Marnick De Neve (Aalter, BE) excelleert met de jonge duiven op de nationaals!

Als trotse bezitter van de beste jonge duif van België uit 2015 over zowel 3, 5 als 6 nationale vluchten in de PIPA-rankings. Het resultaat van duivensport beoefend met passie en grinta.

Duivensport een passie

Marnick De Neve is een prille 50-er die de jongste seizoenen een steile opmars richting nationale top heeft ingezet. Marnick is een echt duivendier. Bezeten door zijn hobby en alles er omheen. Maniakaal, alles tot in de puntjes verzorgend. Oog hebbend voor ieder detail. Omdat hij als geen ander weet dat juist deze details het verschil kunnen maken.

Het sportseizoen 2015 was veruit het beste uit zijn duivencarrière. Al zal het persoonlijk eerder als een mooi soelaas aanzien worden op het lichamelijk leed dat op privévlak het jaar 2015 teisterde, waarbij Marnick twee nieuwe knieën kreeg ingeplant. De overweldigende duivenprestaties overvleugelden de fysieke ongemakken en mobiliteitsproblemen die dit met zich meebracht. Al is en blijft Marnick op dat vlak een positivo, en benadrukt hij enkel de positieve kant van de zaak. Want hierdoor had hij net meer tijd en ruimte om zich met zijn duiven bezig te houden. Het resultaat daarvan kon iedereen aflezen op het uitslagenbord.

Het resulteerde in het winnen van 16 x zuivere 1e prijzen (bekijk de prestatielijst oude duiven en jonge duiven), 2 provinciale overwinningen, waaronder de clash uit Bourges:

1-2-3. Prov Bourges 4.490 d. (op 18/7)
1. Prov Chateauroux   544 d. (op 08/8)

Met daarnaast een duizelingwekkende erelijst, doorspekt met een karrenvracht aan topnoteringen tot op provinciaal, zonaal en nationaal vlak. Een overzicht met de absolute hoogtepunten:

25 x binnen de Top-100 Nationaal (bekijk de lijst)
32 x binnen de Top-50 Zonaal (bekijk de lijst)
50 x binnen de Top-50 Provinciaal (bekijk de lijst)

Deze indrukwekkende lijst aan topprestaties vertaalde zich op het eind van het seizoen in prestigieus titelgewin, zelfs tot op provinciaal en nationaal vlak. Toppers in deze lijst zijn:

3. Nat Asduif KBDB zware halve fond jonge duiven '15
5. Nat Asduif KBDB zware halve fond jonge duiven '15
8. Nat Kampioen KBDB zware halve fond jonge duiven '15
1. Algemeen kampioenschap O.V.V - Interprovinciaal '15
1. kampioenschap F.V.O.V. Oost-Vlaanderen jonge duiven '15
1. Beste Belgische jonge duif op de nationale vluchten - 6 prijzen
1. Beste Belgische jonge duif op de nationale vluchten - 5 prijzen
1. Beste Belgische jonge duif op de nationale vluchten - 3 prijzen
1. peterkampioenschap halve fond Oostvlaamse jeugd
1. Bekerwinnaar zware halve fond Meetjesland
1. punten kampioenschap zware halve fond Meetjesland
1. asduif zware halve fond jonge Meetjesland
1. asduif fond jongen fondclub Eeklo
1. asduif fond jonge duivenkrant
1. kampioenschap zware halve fond oude Aalter-Brug
1. kampioenschap zware halve fond jaarse Aalter-Brug
1. kampioenschap zware halve fond jonge Aalter-Brug
1. kampioenschap kleine halve fond jonge Aalter-Brug
1. superstar maand juli halve fond ' de duif '
1. superstar maand september fond ' de duif '

Bekijk hier het volledige overzicht met gewonnen titels in 2015.

From zero to hero

Marnick bouwde zijn eerste hokken op de huidige locatie in 1993. De eerste successen kwamen er vrij snel. De inbreng van twee zwarte doffers van Gerard Desseyn uit Aalter in 1995, was een eerste schot in de roos. Die pakten later wonderwel op duiven van Cyriel Bonami – Landegem, en Antoine Timmerman – Knesselare.
Successen deden de ambitie groeien. De overstap richting halve fond, en provinciale en nationale grote halve fond kreeg vorm. Investeringen in topklasse deden de rest. Vooral het gouden Gaby Vandenabeele-bloed bezorgde de kolonie een ferme boost. Marnick bekwam de eerste duiven met Vandenabeelebloed van zijn oud-schoolmakker en streekgenoot Rik Cools. Bij Rik leerde hij ook de knepen van het duivinnenspel. Ook van Rudi De Saer en Mark Vandaele kwamen duiven met Vandenabeele-bloed de rangen versterken… om uiteindelijk als laatste in de rij, bij de maestro uit Dentergem zelf, de rechtstreekse Vandenabeeleduiven te halen. We kunnen stellen dat de huidige stamopbouw berust op duiven van Rik Cools en Rudi De Saer, Marc Vandaele, Gaby Vandenabeele, Joël Verschoot, Schoors-Dewaele, Jos en Jan Loobuyck, Robert Dewaele, Decock-Ackx, Cyriel Martens, Cyriel Bonami en Antoine Timmerman.

