Lanckriet Ludo & Ruben, "Een steile opmars op de 'grote fond'!"

 


Ludo & Ruben LANCKRIET, Ursel (BE)


In het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen, net aan de grens met Zomergem, in de landelijke omgeving van de Berkenstraat te Ursel, kwam zich op het eind van het jaar 2003 een nieuw duivenduo vestigen, namelijk: Ludo & Ruben Lanckriet… hun passie: 'Grote Fond'. Ludo is erkend vastgoedmakelaar, en runt een immobiliënkantoor… terwijl Ruben zich te Ursel heeft gevestigd als dierenarts, schuin tegenover de ouderlijke woning aan de Berkenstraat.
Achter de ouderlijke woning werd eind 2003 een prachtige duiveninstallatie neergezet, waarop men sinds 2004 met het uitwennen van jonge duiven is gestart.

Alles voor de 'grote fond'!
Het streefdoel van Ludo & Ruben is uitblinken op de 'grote fond' of de overnachtvluchten als Pau, Marseille, Tarbes, Narbonne, Perpignan en uiteraard Barcelona. Een omschakeling die ze reeds hadden gemaakt sinds het jaar 2000, toen nog op hun oud adres. Een eerste hoogtepunt liet niet lang op zich wachten want in 2003 wonnen ze de 7e Internationaal Marseille 20.786 duiven, met hun FRODO… een duif welke voordien ook per 10-tal had gewonnen vanuit Montauban, en die zelf een 'kleinzoon' was van de 'Montauban-Pollin'. Men zat hier duidelijk op het goede spoor, doch… Bij de verhuis eind 2003 naar Ursel was het onmogelijk om alle duiven van het oude adres mee te nemen, en zodoende werd besloten om alle oude vliegduiven + jonge duiven in een openbare verkoop te brengen. De kweekbasis bleef dus intact, zodat men vanaf de nieuwe start in 2004 meteen kon beschikken over nazaten van deze 'klasrijke kweekbron'. Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat Ludo & Ruben na amper 3 jaar, in 2007, al een aardig woordje kunnen meepraten op de fond en vooral 'Zware Fond' (lees 'grote fond') in de streek. De topprestaties zijn reeds terug, ten bewijze hiervan, hun titel van 2e Marathonkampioen in de beresterke 'Fondclub Eeklo' (op de 5 overnachtvluchten van de 'grote fond' met de oude duiven), naast klasseringen in diverse andere kampioenschappen.


Pedigree : Click here


Uitmuntende kweekbasis + kweekstrategie

Zoals hoger omschreven kunnen Ludo en Ruben beschikken over een uitmuntende kweekbasis, waarbij we hun ECLIPSE (als ei gekocht bij P.Bourgeois) en hun 'MOEDER FRODO' als de stamduiven of de basislijn op het kweekhok kunnen aanzien.
Een andere succesvolle basislijn bestaat uit 2 kleinkinderen van de 'LAUREAAT BARCELONA' (winnaar 1e Intnat Barcelona) van de familie Gyselbrecht uit Knesselare. Enkel jaren terug maakte Ruben een reportage over de exploten van de huidige topformatie Van Ouwerkerk-Dekkers, en al vlug groeiden er vriendschapsbanden tussen beide families. Zo had Jaak in de kweekren enkele 'oude rakkers' maar 'bewezen topkwekers' zitten, die het moeilijk kregen bij het bevruchten van de eitjes. Ruben kon er voor een echte 'vriendenprijs' enkele van meenemen richting Ursel, waaronder de superkweker 'ZEPPELIN POCO' (zijn zoon won 1e Prov en 9e Nationaal Barcelona), en welke een kruising is van 25% Vanderwegen x 75% Jos Thoné (gouden POCO-lijn).
Ludo en Ruben konden er nog 16 jonge duiven uit kweken, waarvan ze nu reeds de eerste positieve signalen zien op hun vlieghokken. Sindsdien worden er regelmatig enkele duiven uitgewisseld tussen beide hokken. Ondertussen worden nog enkele nieuwe toplijnen op het kweekhok geïntroduceerd, waarvoor het echter nog te vroeg is om hun resultaten te kennen op de 'verre drachten'. Ludo & Ruben gaan wat betreft het bijhalen van duiven zeker niet over 1 nacht ijs, en volgen een welbepaalde kweekstrategie. Zo moeten de nieuwe duiven afstammen uit 'bewezen kweeklijnen', en daar bedoelt men het volgende mee: er moeten duiven uit afstammen die herhaaldelijk 'dichte topprijzen' kunnen behalen op nationaal en/of internationaal vlak, en dit liefst enkele generaties na elkaar. Kweken uit duiven met 'one lucky shot' (lees: toevalstreffer) is niet aan hen besteed. Voor de verdere uitbouw van de kolonie doet men dikwijls aan samenkweek met andere hokken of wisselt men enkele duiven met topspelers.
Een schoolvoorbeeld van een 'dominante kweker' op de Lanckriethokken is zonder twijfel de ECLIPSE, die momenteel aardig aan het uitgroeien is tot de 'stamvader' bij uitstek. Zo is hij ook grootvader van de huidige topper op de vlieghokken, namelijk de CARCASSONNE, ring 4440829/04, die afstamt uit een 'Kleinzoon Laureaat Barcelona' Gyselbrecht x 'Nestzus Frodo'.


