Search

Cleeren Jos, "In de voetsporen van grootmeester 'Jef Carlens'... Beste Barcelona-duif 2002- 2006!"


Jos Cleeren, Zepperen (BE)

 

Hoog tijd, dat een bescheiden iemand als Jos Cleeren uit het Limburgse Zepperen definitief uit de schaduw treedt. Voor zij die zich de moeite getroosten om de uitslagen van de laatste Barcelona’s eens na te pluizen, zullen het al snel kunnen beamen! Waar zitten betere Spanjevliegers onder de pannen? Ten huize Cleeren lijkt het allemaal zo vanzelf te gaan! Met één en dezelfde duif vijf jaar na elkaar top spelen is geen uitzondering op dit hok! Alsof de tijd hier is blijven stil staan in de “gouden jaren” van zijn leermeester “Jef Carlens" zaliger.

Jos kan aanzien worden als de waardige opvolger voor deze ooit zo gelauwerde Limburgse duivenmelker met zijn internationaal befaamde duiven, Wie herinnert zich niet de "Jonge Bleke" en de "Mona-Lisa", Barcelona- winnares 1973. Persoonlijk ziet Jos zijn huidige sterke prestaties een beetje als eerbetoon aan deze onvergetelijke fondlegende. Net als in der tijd bij Carlens is het ook hier enkel de Barcelona- vlucht die telt! Het Spanje-succes de voorbije jaren van het hok Cleeren is gewoon adembenemend! We zetten ze even op een rijtje:
Barcelona Nationaal 2001 t.e.m. 2006:
2003 : 539,559,567,631,681,817,1017/ 11806 d./11/18
2004 :57,172,371,492,777,1017enz../ 12275 d. 17/26
2005 :53,175,177,432,444,900,1008,1018 /12998 d. 21/36
2006 :41,67,193,195,328,382,746,801 /11802 d. 13/32
Winnaar van de“Beker van Vlaanderen” 2003
Primus Inter Pares BBC 2005:5 duiven geklasseerd met 5 prijzen
Primus Inter Pares Brugse Barcelonaclub 2006
Beste Barcelonaduif 2006 Cureghem Centre over 5 jaar.
Met de duivinnen: “Beker van Wallonië”: telkens 6op10.

Kweekstal vol klasse!
Op dit ogenblik verblijven er op het kweekhok vier duivinnen, die zich op vijf Barcelona’s vroeg wisten te manifesteren. Twee doffers deden het zelfs nog beter met 6 op 6. De winnende duif van ondermeer de “Primus Inter Pares”prijs die eveneens gelauwerd werd in Anderlecht op de “Dag van Cureghem Centre” als “beste Barcelonavlieger 2006”( ASDUIF: laatste 5jaar) is een prachtige donkere duiver die nog nooit zijn prijs heeft gemist.De 5146567/99 is een product van de fameuze “Donkere Prins” en de “Stefan” (Jac Van de Wegen 75%) en voor 25% van Carlens-origine.In de duivensport moet men nu en dan eens een moeilijke beslissing durven nemen! Samen met de andere belangrijkste Barcelona-toppers van de voorbije jaren zal ook deze “Primus” zich vanaf nu ruimschoots kunnen bewijzen in de kweek. Deze duiven staan garant voor een succesvolle toekomst. Jos is er van overtuigd dat als men blijft doorgaan met een superduif tot het bittere eind je op termijn de deksel op de neus krijgt. Op de“Dag van Cureghem Centre” kregen we de gelegenheid om de mens achter deze Barcelonaspecialist te leren kennen. Ook hadden we bij deze prachtige gelegenheid ruimschoots de kans om hem eens duchtig aan de tand te voelen. Hier zijn visie over het duivenspel en uiteraard de wedstrijden van meer dan één dag:Stefan
: “Sinds wanneer bent u actief in de duivensport, en vanwaar die passie voor de grote fond?”