Duivinnen aan de macht

Met oude en jaarlingen zijn het te Aalter ook de duivinnen die de scepter zwaaien. Marnick ondervond snel de meerwaarde van het spel met duivinnen op de grote halve fond. Ze kunnen iedere week de mand in op de vluchten van 500 Km, recupereren sneller, en de verzorging is een stuk eenvoudiger. Afwisseling in motivatie voor inkorving, vormt de leidraad tot topsuccessen. Rivaliteit en jaloezie aanwakkeren om de motivatie ten top te drijven. Hoe nijdiger de duivinnen van elkaar zijn, hoe minder de kans dat ze lesbische neigingen gaan vertonen, ondervond Marnick. Al zit dit laatste wellicht ook een stuk in de soort. Door duiven te halen bij mannen die reeds meerdere jaren het duivinnenspel beoefenen - zoals Rik Cools – stelt dit probleem zich minder, omdat hun duivinnen daarop reeds werden  geselecteerd.

De twee beste jonge duiven van het land op de nationale vluchten

De jonge duiven van Marnick presteerden als een pletwals. Reeds op de eerste provinciale klassieker zaaiden ze meteen terreur met 3-4-5-9… uit Blois tegen 613 jongen, met de 1e en 2e getekende – de nestmaatjes Bandiet en Butterfly - voorop. Een weekje later kwam de klap op de vuurpijl uit de provinciale Bourges. De zes eerste prijzen op lokaal vlak, waaronder zijn 4 eerste getekende duiven. Op provinciaal vlak was het meteen koekenbak met 1-2-3-7-10-11 Provinciaal Bourges tegen 4.490 jonge. De ouverture van een verpletterend sportief seizoen met de jonge duiven. De toon was gezet. Zelfs de ramp uit Chateauroux kreeg de Marnick De Neve kolonie niet klein. Al moest hij het vanaf toen wel stellen zonder zijn twee toppers Bandiet en Butterfly. Die waren weg…

Gelukkig stonden met Angelina en Benji twee nieuwe crackduiven klaar om de fakkel over te nemen. Angelina werd afgevlagd als beste duif van België over de 6 nationale vluchten, en Benji was de beste jonge duif van België over 5 nationale vluchten en 2e beste over 6 vluchten na hokgenote Angelina. Twee superduiven die nauw met elkaar verwant zijn. De vader van Angelina is immers een halfbroer van de moeder van Beni (via hun moeder Janette), terwijl de vader van Benji dan weer een halfbroer is van de moeder van Angelina (via hun vader Kasper). Beide superduiven lukten hun status van beste jonge duif van België op de nationaals, met volgende exploten:

-Angelina BE-15-4006508

1. Beste jonge duif van België over 6 nationale vluchten
1. Asduif Belgian National Fondtrophy 2015
2. Beste jonge duif van België over 5 nationale vluchten
4. Provinciale Asduif Fond Jonge KBDB 2015
5. Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge KBDB 2015

Bekijk de volledige prestatielijst van Angelina in 2015

Vader: Maxim BE13-4158347
Zelf winnaar van 2. Nevers 118 d. (22. Zone Nevers 1.337 d.), 5. Gueret 260 d. (191. Nat Gueret 11.894 d.), 21. Issoudun 248 d… Hij is een zoon van Marco BE11-3137173 (afkomstig van Mark Vandaele uit een kruising Bliksem x Wittenbuik Vandenabeele) x Janette BE10-3020431 (afkomstig van Rik Cools).
Moeder: Dina BE13-4158387
Winnares 1. Prov en 30. Nat Chateauroux, 31. Nat La Souterraine, 79. Nat Argenton… Een superduivin uit Kasper BE11-4076246 (Rik Cools) x Isabelle BE09-4100949 (kruising G.Vandenabeele x De Cock-Ackx). 
Bekijk de volledige pedigree van Angelina

-Benji BE15-4006531

1. Beste jonge duif van België over 5 nationale vluchten
1. Beste jonge duif van België over 3 nationale vluchten
2. Beste jonge duif van België over 6 nationale vluchten (na hokgenoot)
3. Nationale Asduif Grote Halve Fond KBDB 2015

Bekijk de volledige prestatielijst van Benji in 2015

Vader: Leo BE12-4152246
Zelf 2. Clermont 316 d., 3. Blois 315 d., 13. La Souterraine 239 d… Hij is een zoon van Kasper BE11-4076246 (ook vader van Dina: moeder van Angelina) x Vivianne BE10-4077011 (afkomstig  van Ronny Semaesse).
Moeder: Laura BE12-4152263
Een superduivin met meer dan 8 prijzen binnen de Top-100 provinciaal, zonaal en/of nationaal. Zij is een 100% Rik Cools uit Izaak BE09-3149988 (kleinzoon Bliksem) x Janette BE10-3020431 (ook moeder van Maxim: vader van Angelina)
Bekijk de volledige pedigree van Benji

Superduiven waarop Marnick kan verder bouwen, in een poging zijn prestaties uit 2015 te evenaren of nog te overtreffen. Als je de twee beste jonge duiven van het land uit 2015 op de nationale vluchten in de PIPA-rankings bezit, lijkt beter doen schier onmogelijk. Al borrelt de ambitie om daar straks een nationale zege, nationale titel of nationale asduif aan toe te voegen. De focus, ambitie en grinta bij de liefhebber, en de superklasse van de duiven, zijn aanwezig. De broodnodige ingrediënten om deze missie te doen slagen.