Demeulenaere Gabriël wint 1e interprovinciaal Tours voor oude duiven met de "3200476/05"


Op deze wedstrijd ingericht door de "Kortvlugge " Kortrijk in samenwerking met de I.W.V. werden 2874 oude duiven ingetekend. Gelost met één dag vertraging om 9u30 haalde de "Geschelpt geel" 476/05 van Gabriël de grootste snelheid ( 1118,02m/min) en trok zegevierend over de eindstreep na een toch alweer lastige vlucht alover 441 km. . Deze prachtige geschelpte weduwnaar won in 2008 respectievelijk uit
- Clermont (2 x)
- uit Ablis (36e/ 459d)
- Ablis (24e/403d) en miste vervolgens uit Orléans.
Gelet op het feit dat de conditie wat verminderde, besloot Gabriël om de duiven eens 3 weken rust te gunnen en zij gingen de korf in voor Tours met als gevolg een provinciale overwinning. Gabriël, die dit jaar 65 werd, zit al vanaf zijn 15de in de duivensport….dus hij heeft er een halve eeuw in onze mooie hobby opzitten, heeft enorm veel ervaring en is een groot kampioen, dat mag ook even gezegd.

Zijn hokbestand omvat 39 weduwnaars, 24 koppels kwekers en een 100-tal jonge duiven.
De afstamming van de "Geschelpt geel" ( geel = verkenningsring) geeft Gabriël ons op een netjes uitgeschreven blad papier.

De vader van de provinciale winnaar was de "Blauwe Kousse '96", die op zijn beurt een zoon was van "den Ouden Driebander" (eigen soort) van 't jaar '93 gekoppeld aan de "Blauwe Sioen-duivin". Deze "Blauwe Sioen-duvin" - tussen haakjes een excellente kweekduivin- kreeg ik van Luc Sioen uit Moorslede in 1988 en zij was in de periode '90 tot '00 de stammoeder van mijn (kweek)hok. De "Blauwe Kousse '96" heeft nooit uitgevlogen omdat de broers ervan enorm sterk presteerden op vluchten als Blois - Tours - Poitiers - Limoges en Ruffec.
"Twee van deze broers wonnen zelfs een 1e provinciaal uit Tours en uit Poitiers"…aldus Gabriël.
Langs moederszijde betreft het een kleinzoon van de fameuze "Orléans" van '91, een duif die echt brokken maakte in zijn tijd. Het is immers zó dat de moeder van de provinciale winnaar een dochter is van de "Roste Orléans '91", die toen gekoppeld zat aan de "Geschelpte Wittestaart '96".
De "Roste Orléans '91" is nog uit de lijn van de fenomenale Dourdanvliegers van Pol Braet uit Lichtervelde ( de jaren '70-'80).
"De Geschelpte Wittestaart '96", die dus grootmoeder is van de provinciale winnaar is een dochter uit de "Grote Geschelpte" van Julien Vaneenoo uit Wingene gekoppeld aan het "Oud Roodje" uit kruising Jozef Staelens x Pol Braet, beiden uit Lichtervelde.

Als medicatie maakt Gabriël gebruik van de produkten van Belgica-De Weerd. Als vitamines en recup is het van Interlabo…..nl "Topform 24" en "Recumin 24"; "Deze 2 factoren in combinatie geven goeie resultaten met elkaar" zegt Gabriël……..wat hij er echter ook mag aan toevoegen dat is dat hij eveneens met heel goeie duiven op zijn hok zit !!
Als origines vinden we er duiven van Joris Blomme uit Westkerke via André Brinkman uit Torhout, van Houben uit Itegem via verkoping van de duiven van André Vervaecke uit Torhout.
Verder de soort van Pol Braet (Lichtervelde), van Julien Vaneenoo (Wingene), van M. Casaert (Néchin) via Pol Haeghedoorn uit Ardooie, van Paul Deforche uit Ardooie via G. Vervalle uit Dentergem, voor 70% de soort van L & G & H Sioen uit Moorslede . Voorts duiven van Willy Corteel( Oostduinkerke), van Luc Van Hoecke (Oedelem), van Norbert Ally(Aarsele), van Eric Deprez(Gits), van Michel Hautekiet(Ruddervoorde) en van Jules Delameilleure (Lichtervelde).

Tot zover ons verhaal over de winnaar op de interprovinciale Tours van 8 juni in West-Vlaanderen. Aan Gabriël langs deze weg nogmaals onze hartelijke felicitaties.