Hij won:
Carcasonne '06 Intnat 10.448 d - 237 Nat. 3.911 d 112 Prov 454 d 9
Brive '07 Nat 16.007 d 1523
Irun (Tarbes) '07 Prov 998 d 2 Nat 5.252 d 17

Een andere beloftevolle topatleet is zonder twijfel de 'UNTOUCHABLE BARCELONA' ring 4207245/04, met volgende prestaties op zijn actief:
Albi '06 Nat 5.053 d 646
Carcasonne '06 Intnat 10.448 d 619
Barcelona '07 Nat 12.612 d 1132

Het zijn de eerste topduiven uit de 'nieuwe lichting' waarmee men in 2004 te Ursel is van wal gestoken. Dat belooft, want weet dat Ludo & Ruben opteren voor een voorzichtige aanpak, waarbij de duiven rustig mogen uitgroeien en op volle lichaamskracht komen alvorens het 'zware werk' aan te vatten. Een klare kijk op de gebeurtenissen, die hen in de toekomst zeker geen windeieren zal leggen, wees daar maar van overtuigd.

Doordachte aanpak van het 'grote fondspel'
Te Ursel doet men niet aan vroege winterkweek, maar wacht men tot de dagen al een stukje aan het verlengen zijn alvorens te koppelen. De kweekduiven kweken dan zowat het jaar rond, en de ondervinding leerde dat men vaak uitmuntende duiven aantreft onder duiven die in augustus of begin september het levenslicht zagen (de zogenaamde 'laatjes'). Jonge duiven krijgen een beetje een 'spartaans regime'. Zo maakt men ook niet veel werk van het opleren van de jonge duiven.
Ze worden slechts 1 maal weggebracht tot goed 10 Km van het hok, en gaan vervolgens meteen met de maatschappij mee naar Arras. Doch meer dan de helft van de jonge duiven raakt niet eens opgeleerd als jonge duif, wegens gekweekt in september… Vandaar dat Ludo & Ruben dan ook enorm streng ziften in de hand, hoewel er volgens hen de laatste jaren niet zoveel afval meer tussen zit. Hun kweekduiven worden tot 3 à 4 x per jaar omgekoppeld.
Duiven met een 'grote kweekwaarde' moeten met meerdere duivinnen 'goede' en/of 'perfecte' afstammelingen geven. Bij twijfel wordt een kweker 1 jaartje op rust gesteld, en gebruikt als voedster… terwijl de resultaten van zijn afstammelingen wordt afgewacht. Voldoen deze niet, dan gaat dergelijke kweker samen met zijn afstammelingen richting 'moeders keuken'.
De jaarling duivers worden goed opgeleerd tot de Limoges der 'Yearlings', waarbij men oog heeft op het al dan niet 'fris' thuiskomen van deze vlucht. Dat is de enige echte betrachting, gezien deze duiven zonder echte motivatie de mand ingaan. Al broedt men wel op het idee om vanaf 2008 ook met nestduivinnen te starten om zo te weten te komen welk vlees ze daar in de kuip hebben. Een andere les die dit jaar werd getrokken is, om nooit nog onervaren '18-maanders' mee te geven naar Barcelona, daarvoor moeten ze 3 jaar oud zijn. Wel mogen ze als 2-jarige op het eind van het seizoen 1 grote fondvlucht doen. Vanaf dan wacht hen het 'grote werk'!

Dierenarts Ruben
Sommige sportgenoten denken steevast dat dierenarts-duivenliefhebbers, alles en nog wat aan hun duiven verstrekken om te komen tot topprestaties. Niets is ook hier minder waar.
Ruben wenst alleen in te grijpen wanneer het echt nodig is. Hij controleert wel frequent de gezondheid van de duiven tijdens het vliegseizoen, en verstrekt enkel en alleen medicatie wanneer dit nodig is. Hij is van mening dat hoe langer men zonder medicatie kan doen, hoe beter. De duiven hebben dan een betere weerstand en herstellen veel sneller, dan wanneer er dient gekuurd te worden. Ruben geeft wel vaak ondersteunende natuurproducten aan zijn duiven, om de weerstand te verhogen, en de 'natuurlijke gezondheid' te vrijwaren.
Ter voorbereiding op de 'grote fondvluchten' wordt wel een product verstrekt aan de duiven dat hij zelf ontwikkelt heeft, en dat de zuurstofverbranding in de spiercel zelf bevordert, iets wat uitermate de conditie en het uithoudingsvermogen bevordert.
Voor de rest zijn het de duiven zelf die het moeten doen, en die kunnen teren op hun aangeboren 'klasse' en hun natuurlijke weerstand en conditie om te komen tot de vereiste topprestaties. Anders is hen te Ursel geen lang leven beschoren. Dat Ludo & Ruben het bij het rechte eind hebben met hun aanpak, maken de resultaten nu al duidelijk en dit zal de toekomst zonder twijfel verder aantonen.
De eerste topprestaties in 2007 op het 'grote werk', na hun nieuwe start sinds 2004 laten in ieder geval het allerbeste verhopen. Het is hen in ieder geval, van harte gegund… Let op onze woorden: Ludo & Ruben Lanckriet, mannen om in het oog te houden!