Casaert-Senechal, "Nationaal kampioen Halve fond Jonge duiven 2007"

We schrijven eind juni, begin juli… het halve fondseizoen met de jonge duiven is net begonnen, de strijd om een opvolger te vinden voor de nationale kampioen van 2007 op de 'kleine halve fond', de tandem Casaert-Sénéchal, kan dus in alle hevigheid losbarsten! Al zal Sébastien zeker alles in het werk stellen om zijn nationale titel met 'verve' te verdedigen, alhoewel… door een nakende verhuis richting Kluisbergen, voorzien rond de periode van 1 November aanstaande, waar momenteel een nieuw woning wordt opgetrokken… zal er zonder twijfel ook hier veel tijd en energie in kruipen! Want de familie Casaert is niet zomaar de eerste de beste duivenfamilie in ons Belgenland… maar een familie met een zeer rijke duiventraditie! Broer Grégory speelt nog samen met vader Maurice op de ouderlijke hokken te Néchin, waar ze enkele weken terug nieuwe internationale roem vergaarden bij het winnen van de 1° + 3° Nationaal Bourges Jaarlingen op de allereerste confrontatie op de 'nationale vluchtkalender' van het sportseizoen 2008, meteen de 4° nationale overwinning uit hun loopbaan.
In 2007 waren het dus Sébastien en vrouwtje Anne, die de eer van de familie Casaert hoog mocht houden, met het behalen van de titel van 1° Nationaal Kampioen KBDB 'kleine halve fond' met de jonge duiven, nadat zij in 2006 reeds 1° Semi-Nationaal Chateauroux tegen 7.495 jaarlingen hadden gewonnen, en 10° Nat Kampioen KBDB Jaarlingen werden in 2005.
Voor de nationale titel op de 'kleine halve fond' met de jonge duiven komen 5 vluchten in aanmerking met de 1° en 2° afgegeven jonge duif op vluchten tussen 250 en 450 Km.

De titel werd dus in 2007 gewonnen door Casaert-Sénéchal, met volgende resultaten:


Vlucht
Aantal
1e Getekende
2e Getekende
30/6 Toury
717 d.
30
12
04/8 Bourges
665 d.
1
3
11/8 Toury
165 d.
13
1
Dourdan
171 d.
27
4
25/8 Tours
1930 d.
52
10

 

Een afscheid in schoonheid aan Saint-Léger. Want, zoals in de inleiding reeds gezegd, verhuist Sébastien straks richting Kluisbergen (Russeignies), waar op een terrein van 4200 m² ruim 49 meter aan duivenhokken en bijhorende volières werd geïnstalleerd.
In 2008 zal reeds van op de nieuwe hokken met de jonge duiven aan wedstrijden worden deelgenomen. Een nieuwe start, om vanaf volgend seizoen ook hier een ploeg oude duiven op de been te brengen waarmee men hoopt te schitteren op de 'grote halve fond' en… op de 'fond'!
Een nieuwe uitdaging die Sébastien erbij neemt op vraag van vrouwtje Anne!

