
Thijs Adrie & Zonen Heikant (NL)
Als men over Heikant en duivensport praat dan kom je gelijk bij de “Thijsjes”. Adrie, Twan en Lex spelen allemaal op hoog niveau met de duiven. Ze wisselen veel van hun beste duiven uit en helpen elkaar en dat zie je terug in de prestaties. Deze keer is het te doen in de Polenlaan bij Adrie Thijs en niet te vergeten zijn beide zonen Peter en Paul die ook een flinke steen bijdragen aan de sucessen van deze combinatie.
In rayon 3 zijn ze al jaren onklopbaar. Sinds 2001 mochten ze steeds de bovenste trede van het generaal kampioenschap betreden. Maar ook in de provincie lieten ze zich niet onbetuigd. Dit jaar wonnen ze maar liefst drie keer een provinciale zege (waarover later meer). Ook op nationaal gebied werden diverse topprijzen behaald.
De oorsprong van zijn topduiven moeten we zo’n 25 jaar terug zoeken. Toen hij samen met zijn broers naar Kerstens uit Wernhout een zestal duiven ging halen. Later werd er nog wat bijgehaald van Serrarens uit Stoppeldijk. Maar tot op de dag van vandaag komt het bloed van de duiven van Kerstens voor in de beste duiven van Adrie Thijs.
De familie Thijs speelt dus het hele NPO programma. Toch met relatief niet teveel duiven. Op dit vitesse/midfond gaan ze de strijd aan met 30 duiven, dit zijn voornamelijk de jaarlingen. Op de dagfond gaan er meestal zo’n 15 weduwnaars de mand in en voor de overnacht hebben ze de beschikking over 20 weduwnaars en 10 nestduiven. Daarbij kweken ze zo’n 60 jonge duiven voor eigen gebruik. Maar ze zijn zeker niet te beroerd om een ander ook te helpen gezien het 20-tal bonnen dat men dit jaar al heeft geschonken. Dat toont de sportiviteit van deze sympathieke melkers. Ook in de vereniging zijn deze mensen heel belangrijk. Adrie doet het secretariaat. Zijn zoon Peter maakt de uitslagen en zijn andere zoon Paul is erg betrokken bij de duiven. Ook mevrouw Thijs zal als supporter altijd achter hun mannen staan. Zij draait ook actief haar kantinediensten in het clublokaal en maakt het boekje voor de kampioenendag. Ook buiten de vereniging staat Adrie zijn mannetje. Inmiddels heeft hij al drie maal als verkoopleider opgetreden en gezien de gemiddelde verkoopprijs van de duiven heeft hij dit zeker goed gedaan. Ook is hij een gewild keurmeester.
Zoals al gezegd werden er dit jaar drie provinciale overwinningen geboekt. 1 daarvan was op 18 juni op St. Vincent.
Zijn 00-0068268 kwam zich al net voor half zes in de morgen melden. Dit bleek dus de 1e provinciaal te zijn. Ook nationaal was dit een supervroege duif. Van 17098 duiven die in sector 1 mee waren klasseerde hij zich op de 11e plaats. Overigens van de 8 duiven hadden er 5 een goede prijs op deze vlucht. De vader van deze klepper komt van zijn broer Twan en de moeder is afkomstig van Omer van Damme uit Koewacht. Echter deze duif werd op de tweede St. Vincent weer ingemand en is helaas nooit meer terug gekomen. Dat is ook duivensport.
Dit is eigenlijk het beste overnachtseizoen tot nu toe. Ze hebben zich hier de laatste jaren eigenlijk pas serieus mee beziggehouden. De basis van de overnachtduiven ligt bij Omer van Damme uit Koewacht, zijn broer Twan Thijs met de duiven van Gebr. Hagens en zijn andere broer Lex Thijs met de duiven van Jef de Ridder. Ook de inbreng van duiven van Kees van Wesel uit Kaatsheuvel (Bijsterveld duiven) en de lijn van de Barcelona winnaar van Isidoor Merckx komen terug in de duiven van deze kolonie.
Dat dit dus niet zonder resultaat is gebleven blijkt wel uit de nationale uitslagen:
18-06 St. Vincent 8 duiven mee 17.098 duiven : beginnen met 11e nationaal en 5 prijzen
10-07 St. Vincent 10 duiven mee 15.956 duiven : 5 prijzen
30-07 Dax 10 duiven mee 13497 duiven : beginnen met 19e nationaal en 2 prijzen.
Zijn beste overnacht duif is “Witje” 00-0014248. Deze duif scoorde 100% op de overnacht. 8x mee en 8 prijzen. Met als topprestatie dit jaar de 19e nationaal op Dax van 13.497 duiven. De vader komt uit een doffer van Isidoor Merckx en de duivin komt weer van zijn broer Twan. Een andere topper is “De Rode Marsan” 99-9946464. Dit is echter een duif van 2001 (geringd met een oude ring) De vader van deze doffer komt weer van broer Twan en de moeder van Omer van Damme. Ook deze doffer heeft een 100% score staan op de overnacht. Dit jaar vloog hij op de eerste St. Vincent de 1756e nationaal tegen 17098 duiven en een klein maandje later weer een vroege prijs op St. Vincent want toen klokte hij de 1399e nationaal tegen 15956 duiven. Een andere topper komt rechtstreeks van zijn andere broer Lex (ja het blijft in de familie). De 01-0106737 werd 1e asduif in de vereniging en 2e asduif in het rayon.
Voorlopig beperken ze zich tot de middaglossingen, maar dat wil niet zeggen dat je ze over een paar jaar niet gaat lezen in de top van de ZLU vluchten.
