ik het toch nog eens kort mee.
Op het vlieghok is dus plaats voor 23 doffers en 23 duivinnen die op totaal weduwschap worden gespeeld. Geen partners meer thuis dus, alles gaat mee. Ze worden gekoppeld aan de gelijk met de kwekers rond 1 december. Enkele koppels krijgen eieren van de kwekers maar de meeste vliegers houden hun eigen jongen.

Op 3 a 4 dagen eieren worden de duiven weer gescheiden en staan vanaf dan op weduwschap.

Voordat de wedstrijden beginnen worden de duiven wel 15 x gelapt waarvan 10x op zo’n 25 kilometer. De weduwnaars en weduwduivinnen trainen de eerste weken bij koud weer maar 1 x per dag, maar op de dag van een lapvlucht komen ze verder niet buiten voor gewone training. Vanaf ongeveer 1 mei gaan ze twee keer per dag de lucht in voor een uur training, ook de duivinnen trainen dan 2 x per dag. De eerste paar dagen dat ze weer in training zijn(eind februari) moet de vlag wel eens op het dak,maar daarna trainen ze zelf.

Voeding en medisch
In September of Oktober krijgen de duiven een paratyfus kuur van zo’n 14 dagen (het ene jaar parastop van Dr.de weerd en het andere jaar de para-colikuur van Dr.vd Sluis). Op eieren krijgen de duiven een geelkuur van 7 dagen met Rodinazole 10%.


De moeder van Gertjan


Twee weken voor de eerste vlucht krijgen de duiven een week lang Prange Suppe door het water,wat de duiven verschrikkelijk laat trainen en zuivere kelen geeft,ze worden er wat licht van maar bol. Na deze P.S opstart periode krijgen ze het nog twee keer in de week tot en met de laatste vlucht in September.

Tijdens de wedvluchten krijgen de duiven zaterdag en zondag B.S van Dr.de Weerd door het water,op maandag en woensdag P.S en op Donderdag W.N van Dr.de weerd of Ornithose Speciaal of Ornithose rood van Dr.vd Sluis. Om de drie a vier weken krijgen ze ook nog een Belga-Magix tablet opgestoken. Vanaf de laatste vlucht krijgen ze niets meer.

Na de laatste vlucht,wanneer de jongen bij de vliegduiven weggepakt worden krijgen ze 36 uur geen eten,na deze 36 uur vasten krijgen ze een week licht voer met karnemelk door het water. Na deze week van lichte kost krijgen ze rui van Beyers .

De kwekers krijgen het gehele jaar door naast de kweekmengeling een bak met snoepzaad, onkruidzaad en allerhande tot hun beschikking.

De duiven worden tijdens het vliegseizoen gevoerd met het Elyte enzymix van Beyers aangevuld met super energie en heel veel snoepzaad en pinda’s. Het Elyte enzymix systeem wordt door Gertjan in drie fasen gebruikt gedurende de week. Een meer gedetailleerd schema kan je hem altijd vragen.

De dag van de aankomst krijgen de duiven volle bak Enzymix Modern System Extra Opbouw (Opbouw) en hierna 1 koffielepel snoepzaad. De zondag en de maandag krijgen ze Enzymix Modern System Recup ( Recup) en 1 eetlepel Powerplay over 1 kg voer. Dinsdag krijgen ze smorgens na de training Recup en s’avonds Opbouw. Woensdag staat er opbouw op het menu aangevuld met snoep en pinda’s. Donderdag en vrijdag tot de middag krijgen ze Energie met 1 koffielepel snoep, 3 pinda’s en 1 koffie lepel Cèdè Omega 3-6-9.

Lijnenteelt en oogtheorie
De kwekers worden gekoppeld op 1 december,er word bijna uitsluitend aan lijnenteelt gedaan. De kwekers moeten aan een aantal criteria voldoen; het moeten 1e Prijswinnaars en of Asduiven zijn of kinderen hiervan,ze moeten perfect van bouw zijn (Gert Jan is keurmeester) en de ogen moeten een gehele oriëntatie cirkel bezitten. Duiven zonder oriëntatie/verkenning cirkel worden niet in het kweekhok geplaatst. Maar omdat er al bijna 40 jaar met dezelfde stam Vechter x Witpennekes gekweekt word komen er eigenlijk geen slecht gebouwde duiven meer uit voort. Alle duiven op de hokken hebben een dikke korte achtervleugel,een vrij kort borstbeen,goed gesloten stuitbeentjes en zachte pluim,wanneer je 1 ziet zie je ze allemaal.

Spel met jonge duiven : een stapje voor door het bijlichten
De jonge duiven zitten in twee afdelingen met een schuifdeur,die gesloten kan worden voor eventueel het spelletje met de deur. In principe zit er 1 ronde winterjongen in,en meestal de helft jongen van de vliegduiven en de helft van de kwekers. Ook de vliegduiven worden in lijn gekoppeld.