De start voor eigen rekening in 2000
Sébastien en Anne (en zoontje Hugo) vormen het hoofdbestanddeel van de tandem Casaert-Sénéchal, als is de naam Sénéchal niet de familienaam van Anne. Deze is afkomstig van 'vriend voor het leven' Francois Sénéchal, directeur bij de Franse firma La Redoute.
Toen Francois nog in Leers Nord woonachtig was, zocht hij een hokverzorger. Hij vond die in de persoon van Sébastien Casaert die er als 14 à 15-jarig kereltje de volledige kolonie onder zijn hoede kreeg, met overweldigend succes trouwens. Sébastien bleef er 7 jaar vaste verzorger van dienst, tot Francois om beroepsredenen richting Zuid-Frankrijk verhuisde. Hierna volgde een ommetje van 1 seizoen als verzorger bij Mr. Hétru te Kain, waarna hij richting Otegem trok, bij Sylvere Toye.
In 1997 kocht en betrok Sébastien zijn woning te Saint-Léger, maar in die tijd was hij nog hokverzorger bij Sylvere Toye (periode 1996-begin 1999), zodat er niet direct duiven kwamen te zitten. De vele kilometers tussen thuis en de Toye-hokken begon stilaan door te wegen, in zoverre dat besloten werd om in 1999 duivenhokken op te trekken achter de eigen woonst, waar in 2000 gestart werd met een eigen ploeg duiven.
Uiteraard klopte Sébastien hier eerst voor aan bij vader Maurice, waar hij jongen verkreeg uit de allerbeste kwekers. Daarbij kwamen duiven van Georges Bolle, eerst via aankoop, later nog enkele via onderlinge ruil. Zo kon er gestart worden met een ploegje van goed 40 jonge duiven van toporigine, waarbij later nog versterking kwam vanuit bevriende tophokken als Gaby Vandenabeele, Eric Limbourg.
Tijdsgebrek door beroepsomstandigheden was er de oorzaak van dat in de aanvangsperiode 2000-2004 in hoofdzaak met jonge duiven aan wedstrijden werd deelgenomen (enkel in 2002 werden enkele jaarlingen gespeeld).
Na het sportseizoen 2004 werd de hokaccommodatie uitgebreid en in 2005 werd van wal gestoken met een ploegje jaarlingen bestaande uit 12 doffers en 8 duivinnen… met grandioos succes, want Sébastien & Anne stonden meteen in Oostende op het podium als 10° Nationaal Kampioen KBDB Yearlings, en verder werden ze ook Provinciaal Kampioen 'Grote Halve Fond' Jaarlingen.
Het hokbestand werd voor 2006 uitgebreid tot 22 weduwnaars en 12 duivinnen… en men won naast 16 x 1° Prijzen, liefst 5 x 1° Provinciaal uit Chateauroux (2x), La Souterraine Limoges en Bourges Jonge.
Een grandioos machtsvertoon van de Casaert-Sénéchal-ploeg, dat dus in 2007 een mooie verlengstuk kreeg met het winnen van de nationale titel! Hier primeert kwaliteit op kwantiteit, want enkel het allerbeste wordt ieder jaar na een strenge selectie door gehouden, kwestie van de hokbezetting zo klein mogelijk te houden.

