Mark Van Den Berg (IJsselmuiden, NL) kleurt grijze lucht blauw met 1e NPO Noord Châteaudun 3.032 d.

Waar de regenstralen op zondag 12 juni een grijs gordijn optrokken, zorgde topduif Nico van Mark Van Den Berg op Châteaudun voor licht aan de horizon met de fraaie overwinning in NPO Noord. Tegen ruim 3.000 duiven voegde de rechtstreekse Nico Van Noordenne-klasbak een uitmuntende overwinning toe aan zijn rijk arsenaal kopprijzen.

Het zal gevoeld hebben als een déja vu voor wonderman Mark Van Den Berg. In exact hetzelfde weekend in 2015, toen ook op de NPO-vlucht Châteaudun, zorgde de fantastische Pieter voor de 1e NPO van 6.293 d. Het betekende Marks terugkeer op het allerhoogste niveau. Waar hij in het vorige decennium de duivenwereld versteld had doen staan met sensationele prestaties op de marathonvluchten, richtte Mark zich vanaf 2014 op de eendaagse NPO-klassiekers. In 2015 leidde dat naast de NPO-zege tot meerdere hoogtepunten en inmiddels valt hem dus alweer een tweede spraakmakende zege ten deel. De eerste prijs in het noordelijk deel van afdeling 8 met slechts één duif in de zuidelijke regionen (ruim 65 km minder afstand) nipt sneller, daar kan een duivenmelker mee thuiskomen.

Nico, winnaar 1e NPO Noord Châteaudun

Bij Marks herstart in 2014 kwamen directe duiven van Nederlandse en Belgische kanonnen (Klik hier voor de reportage van juni 2015). Pieter, een rechtstreekse Pieter Veenstra en de Châteaudun-winnaar van 2015, was dit jaar van de eerste dagfondvlucht teruggekeerd met een vleugelkwetsuur en kon zijn titel dus niet verdedigen. Hij verhuisde direct naar het kweekhok. Mark heeft echter meer toppers in de strijd waaronder NL14-1071912 Nico, rechtstreeks van Nico Van Noordenne. “Nico heeft superduiven”, aldus Mark. “Ze kunnen echt ongelofelijk uithalen.” Dat bewijst de blauwe doffer nu al drie jaar op rij. Als jong werd hij gekroond tot 14e Nat. Asduif Jong en daarop volgden al verschillende kopprijzen zoals 4e NPO Troyes 6.933 d. en 13e NPO Meaux 4.171 d. Een echt pareltje dus.

Nico heeft een afstamming waar de klasse vanaf spat:
Vader: Alonso, 1e Asduif Midfond Zuid-Holland Oost 2007 met o.a. 1e Afdeling Creil 13.852 d. en zoon van de legendarische Torero, 1e Nationale Asduif Midfond NPO en stamduif Nico Van Noordenne.
Moeder: Black Franca, zelf moeder van toppers en gehaald bij Geert Munnik uit de topkwekers Black Diamond x Francy.
Klik hier voor de complete pedigree van Nico.

Geheel volgense de algehele tendens in Nederland gaat het seizoen 2016 ook voor Mark Van Den Berg met vallen en opstaan. Over het geheel heeft Mark aan kopprijzen en goede series niet te klagen, maar van de 24 weduwnaars waarmee werd gestart zijn er nog slechts vijftien over. “Ik speel alleen met doffers”, legt Mark uit. "Ik heb een jong gezin en een drukke baan, dan moet je keuzes maken. De doffers trainen één keer per dag een uur tot vijf kwartier. Op de korte vluchten krijgen ze Gerry+ en Champion+, verder Koopman All In One van Beijers. De laatste twee weken kregen ze alleen maar Koopman All In One.” Mark bezoekt af en toe een dierenarts en als er wat mankeert, wordt op advies ingegrepen. Een aantal keren per jaar geeft Mark de geelpil en twee of drie maal per jaar krijgen de vliegers een paar dagen Ornispecial. Last but not least zweert Mark bij Forte Vita door het water.

Nieuwe stambeer Gucci

Naast een ploeg voortreffelijke vliegers ontwikkelt zich bij Mark ook de de NL13-1585152 Gucci. Gucci is een topkweker in wording en een 100% ingeteelde Pieter Veenstra-doffer uit zoon Dolce Vita x Chanel No. 5. Klik hier voor de pedigree van Gucci. Hij deed vooral van zich spreken door het succes dat Nico Volkens met zijn zoon Toby had. Een echte topper en winnaar van:

Beste Nederlandse Dagfondduif PIPA-rankings 2015
2e NPO Argenton     3.476 d. 713 km
4e NPO Châteauroux  4.598 d. 680 km
4e NPO Bourges      6.407 d. 641 km

Gucci is ook al vader van de 9e Asse-Zellik van 13.561 duiven. Mark: “Hij heeft alles om mijn stamvader te worden. Super gebouwd en een voortreffelijke uitstraling. Ik ben ervan overtuigd dat ik aan zijn nazaten nog veel plezier zal beleven.”