De eerste provinciale overwinning werd al in het voorjaar geboekt. Toen was zijn jaarling de 03-0374674 7347 concurrenten te snel af. Deze mooie geschelpte doffer is er eentje die zich zeer zeker nog meer gaat ontwikkelen. Ook als jonge duif gaf hij zijn visitekaartje reeds af door maar liefst 11 prijzen bijeen te klappen. Hij werd toen ook 3e asduif in het rayon. Zijn zus, de 02-0207034, vloog in 2002 ook de 1e provinciaal Orleans. Dus dit soort schijnt de weg van Orleans heel goed te kennen. Voor de afstamming van deze duif moeten we weer niet ver gaan want de vader is de 00-0014100 komt weer van zijn broer Lex. De moeder, de 00-0013769, is afkomstig van de gestopte Ed. Verschueren. De vader van de 769 is de fameuze 97-9776452 van Ed. Verschueren, 1 van de beste dagfondduiven ooit in Zeeland. Deze duif werd in 1999 4e nationale asduif NPO. Ik noem u enkele prestaties van deze duif: 2e La Souteraine (6883 duivne), 2e La Souteraine (8043 duiven), 3e Orleans (6186 duiven), 28e Tours (9936 duiven), 83e Chateauroux (8731 duiven) enz. Enz.

Hun tweede overwinning op St. Vincent hebben we al gehad, dus springen we door naar 28 augustus toen de Derby der Junioren op het programma stond. Deze vlucht was oorspronkelijk vanuit Orleans maar vanwege het slechte weer in Frankrijk konden de duiven niet op zaterdag gelost worden en ook op zondag was het niet te best en besloot men naar het iets korter gelegen Etampes te gaan. Met een flinke Zuidwesten kregen bijna 4500 duiven om half elf het startschot. De snelste duiven kwamen aan snelheden boven de 90 kilometer per uur. Ook de winnares van dit concours. De 04-0451457 werd gepiept om 14.08.25 en maakte een snelheid van ruim 1558 m/pm. De vader van deze winnaar is 1 van beste duiven van de Fam. Thijs. Deze duif die de naam “De Rustigen” draagt prijkt op een mooie plaats op een foto in de woonkamer. Over deze duif later meer. De moeder is de 01-0106904, gekweekt uit “De Schone Lichte” met een duiven van Guy Fuyen waarmee ze samengekweek hebben gedaan. Trouwens deze Guy Fuyen maakte op deze vlucht ook een fantastische serie: 5,9,19,20,22 enz.
De winnares, een bont geschelpte duivin werd ingekorfd op 14 dagen broeden. De jonge duiven worden na het spenen verduisterd tot 1 juni en men speelt eerst op de deur tot de 1e fondvlucht dan kunnen ze gaan scharrelen.
Een belangrijke rol in het sucess van de jonge duiven is hun buurman E. Van Hooye. Hij zorgt ervoor dat de duiven op tijd hun dagelijkse trainingen krijgen. De hokken worden schoongemaakt en netjes op tijd worden gevoerd. Een prima verzorger dus.
Een van de topduiven was “De Rustigen”. Deze duif draagt het ringnr. 92-9202170. Deze doffer doet het als kweekdoffer nog prima wat hij brengt nog steeds nakomelingen voort. De vader van “De Rustigen” is de 90-9006874 (Twan Thijs x Joh. Braet) en de moeder is de 89-8911963 (Ras Kersten-Wernhout). Mede door de geweldige prestaties van deze duif werden ze nationaal kampioen op de dagfond in 1996 Hij vloog onder meer 6e Orleans (6834 duiven) 193e Argenton (6358 duiven), 84e La Souteraine (4357 duiven) 9e Limoges (3148 duiven), 20e Tours (4505 duiven). In 1997 is deze klepper naar het kweekhok verhuisd.
De kweek in huize Thijs begint meestal rond 15 december. Vliegers en kwekers worden allemaal tegelijk gekoppeld. Ze hebben ook eigenlijk een heel simpele voermethode. Ze voeren tijdens het vliegseizoen een 4 seizoenenmengeling aangevuld met zuivering. Opvoeren doen ze hier niet. Elke krijgen de duiven dezelfde hoeveelheid voer voorgeschoteld. Qua medische begeleiding is hier ook niks opziendbarends te melden. Uiteraard krijgen al de duiven de verplichte paramixo enting in combinatie met de pokken. Een aantal weken voordat het seizoen begint krijgen ze een 5 daagse geelkuur.
Tijdens het vliegseizoen wordt om de vier weken een drie daagse geelkuur gegeven.
Dit jaar wonnen ze maar liefst 26 X 1e prijs (vereniging, rayon en provincie), een aantal dat volgend jaar moeilijk te verbeteren zal zijn. Maar je moet altijd een doelstelling hebben om dit te proberen en ik weet zeker dat ze er weer dicht bij gaan zitten.
In hun vereniging kaapten ze natuurlijk zo’n beetje alle kampioenschappen weg.
In rayon 3 kwam men tot de volgende kampioenschappen:
15e Vitesse oud HOK
1e Midfond oud HOK 4e,5e en 9e asduif
2e Overnacht HOK 5e en 6e asduif
9e Midfond jong HOK 2e en 4e asduif
9e Navluchten HOK
1e GENERAAL 7e GENERAAL asduif
Provinciaal:
1e Midfond oud HOK
6e Asduif jong
10e GENERAAL
Tot slot vroeg ik Adrie wat zijn mening was over de toekomst van de duivensport. Daar was hij niet zo positief over. De kosten om te starten met duiven is veel te hoog, dat schrikt de jongeren af. Zoals meerdere mensen zeggen kan de aanwas meer zitten in ex-duivenmelkers of VUT mensen.