Spelsysteem en verzorging
Dit jaar zal dus een nieuwe start worden genomen te Kluisbergen, waar een 150-tal jongen werden onder gebracht. Kwestie van op een zo kort mogelijke tijd, opnieuw een degelijke vliegploeg op de been te brengen. Al zag de aanpak voor het sportseizoen 2008 er iets anders uit (wegens straks dus geen oude vliegduiven), normaal gaat alles zo in zijn werk:
Eind november worden de kwekers (20 koppels) tezamen gezet, evenals 1 hok weduwnaars. De eieren van de kwekers worden onder de weduwnaars gelegd, waardoor de kwekers onmiddellijk aan hun 2e nest beginnen… op dat moment wordt een 2° hok weduwnaars gekoppeld, waar opnieuw de eieren van de kwekers worden onder geschoven.
De kweekduiven worden nu gescheiden, en krijgen een nieuwe partner, terwijl op hetzelfde moment een eerste hok van de vliegduivinnen wordt gekoppeld, die opnieuw de eieren van de kweekduiven mogen uitbroeden.
De kwekers mogen dan met hun 2e duivin meteen opnieuw met eieren komen, en brengen nu de jongen zelf groot. Zo heeft men binnen de 6 weken, 4 rondes jonge duiven van de kwekers, die allen degelijk kunnen worden uitgetest op de halve fond vluchten en 'nationaals' voor jonge duiven. Ideaal, om deze ganse ploeg jonge duiven meteen serieus aan de tand te voelen, zodat men meteen weet welk 'vlees men in de kuip' heeft… zowel bij de jonge duiven, als bij de ploeg kweekduiven.
Een keiharde selectie is een logisch gevolg. Na het opbrengen van een ronde jonge duiven verdwijnen de weduwnaars normaal meteen richting volière voor een rust- en zuurstofkuur. Daar krijgen ze zeer lichte kost (Lees: veel zuivering verrijkt met een greepje maïs) en veel thee. Ze verblijven er tot eind maart, begin april… dan komen ze terug op hun vertrouwd weduwnaarshok te zitten, en worden gekoppeld voor hooguit een 5-tal dagen broeden.
Dan zitten ze op weduwschap en kan het speelseizoen aanvangen. Sébastien noemt zichzelf een echte 'duivenspeler', en daarom wil hij een 'beresterke' ploeg duiven uitbouwen die wekelijks de mand in kan voor vluchten van 400-500 Km. Alleen na enkele zwaardere vluchten op rij, durft hij de duiven al eens een weekje rust voorschrijven. Maar als alles normaal verloopt, moeten ze iedere week de mand in… straks wellicht met uitzondering voor de aspirant fondvliegers.
De vliegduivinnen volgen een gelijkaardige procedure. Alleen worden ze nu in speciale bakken opgesloten, om onderling paren te voorkomen. Ook zij worden in april terug gekoppeld, maar mogen niet meer met eieren komen. Na enkele dagen samen zitten, gaan ze zo op weduwschap. Rond de 2e week van juli worden ze opnieuw gekoppeld, en kunnen dan op de gewenste neststand nog de laatste nationale vluchten van het seizoen in augustus en begin september afwerken.
De weduwnaars trainen 2 x daags voor een uur, terwijl de duivinnen hun training beperkt blijft tot 1 per dag, waarop ze soms hooguit 5 minuten in de lucht blijven! Geen probleem volgens Sébastien, zolang ze maar blijven presteren tijdens het weekend. De jonge duiven worden verduisterd tot 1 juni, en worden later bijgelicht tot op de laatste vlucht.
Doffers en duivinnen blijven samen tot 1 juli, waarna ze worden gescheiden en gespeeld volgens het systeem van de schuifdeur. Ook zij krijgen wekelijks een 400Km vlucht onder de vleugels geschoven. Sébastien maakt ons attent op de leuze van 'rust roest', die vaak gebruikt wordt in verschillende hokreportages. Dit is volgens hem vooral van toepassing op de jonge duiven.
Tussen 2 nationale vluchten door werken zij ook steeds een vlucht af van minimaal 300 Km, tenzij voor de afsluitende Gueret, waar er de week voordien geen halve fondvlucht meer voorhanden is, en men zich noodgedwongen dient te beperken tot een Noyon.
Zowel bij de oude duiven, als de jonge duiven worden de duiven gevoederd met de mengelingen uit het 'Modern System' van het Beduco-gamma., welke bestaat uit 3 soorten mengelingen + een energierijke mengeling als bijkomende voeding voor de laatste dagen.

Slotconclusie
Sébastien Casaert en vrouw Anne behoren tot de topliefhebbers op nationaal vlak op de halve fond en grote halve fond, en straks… binnen 2 à 3 jaar meer dan waarschijnlijk ook op de fond, wanneer ze ten volle kunnen slagen in hun nieuwe 'fonduitdaging'. Geen mens die eraan twijfelt, want Sébastien heeft het 'soigneren'… het naar een 'hoogtepunt' brengen van zijn ploeg duiven, als geen ander, in de toppen van de vingers! De mannen in de streek van Ronse en Lessen zijn met deze gewaarschuwd, en weten meteen wat hen mogelijk te wachten staat… want één ding is zonneklaar: met Casaert-Sénéchal hebben ze er in deze streek niet alleen een zwaar te duchten concurrent, maar ook een 'nationale topper' bij gekregen!

