Rutz & Son, "Keiharde Pau 2006 prooi. 1ste Internationaal Pau."


Pau 2006 zal de geschiedenis ingaan als een van de pittigste ooit. Vanaf het moment van lossen op vrijdagmiddag om 13.30 uur tot het moment van thuiskomst, een verzengende hitte. Niet aangenaam voor mens en dier. Alleen de aller sterkten met de superieure vorm van de dag hadden de kans om een topprestatie neer te zetten. Ook zal deze Pau de geschiedenis ingaan als de eerste Pau die met middaglossing (of om met de Belgen te spreken ‘een verlate lossing’) van start zou gaan. Voorzitter Danny van Bael van La Colombe Joyeuse had een eerlijke Pau beloofd met het streven dat er op de dag van lossing geen duiven het thuishok zouden bereiken. Iets waar hij zonder meer in geslaagd is en wellicht zullen meerdere vluchten zijn voorbeeld in de toekomst gaan volgen.

De winnaars
Vanaf het moment dat het tijdstip van lossing bekend was, begon het speculeren over de aankomsttijden. Vroeg zou dat niet kunnen zijn, anders had men wel eerder gelost, was de redenering. Ook werd door de Nederlanders een vergelijk gemaakt met het lossingtijdstip van de nationale klassieker St. Vincent. Voor velen volgde een spannende en onrustige nacht. Dat gold ook voor de familie Rutz in het Blieskastel in het Duitse Saarland. In de voorbije jaren heeft deze combinatie, bestaande uit vader Karl-Heinz en de zonen Sven en Jens, al behoorlijk van zich doen spreken met prestaties van formaat. Een greep uit de nationale en internationale successen:
1e nat. Barcelona 2003
1e int. nat. Bordeaux 2005 jaarlingen
1e nat. Bordeaux 2005
2e int. nat. Barcelona 2003
2e nat. Barcelona 2004
6e int. nat. Barcelona 2004 enz.enz.

Met dergelijke fantastische uitslagen kan het niet uitblijven dat je in de kampioenschappen ook bij de eersten bent. In het superseizoen 2005 resulteerde dit in het winnen van de Europa Marathon, Europa Beker, 1e Euro Diamond Pigeon, enz. enz. Velen zouden met minder tevreden zijn!


De verwachtingen waren hoog gespannen voor de eerste internationale klassieker. Maar helemaal zeker was men de afgelopen weken ook weer niet over een goede afloop. Na het inkorven van Pau had ik enkele keren via e-mail contact met hen. Toen bleek dat zij in de voorbereidingsvluchten nogal wat verliezen hadden moeten incasseren. Maar niet alleen zij, datzelfde geldt voor alle liefhebbers in het Saarland.

Toch werd met hoge verwachtingen ingekorfd voor Pau en het resultaat mag er zijn. Al snel wisten ze zaterdagmorgen dat de Fransman Eric Vanacker uit de buurt van Laon om 8.15 uur had geklokt. Normaal gezien zou het dan nog enkele uren duren voordat bij hen duiven konden arriveren. Ten minste, dat was hun ervaring in vergelijking met bijvoorbeeld internationaal Dax van de voorbije jaren. Terwijl gezocht werd naar de juiste afstand van Vanacker riep vader Karl-Heinz dat er een duif was gearriveerd. Daarna duurde het nog ongeveer 4 minuten voordat hij het hok binnenging en de ultieme constatering kon worden gemaakt. Dat het een keivroege duif moest zijn, was hen al snel duidelijk. En dan….. begint het verschrikkelijke wachten op volgende meldingen. Minuten duren uren, en uren zou het inderdaad duren voordat enig zicht kwam op de ultieme prestatie die hun ‘886’, die vanaf nu als de ‘Pau 06’ door het leven zal gaan, had geleverd.

De ‘Pau 06’ 1st International Pau 2006


Pedigree "Pau 06 : Click here"
Om de pedigree te vergroten, klik op het vierkantje
dat onderaan rechts verschijnt.

De ‘Pau 06’
“De ‘Pau 06’ is een kleine duif en iets lang van model. Absoluut geen doorsnee duif. Het is een wringer met een grote ausdauer“, zoals ze door Sven Rutz wordt omschreven. Op de laatste voorbereidingsvlucht vanuit Bourges wist hij zich mooi in de prijzen te klasseren.
De ‘Pau 06’ is een doffer met een sublieme afstamming die langs vaderskant stamt uit ‘Rocco’ zoon van een doffer van de sympathieke Nederlanders Jan van Keulen en Zoon uit Asten en terugvoerd naar de wereldberoemde ‘Chebet’, beste Barcelona duif in de jaren 1993 – 1996. De moeder van ‘Rocco’ is: ‘Angelina’ de beste kweekduivin van het hok Rutz en Zonen. ‘Angelina’ is een kruising van de bekende rassen Stichelbaut x Catrysse, en ‘Angelina’ komt van een ander bekend fondhok uit het Saarland en wel van Helmut Grün. De vader van ‘Angelina’ is onder meer vader van de 3e nationaal Pau 1993 en 4e nationaal Perpignan 1986. Over winnaars bloed gesproken!

De moeder van de ‘886’, de DV4900-98-1380, komt rechtstreeks van het kampioenenhok Kipp en Zonen uit het Saarlandse Althornbach. En deze ‘1380’ geeft nog maar eens aan dat je met een inteeltproduct grote successen kunt behalen. De ‘1380’ komt namelijk uit broer x zus en dan ook nog eens nestbroer en nestzus! Vader is de ‘222’ en hij was in 1998 de 2e nationale Asduif. Moeder is de ‘221’ en zij was 30e nationale Asduif 1998. Zij stammen uit een Bölting-doffer met ‘Emma’ een Kipp-duivin. Een topproduct, zie afstamming.

De internationale Pau-winnaar wist zich als jaarling als 49e te klasseren in het nationale Bordeaux-concours en dat was goed voor een 57e stek internationaal. Met deze klassering had hij de aandacht van zijn bazen op zich gericht, en leverde hij in het seizoen 2005 een 100% score met een 172e nationaal Perpignan en 213e nationaal Dax.

Gesprekspartner Sven Rutz merkt aan het eind van het gesprek nog op dat zij op medisch gebied zo weinig mogelijk gebruik maken van allerlei producten. ‘Inderdaad, we doen weinig en wat we doen, daar staan we helemaal achter. In de voorbereiding krijgen onze duiven tot de 350 km-vluchten uitsluitend Duiven T-Speciaal en Knoflook Speciaal van de Nederlandse firma Kreutzer. Daarna schakelen we over op producten van Belgica de Weerd, maar geven deze niet volgens voorschrift. We hebben hier ons eigen systeem voor. Is bijvoorbeeld aanbevolen een product 3 dagen te geven, dan verstrekken wij het 4 dagen. Dat bevalt ons al jaren zeer goed en we zullen de producten van deze beide firma’s dan ook zeer zeker blijven gebruiken’.Tot slot

Met deze internationale zege voegde de ‘Pau 06’ weer een succes toe aan de zegereeks van zijn bazen, vader Karl-Heinz Rutz en zijn zonen Sven en Jens. Gezien de kwaliteiten van het hok Rutz, zal het zeker niet de laatste keer zijn dat zij op de PIPA-pagina’s worden voorgesteld.