Aelbrecht Marcel, Lebbeke

1° Algemeen nationaal kampioen KBDB
4° nationaal kampioen fond KBDB
3° nationaal kampioen grote fond KBDB

 Marcel en Mevr. Celine Aelbrecht

Lebbeke,
een groene oase aan de rand van Dendermonde. Marcel Aelbrecht, 78 jaar jong, was er in 2005 de absolute top van de belgische duivensport. Een ware triomf voor “de kleine melker”. Een man met 19 weduwnaars, 14 oude en 5 jaarlingen, en een hokje jonge duiven van 5 meter bij 2, en 22 koppel kwekers klopt hij alle megahokken en de hele schare belgische melkers en kroont hemzelf tot algemeen nationaal kampioen KBDB. Een verrassing van formaat zou men dan denken. Toch niet! Reeds jaar en dag behoort Marcel tot de kruim van het melkersgild en vliegen zijn duiven de concurrentie aan flarden.
Reeds 8 jaar na mekaar vindt men Marcel terug op het nationale KBDB podium. Ook in 2003 was het goed raak en stapelde hij de nationale vermeldingen op: 2° algemeen nationaal kampioen KBDB, 1° nationale asduif fond KBDB, 9° nationaal kampioen fond KBDB.
Een triomf ook voor een prachtig koppel mensen, want ten huize Aelbrecht wordt een groot deel van de verzorging gedaan door vrouwtje Celine. Men mag dan ook gerust zeggen dat we hier 2 nationale kampioenen vieren.

Hoe het begon.
Samen met de liefde vond Marcel ook de liefde voor de duiven. Schoonvader was duivenmelker en al snel had de duivenmicrobe ook Marcel gebeten. Het begon met 2 duifjes en wat goede raad, maar het bleek al snel toch heel wat moeilijker dan wat velen beweerden.
Marcel en Celine bouwden en ook het duivenhok kreeg een plaats, boven de ketel van de centrale verwarming. Het bleek direct een goed hok te zijn… Vitesse werd er gespeeld en dit hoofdzakelijk met duiven van Benoni De Rauw. Benoni was niet alleen de leverancier van de duiven, maar ook leermeester en raadgever.
Marcel kreeg een nieuwe buur, met name Frans Sablon, het kweekhok van de tandem Etienne en Frans De Rauw-Sablon, kanjers op de fond. Onder de invloed van Frans Sablon en met inbreng van hun duiven werd er in 87 naar de halve fond en in 91 naar de fond overgeschakeld. Een ganse resem afstammelingen van het beroemde asduifkoppel van De Rauw-Sablon verhuisde naar de hokken van Marcel. Vandaag de dag stamt nog bijna de ganse Aelbrecht kolonie af van De Rauw-Sablon duiven.

Kweken
Marcel heeft 22 koppel kwekers en volgens hem is dit voor een kleine melker redelijk veel. Marcel speelt het liefst met de jonge duiven en wil dus genoeg kwekers op het hok hebben om voldoende vroege jongen te kunnen kweken. De regel is simpel, enkel goede duiven komen op het kweekhok, maar steeds worden er een paar nieuwe koppels geprobeerd. De absolute stamvader is “De Marseille B93/4429362”. Deze duif is terug te vinden in het overgrote deel van alle vliegduiven bij Marcel. Ook de Marseille is een bijna 100% zuivere De Rauw-Sablon duif.

Spelen
In 2005 werd het seizoen aangevangen met 19 weduwnaars, waaronder 5 jaarlingen en een 60-tal jongen. De weduwnaars worden einde maart gekoppeld en ze mogen een weekje broeden voor ze weer gescheiden worden. Gedurende het seizoen worden ze opgesloten in hun bak en krijgen ze eten en drinken in de bak. Ze trainen twee maal per dag.
De duivin wordt bij de inkorving nooit getoond. Bij de thuiskomst echter krijgt iedere duiver zijn duivin, dus ook de duivers die dat weekend niet vliegen. Gedurende de winter zijn de weduwbakken gesloten en zitten de duiven op een plankje voor de bak.. Dit plankje blijft ook in de zomer op zijn plaats en de weduwnaars beschouwen dit als een deel van hun bak en slapen op dit plankje. Marcel beschouwt dit plankje als een belangrijke motivatiefactor voor de duivers.
Jonge duiven worden in de winter gekweekt en worden verduisterd van half februari tot half juni en dit van 6 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens.
Ze worden vele malen weggevoerd (een tiental keren), voor zij op hun eerste Quievrain vertrekken. Er wordt vooral met de schuifdeur gespeeld.
Jongen en weduwnaars krijgen dezelfde kost, een mengeling van dieet en sport met zelf gekweekte maïs. Versele-Laga en Mariman zijn de huisleveranciers.

Het hok van de weduwnaars.

Het hok voor de jonge duiven.


Resultaten
De titel 1° algemeen nationaal kampioen KBDB werd behaald met de volgende uitslagen, telkens met eerste getekende:
Barcelona 382° nationaal
Perpignan 68° nationaal
Brive 31° nationaal
Cahors 1° zone B
Orange 51° nationaal
Limoges jaarlingen 15° nationaal
Bourges jonge duiven 999° zone B
La Souterraine jonge duiven 1058° nationaal

De titel 3° nationaal kampioen grote fond KBDB werd behaald met de volgende uitslagen, telkens met 1° en 2° getekende:
Barcelona 382° en 933° nationaal
Dax 581° en 98° nationaal
Perpignan 68° en 598° nationaal


De titel 4° nationaal kampioen fond KBDB werd behaald met de volgende uitslagen, telkens met 1° en 2° getekende:
Montelimar 101° en 27° zone B
Cahors 1° en 10° zone B
Orange 51° en 1047° nationaal

2005 Kampioenschappen
algemeen nationaal kampioen KBDB
4° nationaal kampioen fond KBDB
3° nationaal kampioen grote fond KBDB
nationaal zone B Cahors
provinciaal Vierzon
all-round « Duivenkrant »
3° provinciaal kampioen fond jonge duiven O-VL
2° ster der juniors
beste hok nationaal BDS
kampioen fond 1+2 land van Aalst
en 2° en 3° asduif fond oude land van Aalst
kampioen fond 1+2 oude duiven FCD-DAM
en 2° en 3° asduif fond oude FCD-DAM
2° internationale asduif Cerafin Trophy