Wint Jerome Van Heede (Forchies, BE) de nationale vlucht uit Montélimar? UPDATE

Dreigt François Michaux zijn nationale zege uit Montélimar van afgelopen weekend kwijt te raken? Het lijkt er sterk op. Hij blijkt zijn controleconstatatie niet binnen de reglementaire 10 minuten gedaan te hebben. Hetzelfde verhaal bij nummer 2, Hennebert-Michaux, en zo lijkt Jerome Van Heede de lachende derde te worden!

We vonden het al vreemd dat we afgelopen weekend maar geen bevestiging kregen van inrichter Club Fond Wallonie (CFW) omtrent de nationale winnaar uit Montélimar. François Michaux had wel de snelste duif maar staat 'sous réserve' of 'onder voorbehoud' op nummer 1 in de voorlopige nationale uitslag. Bij de nummer 2 Hennebert-Michaux hetzelfde verhaal. Ook daar 'onder voorbehoud', en idem dito bij nummer 23 op de voorlopige nationale ranking, Jozef Geraerts uit Nieuwerkerken. Dus 3 liefhebbers waar men bij CFW niet zeker van is.

Te late controleconstatatie

We legden ons oor te luister bij Daniel Stoclet, voorzitter van CFW. "Het klopt inderdaad dat bij de 3 bovengenoemde liefhebbers de controleconstatatie te laat is gebeurd, daarom dat wij ze 'onder voorbehoud' hebben geklasseerd. Bij de nummer 1, François Michaux, is de controleconstatatie gebeurd om 15u 21min 22sec, of 10 min en 21 sec na de eerste constatatie. Bij Hennebert-Michaux werd hun duif aan het lokaal telefonisch gemeld 2 min na de eerste constatatie, echter de constatatie in het controletoestel werd 12 min na deze eerste constatatie gedaan. En Jozef Geeraert uit Nieuwerkerken deed nog straffer door geen enkele duif aan te melden."

Dit allemaal terwijl art. 101 van het nationaal sportreglement van de KBDB zegt dat er binnen een termijn van 10 minuten een controleconstatatie van de eerste geklokte duif moet gebeuren.

Art. 101.
Voor de nationale wedvluchten vanaf Limoges, zullen de aankomsten van al de duiven, zonder uitzondering, via een communicatiemiddel aan hun respectievelijke inkorvingsburelen worden gemeld binnen de 10 minuten. Deze meldingen zullen het juiste nummer van de gummiring, het uur van klokken, het uur van aanmelden, het eventueel tegenmerk en de naam van de liefhebber omvatten. Voor de nationale wedvluchten beneden Limoges dient enkel de eerst geklokte duif per categorie op voormelde wijze te worden aangemeld. Wanneer de termijn van 10 minuten is overschreden, zal, ingevolge een gegronde klacht, ingediend door iemand die er belang bij heeft, de duif worden geklasseerd op het uur van aanmelding van deze duif. Indien geen enkele aanmelding wordt gedaan zullen alle bestatigingen van deze liefhebber, in dezelfde categorie (en in haar dubbelingen), worden geannuleerd. Een tweede melding volgt dan van zodra de liefhebber éénderde van het aantal ingekorfde duiven per categorie heeft geklokt; een eenvoudige opgave van het aantal aankomsten volstaat bij deze tweede aanmelding.

Daniel Stoclet moet als inrichter een beslissing nemen en het nationaal sportcomité, onder leiding van Dirk Schreel, zal komende woensdag het voorstel van CFW bestuderen en de nodige beslissingen nemen. Welk voorstel CFW gaat indienen wou Stoclet niet kwijt. "De winnaar heeft al een advocaat onder de arm genomen en er wordt momenteel gediscussieerd over de geest van de wet. De hamvraag zal zijn of de 10 min en 21 sec nog binnen de 10 minuten valt of niet. Wij gaan op onze beurt onze advocaat raadplegen en dan trekken we woensdag naar het sportcomité dat zal beslissen."

Dirk Schreel was vrij duidelijk: "Ik heb inderdaad gehoord over de problemen op Montélimar. Maar heb het dossier nog niet gekregen, dus kan ik niet in detail treden. Het is in eerste instantie de inrichter die een beslissing moet nemen. Wij zullen ons dan woensdag buigen over hun voorstel. Maar als de controleconstatatie buiten de 10 minuten heeft plaats gevonden dan is de sanctie vrij duidelijk en wordt de duif geklasseerd op het uur van de (te late) controleconstatatie."

Verschillende precedenten

De kans dat François Michaux Montélimar gaat winnen, lijkt zo wel erg klein te worden. Zeker gezien de verschillende voorgaande gevallen. Zo verloren bijvoorbeeld Raoul & Xavier Verstraete in 2010 nog de nationale zege uit Châteauroux wegens een te late controleconstatatie en ging de zege naar Jozef Devriendt, die net hetzelfde had meegemaakt in 2004 toen hij de 1e nationaal Barcelona verloor. En zo zou Jerome Van Heede uit Forchies wel eens de lachende derde kunnen worden. Voor Van Heede zou het dan de tweede nationale zege uit zijn carrière zijn na de 1e nationaal Libourne bij de jaarlingen in 2009.

Jozef Geraerts uit Nieuwerkerken werd alvast uit de provinciale uitslag Limburg gehaald, daar gaat de provinciale zege nu naar Jaak Vangeloven.

UPDATE

Op maandagavond heeft CFW een standpunt ingenomen in deze zaak. CFW zegt bij het geval van François Michaux dat, na consultatie van 2 verschillende advocaten, art. 101 en 92 van het nationaal sportreglement op verschillende manieren kan geïnterpreteerd worden. Daarom stelt inrichter CFW voor aan het nationaal sportcomité om de liefhebber hier het voordeel van de twijfel te laten en hem als winnaar te klasseren. De duif van Hennebert-Michaux wordt voor CFW geklasseerd op haar 2e controleconstatatie. Benieuwd of het sportcomité op haar zitting van komende woensdag de inrichter zal volgen.