Henri en Betsy Roox (Veldwezelt, BE) mogen niet klagen over het afgelopen jaar

Een eerste plaats provinciaal op Gien, algemeen kampioen in de Zuiderbond in Limburg en een eerste prijs in Fondclub Zuid-Oost Limburg. Henri en Betsy Roox hoor je zeker niet mopperen over het afgelopen seizoen.

Het koppel zit eigenlijk al lang in de duivensport. Sinds 1996 spelen ze zelf, maar vader en nonkels zorgden ervoor dat de traditie al veel langer bestaat in de familie. “Mijn vader had duiven, nonkels en broers van mijn vader hadden ook duiven, noem maar op”, zegt Henri. “Maar op een bepaald ogenblik was enkel nog een nonkel van mij alleen overgebleven als duivenmelker. Toen hij stierf door een auto-ongeluk heb ik een paar duiven van hem overgenomen. Dat waren er maar drie of vier, de man was 84 jaar en het niveau van zijn duiven was nu ook niet meer zo hoog.” Ondanks een vader en diens broers en nonkels die in de sport zaten, was het een neef van Henri die hem aanmoedigde om ook in de duivenmelkerij te gaan. “Dat was Hubert Caenen. Zijn moeder en mijn moeder waren zussen. Toen ik begon, heb ik een ronde duiven van hem gekregen. Eigenlijk ben ik door hem begonnen”, herinnert Henri zich. Vanaf dat moment begon Henri te spelen op de lichte en zware halve fond.

Goed seizoen

“Nog steeds spelen we vooral tot 600 km”, zegt Henri. “Soms spelen we ook eens op 700 km, maar gewoonlijk 600.” Na 1996 bouwde Henri zijn stam geduldig op met duiven van andere liefhebbers. “In 1997 kwamen er daar ook bij van Harry Geraerts, de coiffeur van Neeroeteren”, lacht Henri. Door goed te sorteren op basis van uitslagen kwamen de resultaten al snel. “Maar als ze er niet goed uitzien dan vliegen ze er nog voor een uitslag sowieso uit”, zegt Henri. “Een goeie heeft gewoonlijk alles, dat zie je ook.” En met die goeie duiven behaalde Henri ook afgelopen jaar geregeld een mooie uitslag. “We mogen zeker niet klagen”, zegt hij. “We haalden in mei een eerste prijs provinciaal op Gien met de oude duiven. We werden na 21 eerste prijzen in de Zuiderbond algemeen kampioen, en dat al voor de vijfde of zesde keer op rij. Ik weet het zelf niet goed meer. Ik hou dat allemaal niet zo goed bij. Ik wil alleen spelen, de rest interesseert me niet echt.”

365 dagen per jaar

Hoewel het nieuwe seizoen nog niet begonnen is, wordt er ook ten huize Roox al hard gewerkt. “Een goeie duivenmelker begint op 1 januari en stopt op 31 december”, zegt Henri. “Ook nu zorg ik dat mijn duiven elke dag stipt verzorgd worden. Twee keer per dag kuisen, twee keer per dag voederen, geregeld een bad, etc. Enkel medicatie mijd ik zo veel mogelijk. Als het echt niet meer gaat, moet je naar de veearts, maar voor de rest lukt dat vrij goed zonder medicijnen. Het is belangrijk om de duiven gezond te houden. Als een goeie duif ziek is, dan is de prestatie toch nul.” Henri begint dan ook al met selecteren van het moment dat hij stopt met spelen. “Van in het najaar selecteer ik mijn duiven. Ik speel ook op totaal weduwschap. De eerste reeks zijn duivinnen, tweede reeks zijn oude en jaarse duivers en dan de derde reeks is voor de jonge duiven”, zegt de duivenmelker.

Overal zijn er duivenhokken te vinden

Slechte ligging

Er wordt met veel goesting uitgekeken naar de start van het nieuwe seizoen. “Ik heb voorlopig in mijn loopbaan als duivenmelker al zes eerste plaatsen provinciaal gewonnen. Ook dit jaar is een eerste prijs provinciaal het doel”, zegt Henri. “Natuurlijk zal ik ook tevreden zijn met een vroege duif nationaal, maar om nationaal vroeg te pakken, is onze ligging niet goed. Ik moet het zeggen zoals het is: we zitten hier helemaal in een uithoek. Ik heb wel al in de nationale top 100 gezeten. Verschillende keren zelfs, maar het is toch heel moeilijk. Hier helemaal in het oosten is het zelfs moeilijk om een eerste prijs provinciaal te hebben. Daarvoor hebben we westenwind nodig. Maar ja, dan is het slecht weer.”

Uitslagen 2013

Globaal

1e provinciaal Gien oude duiven
6 eerste prijzen in groot gewestelijk (Zuid-Oost)
1e prijs halve fond Zuid-Oost-Limburg (1 & 2)
21 eerste prijzen Zuiderbond 
Algemeen kampioen Zuiderbond

Provinciale kampioenschappen

5e halve fond jonge duiven (1 & 2)
7e kleine halve fond jaarduiven (1 & 2)
8e kleine halve fond oude duiven (1 & 2)
8e snelle jonge duiven (1 & 2)
6e algemeen kampioenschap

Henri mag dus niet echt klagen over vorig seizoen, al is hij ook niet helemaal tevreden. De ligging zorgt er immers voor dat het voor hem moeilijk is om nationaal of zelfs provinciaal vroege duiven te hebben. Al zal hij er ook in 2014 alles aan doen om op provinciaal en nationaal vlak sterk te presteren.