D. de Hoogh & Zoon (Oosterhout) winnen met vader en zoon 1e en 2e Nationaal Cahors

Dries en zijn zoon Gert zorgen voor een mirakelstuk op de Nationale krachtmeting Cahors. Zij winnen op deze marathonvlucht zowel de 1e als de 2e Nationaal met zoon voorop en daarna vader.


v.l.n.r. Danny, Dries en Gert de Hoogh poseren met de 1e en 2e Nationaal Cahors 2015                     

De combinatie

Bestaat sinds 1983 uit vader Dries en zijn zoon Gert. De 68-jarige Dries is gehuwd met zijn vrouw Toos. Hij was ruim 30 jaar in de bouw werkzaam als heftruckchauffeur. Vanaf 2008 geniet hij van zijn pensioen. Samen hebben ze twee zonen waarvan hij met Gert (43) de duivensport beoefend. Gert is getrouwd met Tonny. Zij hebben samen één zoon, Danny van 13.  Gert verdient de kost als timmerman.Duivensport en de naam de Hoogh is in Oosterhout een begrip. De liefde voor de sport kreeg Dries vroeger mee van zijn vader Gerrit. Ook drie broers van Dries speelden met duiven. Het heeft er alle schijn van dat ook kleinzoon Danny de familietraditie in ere zal houden. Hij speelt nu al, op het erf van een oom, zelfstandig met duiven.

Cahors

Op zaterdag 11 juli speelde zich aan de Verschuurstraat in Oosterhout een mirakelstuk af. Er waren 15 de Hoogh duiven onderweg die werden ingekorfd op de nationale vlucht Cahors (868 km) waar ze vrijdag om 14.00 uur werden gelost.  In sector 1 (Zeeland, Brabant en Limburg) bedroeg de deelname 8966 duiven. Vader Dries had op zaterdagmorgen om 05.00 uur plaatsgenomen in zijn wachthuisje vanwaar hij op zijn laptop de aankomsten van de internationale vlucht St. Vincent op de voet volgde. Alle vroege duiven van die krachtmeting arriveerden in het westen van het land, voornamelijk Zeeland. De verwachting was dat de duiven van Cahors dit voorbeeld zouden volgen. Zoals gebruikelijk kwam even later sportgenoot Jef de Kort op bezoek om de duiven mee op te wachten waarna even later ook zoon Gert en kleinzoon Danny zich opmaakten om de aankomsten van Cahors te aanschouwen. Toen tegen achten zoon Gert ineens pa! pa! riep en wees naar een duif die zich als een kogel een weg baande naar het hok volgde een hectische zaterdag. Al snel bleek het om een hele vroege duif te gaan. Toen meldingen in de daaropvolgende uren uitbleven kwam het besef dat de nationale overwinning gevierd kon worden. Bijna twee uur na aankomst van de Bonte Cahors meldt zich een tweede duif. Nu is het Sagan die om 9.47 uur de klok doet stilstaan. Vader van de Bonte Cahors en goed voor de 2e Nationaal. Een unicum. Vader en zoon de Hoogh schrijven geschiedenis in de duivensport.


1e en 2e Nationaal Cahors (Sector I) 8966 d.

Bonte Cahors 1e Nationaal Cahors

De overwinning gaat naar de NL13-3319306 Bonte Cahors, een blauwewitpen doffer die op weduwschap gespeeld wordt. Hij toonde zich eerder op enkele dagfondvluchten die hij als jaarling en ook in 2015 als voorbereiding op de marathonvluchten vloog. Op 20 juni klasseerde hij zich nog (1:10) vanuit La Souterraine (648 km). De zondag voor de inkorving op Cahors werd een lapvluchtje vanuit St.Job (40 km) afgewerkt en mocht hij de gehele dag met zijn duivin doorbrengen op het hok. De pedigree van Bonte Cahors toont de stamopbouw van de marathonduiven van vader en zoon De Hoogh. Deze duiven bestaan voornamelijk uit het eigen soort dat terugvoert naar de 60-er jaren. Versterking kwam van Chris van de Pol/Verhoeven (Goirle, NL), Theo de Jong (Noordhoek, NL), Ko van Dommelen (St. Philipsland, NL) en Anton-Lucy van der Wegen (Steenbergen, NL). Klik hier voor de pedigree van Bonte Cahors.

Sagan 2e Nationaal Cahors

De 2e plaats op de nationale uitslag wordt opgeëist door NL09-3920745 Sagan. Een geschelpte doffer die in het kielzog van zijn zoon zichzelf onsterfelijk maakt. Met Cahors vloog hij zijn achtste prijs op een meerdaagsefondvlucht. Met de 39e Bordeaux (4602 d.) Brabant 2000 deed hij in 2010 al van zich spreken. In 2015 won hij o.a. 58e Bordeaux (1019 d.). Als vader van de 1e Nationaal Cahors zal hij vanaf nu het kweekhok versterken. Sagan is een kleinzoon van de NL95-9504382. Een kweker van formaat rechtstreeks afkomstig van Janus van der Wegen. Hij werd eerder vader van de 4e Nationaal Perpignan en de 26e Nationaal Barcelona. Voor de volledige pedigree van Sagan klik hier.


Dries de Hoogh in het wachthuisje. Temidden van herinneringen uit een rijk duivenleven.

Meer huzarenstukken

In Oosterhout werden al vaker sterke staaltjes vertoond. Wat te denken van Bordeaux ZLU in 1996 waarop vier duiven werden ingekorfd en in de vroege avond in een tijdbestek van 10 minuten maar liefst drie duiven arriveerden. In de uitslag werd begonnen met 8e Nationaal jaarlingen (3154 d.). Bokalen van de ZLU in het wachthuisje zijn de stille getuigen van dat meesterstuk. Ook de 5e Nationaal Pau ZLU in 1997 staat in het geheugen van vader Dries gegriefd. Klik hier voor een overzicht van de topprestaties 1995 tot en met 2014.

Allround

Op de prachtige hokaccomedatie wordt door de combinatie deelgenomen aan het gehele programma van afdeling Brabant 2000. De programmaduiven zijn afkomstig van o.a. Jef de Kort (Oosterhout, NL), Pedro van Strien (Raamsdonk, NL), Jo van Goethem (Klinge, NL), Harrie Kennes (Hapert, NL) en van hun Zeeuwse sportvrienden Gebr. Scheele (Terneuzen, NL). Dat ze op elke discipline goed uit de voeten kunnen wordt bewezen in de loop van de historische 11e juli. Op de midfondvlucht Creil werd in de Oosterhoutse bond (473 d) de volgende serie neergezet 3-4-9-20-22-36-39- etc (17/24). Met de jonge duiven werd als toetje gezegevierd vanuit Asse-Zellik (1018 d.). Voor een overzicht van de voornaamste behaalde kampioenschappen 2008-2014 klik hier.

Topweekend

Het feesten in Oosterhout begon al op vrijdag, Danny vierde zijn 13e verjaardag. Op zaterdag volgde de apotheose met het winnen van de 1e en 2e nationaal Cahors. Fijne sportmensen daar in Oosterhout die er alles aan doen om te presteren. Dries, zoon Gert en ook kleinzoon Danny zijn ambassadeurs voor de duivensport.