De jongen kunnen vanaf het spenen in een grote volière en worden niet verduisterd,maar juist het tegenovergestelde. Bij het spenen gaat het licht voor 14 dagen 24 uur per dag aan(true light d.w.z. echt licht),daarna maken ze er een zomerdag van dus licht van 05.00 t/m 23.00 uur. De duiven hebben begin februari reeds slagpennen gegooid. Wanneer ze beginnen met de vluchten zijn veel jongen bijna klaar met de rui,en blijven dan staan op 2 a 3 pennen die ze na de pulgeerkuur (Karnemelk & 36 uur geen eten) alsnog stoten. Voor half oktober hebben alle duiven alle veren vernieuwd incl. staartpennen.

De Vaandeldrager van het hok van de laatste jaren : de SUPERDUIVIN 
De absolute topper of crack zoals Gertjan zelf graag toppers benoemd is de 00-1188063 alias “DE SUPERDUIVIN”. Ze werd asduif in de afdeling en troefde daarmee alle 2150 concurenten af.

Ze is een dochter van het v.Hooijdonk koppel van Beute & Zn bestaande uit “DE CRACK” 97-2230772 x “ZUSTER SPITFIRE” 98-1906717 het is een lijnenteeld koppel naar Vechter xWitpenneke van Jos Klak met een vleugje janssenbloed van de Crack 053 van Wim v.Dijk uit Oldeberkoop en van Archibald(broer 05) van Bertie Camphuis.

Naast het gegeven dat ze Asduif werd van de afdeling is ze ook nog erg mooi, zo mooi zelfs dat ze in de selectie zat voor de standaardklasse/Nederland voor de Olympiade in Frankrijk.
Enige dagen voordien viel ze helaas af.

Kopprijzen van de 00-1188063 in 2001 en 2002
01-09-2001 Boxtel 151 km 2276 d. 1e
03-08-2002 Deventer 65 km 2693 d. 2e
19-05-2001 Houdeng 297 km 2556 d. 3e
20-04-2002 Boxtel 151 km 2911 d. 7e
23-06-2001 St.Ghislain 314 km 2126 d. 8e
29-06-2002 St.Ghislain 314 km 1574 d. 12e
etcetc.

Deze 063 is eind 2003 naar het kweekhok verhuisd, een zet die Gertjan zich tot nu toe allesbehalve spijt. De Superduivin is reeds moeder en grootmoeder van nieuwe toppers bij Beute en zoon.

2005 Resultaten.
26.03 Heino 47 km. 184 d. 2,3,4,5,6,7,8,9,10
02-04 Wychen 122km 255 d. 1,3,5,6,7,8,
16.04 Zutphen 78km 521 d. 6,7,8,9,10,
23.04 Duffel 227km 594 d. 2,3,5,6,9,
30-04 Strepy/thieu 299km 624 d. 4,8,9,10,
07-05 Meer 180 km 453 d. 5,6,7,8,10
15.05 Chantilly 483km 262 d. 1,5,8,10,
28.05 Ablis 572km 209 d. 2,12,16,21,26,27,29,
28.05 Boxtel 151km 205 d. 1,2,4,5,6,
11.06 Duffel 227km 214 d. 4,7,10,
02.07 Strepy/Thieu 299km 169 d. 3,5,6,7,
10.07 Etampes 567km 549 d. 9,19,21,23,65,99,108
23.07 Maaseik 196km 341 d. 4,6,8,
13-08 Menen 309km 316 d. 1,4,5,10,
27-08 Wychen 121km 339 d. 3,4,5,8,11,13,14,15,18,19,
03-09 Gennep 131km 321 d. 2,3,4,5,6,8,9,10,11,12,13,14,16,
10-09 Boxtel 151km 235 d. 1,6,7,10,12,
17-09 Duffel 227km 187 d. 2,4,5,6,14,15,16,18,19,

2006 Resultaten
Zutphen 304 d. 1,2,4,5,6,8,9,10,11,12,13,14,15,16,18,19,
Boxtel 577 d. 1,7,8,
Menen 572 d. 1,5,13,14,
Creil 226 d. 2,5,
Strombeek 549 d. 2,3,7,
Menen 489 d. 5,6,10,12,
Arras 333 d. 2,4,7,8,11,12,15,
Wiichen 341 d. 1,4,7,12,13,14,16,
Duffel 170 d. 2,3,4,6,7,8,
Menen 2509 d. 1,7,

Zoals jullie konden lezen was mijn eerste buitenlandse reportage dus echt een voltreffer, de 6 uur durende autoreis meer dan waard... Een goede ontvangst, superveel bijgeleerd en veel “crack”duiven gezien bij Gertjan en zijn twee lieve vrouwen. De openheid waarmee Gertjan in zijn boek, de dvd’s en zijn columns spreekt over de methodes die hij en andere toppers gebruiken, kunnen de duivensport enkel maar vooruithelpen. Zijn motto is dan ook : “Elkaar bekampen met duiven en niet met geheimen”.