Roofvogels worden een echte plaag voor duivenmelkers

Een heel actueel probleem bij de duivenmelkers zijn de roofvogels die met regelmaat tussen hun kolonie duiven duiken. Jonge duiven die net het luchtruim verkennen, maar ook oude ervaren duiven vallen regelmatig ten prooi aan de roofvogel.

Het is zo dat in de lente deze problematiek voor de duivenliefhebbers steeds de kop op steekt. Duivenmelkers die dicht bij bosrijk gebied wonen, klagen steen en been. De roofvogel die al een 10-tal jonge duiven heeft gedood, is zeker geen uitzondering.

In Limburg staan daarom de duivenliefhebbers en het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek lijnrecht tegenover mekaar. Het Natuurhulpcentrum vangt gekwetste of verzwakte roofvogels op om die na hun revalidatie weer uit te zetten in de natuur. Tot groot ongenoegen van de liefhebbers die in de buurt wonen. "We kunnen amper nog duiven uitlaten, onze duiven vallen ten prooi aan de constante aanvallen van de roofvogels die Natuurhulpcentrum uitzet. Op die manier zijn zelfs al een 10-tal liefhebbers zo gedemotiveerd geraakt dat ze de duivenmelkerskiel aan de haak hingen", klinkt het bij de Limburgse liefhebbers. Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum vindt de kritiek onterecht.

Afschrikmiddelen

Sommige liefhebbers proberen dan verschillende afschrikmiddelen om de roofvogel ver van hun hok te houden. Zo zetten sommige liefhebbers een vogelverschrikker aan het hok, andere proberen dan weer de roofvogel met een spiegel, of spiegelbol te verjagen. Nog andere liefhebbers zweren dan weer bij aan afspeelbandje met het geluid van een Oehoe, de natuurlijke vijand van de roofvogel. En zo zijn er tal van afschrikmiddelen. Wie een afdoend afschrikmiddel voor de roofvogels heeft, mag gerust reageren en wie weet kunnen we er andere liefhebbers mee helpen.