Prestaties 2007
08/4 EPEHY 108 YL 1° , 4, 5, 6, 11,14 ,16 ... 12/26
15/4 CREIL 193 oude 1°, 6, 14, 16,... 7/8 184 YL 1°,8,10,13,14,17,19,...12/24
22/4 CHANTILLY 209 YL 8,10,13,17,25,28,...11/16
05/5 TOURY 789 Oude 10,15,20,60,67,73,77,85,...16/19 547 YL 5,8,9,10,12,21,24,26,32,38,45,67,68,...21/38
12/5 PITHIVIERS 136 Oude 2°, 17, 23, ... 9/11 126 YL 2°, 4, 5,... 14/36
20/5 CHATEAUROUX 420 Oude 3,19,28,44,71
5/6 Prov 5712 Oude 31,235,344,542,847 5/6
27/5 BOURGES Tournai 169 YL 1°,13,... 3/4 Nat. Zone A 2239 YL 9°, 142, ... ¾
3/6 BOURGES D.H. 2269 YL 2°,90,146,155,…9/15 Ent. Tournai 885 YL 1°,2,10,33,42,46,63,72,…14/16
10/6 TOURS Dottignies 145 YL 1°,7,18,22,… 5/8 Intprov 1953 Oude 66,95,110 3/7 Intprov 1981 YL 11,16,39,49,66,240,255… 7/9
17/6 CHATEAUROUX 513 Oude 2°,3,7,27,61… 5/9 657 YL 1°,2,3,38,50, 5/15
23/6 TOURS Avelgem 167 YL 2°,4,5,8,13,…14/23 Intprov. 2791 YL 18,30,32,86,184,...14/23 Intprov 1867 Oude 40,69,125,...11/16
30/6 TOURY 189 Oude 2° en 1/1 Jonge duiven 2007
30/6 TOURY 717 jonge 2°,11,12,26,30,59,75,…12/27
08/7 BOUILLON 651 jonge 6,37,44,46,47,48,53,61,65,66,70,75,77...24/38
14/7 DUDELANGE 440 jonge 2°,…11/21
14/7 HEIDELBERG 3206 jonge 149,261,...8/8
21/7 VIRTON 385 jonge 7,10,11,15,17,20,26,28,29,...12/16 21/7 DUDELANGE 274 jonge 6,7,13,19,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...18/31
28/7 BOURGES 903 jonge 2°,14,39,44,59,60,71,83,89,…11/17
29/7 CHANTILLY 528 jonge 11,16,24,25,28,44,51,52,...25/43
4/8 PITHIVIERS 162 jonge 1°,2,3,5,… 6/8
4/8 TOURS Avelgem 166 jonge 1° & 1/2
4/8 TOURS Saint-Léger 257 jonge 3,10,16,18,19,20,...12/19
04/8 BOURGES Lessen 140 jonge 1°,2,3,4,5,10,12,13,… 10/14 Derby-Hainaut 665 jonge 1°,2,3,4,6,24,38,39,… 10/14 11/8 TOURY 165 jonge 1°, 9, 13, ... 6/8 11/8 TOURS Avelgem 109 jonge 1°, 15, ... 3/8
25/8 LA SOUTERRAINE 375 jonge 1°, 2°, 4, 9, 12,13,14,18,20,23,24,26,29,30,31 ... 33/36 Derby Hainaut 1229 jonge 1° , 7, 11, 23, 30, 31,32,41,49,56,57,60,70,74,75,... 33/36 CFWH 1148 jonge 1°,6,9,17,20,21,22,26,33,38,39,42,49,53,54,60,71,73,... CFW 5581 jonge 1°, 32, 53, ...33/36 Nationaal 18.973 jonge 4°, 83, 158, ... 29/36
25/8 TOURS 125 jonge 1°, 2°, 6, 8,... 10/14 Intprov 1.930 jonge 3°, 10, 52,... 10/14
2/9 NOYON 355 jonge 3,4,5,6,7,8,9,10,18,...28/36
8/9 GUERET 688 jonge 12,13,14,15,27,29,32,33,38,39,42,52,57,60,61,66,68,...31/33