Frank Zwiers (Breda, NL) pakt zijn tweede nationale overwinning in drie weken tijd

Wederom kon in Breda ten huize van Frank Zwiers de champagne ontkurkt worden. Was het twintig dagen geleden voor de overwinning op de klassieker Nationaal Saint-Vincent, kon nu met een constatering om 5:00:42 uur de overwinning op Nationaal Dax gevierd worden. Een unieke prestatie.

Frank Zwiers heeft met twee nationale overwinningen alle reden tot lachen

Eerder op het seizoen mocht Frank al (met overmacht) de nationale klassieker vanuit Saint-Vincent op zijn palmares bijschrijven. Lees hier nog eens de reportage over Franks nationale winst uit Saint-Vincent. Amper twintig dagen later was het weer raak in Breda. Dit keer werd de zegepalm gepakt op Nationaal Dax. Het duivinnetje NL12-3228431 Amber wist zich na de losssing op vrijdagmiddag om 13:00 uur in sneltempo naar huis te vliegen. Ze werd elektronisch geconstateerd om 05:00:42 uur en behaalde daarmee over een afstand van 979 km een gemiddelde snelheid van maar liefst 1.723 m/min. 

Aankomst

Frank, die op zaterdagmorgen na een onrustige nacht vanuit de slaapkamer naar beneden loopt, krijgt halverwege de weg naar beneden een melding op zijn telefoon dat er een duif is geconstateerd. Vol ongeloof en in een iets rapper tempo vervolgt Frank zijn route naar het hok en ziet hij tot zijn verbazing zijn derde getekende Amber op de klep zitten. Na het doormelden van de duif volgt er een spannend uurtje. Zou het waar zijn dat binnen twintig dagen een tweede nationale triomf zich aandient? Het onwerkelijke wordt werkelijkheid en het zijdezachte duivinnetje wint de 1e Nationaal Dax.

De winnares is dus de NL12-3228431 Amber, die haar derde pen gegooid had. Zij werd net als de winnaar van Nationaal Saint-Vincent 2016 Le Bernard door Frank gekweekt uit twee duiven van Mark van den Berg (IJsselmuiden,NL). Ambers vader is een zoon Anna x Forlan. Anna won bij Mark van den Berg twee keer 3e Nationaal (van Périgueux en Aurillac). De moeder van Amber komt van First Prize Pigeons en stamt uit een dochter Fenomeen (1e Bordeaux ZLU) van Gebroeders Helsdingen (Nijkerkerveen, NL). Neem de volledige pedigree van Amber hier door.

Tot nu toe

Toen Frank in 2011 zijn focus ging leggen op de marathonvluchten werden er duiven gehaald bij de absolute top van Nederland, ook directe uit de stervliegers en -kwekers. Franks uitgangspunt waren kinderen en broers/zussen van de Olympiadeduiven en duiven die meervoudig kop konden vliegen. Op PIPA kocht hij zijn Golden Future, de stamduivin die al kopduiven tot drie generaties ver heeft gegeven. Ze is een halfzus van Olympic Miss Gijsje, Snelle Jelle en Rood Meisje van Arjan Beens. Van Mark van den Berg zitten er kinderen van al zijn toppers met voornamelijk het bloed van Olympic Zara en haar ouders, het topkoppel Brive 2 x Wonder van Drijber. Middels samenkweek met fondicoon Jelle Jellema is het vermaarde Zwart Goud-bloed naar Breda gekomen en later volgde ook een zoon van Olympic Romee. De resultaten van deze investeringen lieten niet lang op zich wachten, met sinds 2013 de volgende serie nationale topnoteringen:

2e Nationaal Kampioen Onaangewezen 2013
2e Nationale Fondspiegel Categorie 3 2015
3e Nationaal Kampioen Onaangewezen 2015
1e National Saint-Vincent 2016 (Le Bernard) 13.472d.
1e National Dax 2016 (Amber) 
1e NPO Tarbes 2013 (Kian)
3e NPO Tarbes 2015 (Miss Nijdeken)
3e NPO Bordeaux 2015 (Bonte Lady)
5e NPO Saint-Vincent 2015 (Constance)
6e NPO Bergerac 2015 (Sacha) 
7e NPO Dax 2016 (Minos)
7e NPO Cahors 2013 (Daphnia)
8e NPO Bordeaux 2014 (Kronos)

Het jaar van Frank kan nu al niet meer stuk, maar er staan nog een aantal vluchten op het programma. Zou hij er nog een derde zege bijdoen? We wachten af, al zal het aan Frank en de kwaliteit van de duiven zeker niet liggen.