Jos: Mijn vader was een zeer vervent snelheidsliefhebber van wie ik de duivenmicrobe overerfde. In die tijd was deze discipline nog enorm populair in onze streek! Toch al vrij vlug ging mijn bewondering uit naar mijn dorpsgenoot postbode Jef Carlens die met zijn fantastische fondduiven het mooie weer maakte in Zepperen. In heel de duivenwereld sprak men over zijn fantastische uitslagen. Ik was in de helft van de jaren zestig een trouwe letter ten huize Carlens, als de duiven van Barcelona moeten arriveren was ik steeds trouw op post. Ik vergeet het nooit! Die eerste keer Barcelona van’64 en onmiddellijk de 1e provinciaal zien thuiskomen vond ik geweldig. Maar je weet hoe het gaat als je jong bent! Ik had mijn oog laten vallen op het vrouwelijke schoon, daarbij nu en dan wat pintjes… Het zal wel normaal geweest zijn zeker. In ’69 getrouwd. In ’71 mijn eigen hok en eigen duiven… Fondduiven uiteraard van Jef Carlens ,uit het allerbeste. De eerste jaren werden door een strenge maar rechtvaardige selectie uitsluitend de besten overgehouden om vanaf 1975 zelf gaan deel te nemen aan de fondwedstrijden.

Stefan:” Wat trok u aan in de duivensportbeoefening?”
Jos: Ik heb in mijn jeugd meerdere hobby’s gehad! Ondermeer voetbal, basketbal enz.. Er is maar eentje overgebleven. Duivensport. Moeilijk uit te leggen… want eenvoudig is duivensport niet. Misschien toch die duivenmicrobe van pa die er voor iets tussen zit! Of het samengaan van spanning en adrenaline? Uiteindelijk ben ik blij met een hobby waar ik tegelijkertijd eigenaar, manager, trainer, van ben en aan niemand rekenschap (enkel de vrouw natuurlijk) moet geven. Er is nog één niet te verwaarlozen voordeel! Met duiven kan men doorgaan tot 100 jaar als je gezondheid het toelaat.

Stefan: De naam Carlens is al een paar maal gevallen! “Zijn die duiven echt zo superieur als men altijd beweerd heeft?” Liggen ze nog steeds aan de basis van uw huidig succes:
Jos: Men zegt soms: dat provinciale fondspel waar Carlens op uitblonk stelde niet veel voor. Weinig duiven, weinig tegenstand. Als men dan de nationale uitslagen van Carlens neemt dan moet men durven toegeven: gewoon super! Na St.Vincent ’70 schreef een gespecialiseerde duivenkrant: “Het lijkt wel of enkel Carlens met duiven kan spelen”of is 4e,6e,23e,65e,79e,141e,180e,230e enz.Nationaal St.Vincent geen fantastische uitslag. De kers op de taart was Barcelona ’73 met 1e en 8e internationaal.Daarnaast werden rond de jaren 1970 meerdere nationale kopprijzen gevlogen. De beste uitslagen werden verwezenlijkt op Barcelona met in het bijzonder: Internationaal 21e en 43e (1969), 78e en 119e (1971), 1e en 8e (1973),45e (1974),26e (1976). Dit zijn maar enkele van zijn belangrijkste uitslagen die me altijd zullen bijblijven. Als je er dan mee rekening houdt dat het hier over een fondliefhebber met de kleine mand ging, kan je wel begrijpen dat mijn bewondering voor hem gegrond was. In de winter waren er nooit meer dan zeventig duiven te vinden op de hokken.

Stefan: Worden geregeld duiven van andere hokken bijgehaald ?:
Jos: Persoonlijk heb ik mijn Carlensduiven van de jaren ‘71tot’76 zoveel mogelijk zuiver gehouden (inteelt). Er zijn slechts 2 andere bloedstromen opgenomen (in’75 de samenkweek met Gebr. Herbots, een aangekochte duif van het gekende hok Desmet Lippens (Norman),Knokke en in’94 V.D.Wegenduiven, Steenbergen via Combi.Guns, Breda). Dit ras “pakt” goed op mijn Carlensduiven. De meeste Barcelonavliegers zijn een kruising van het ras Carlens en Van de Wegen. Door inteelt naar de 2 basislijnen probeer ik een eigen ras te vormen. Ik ben er me bewust van dat er vroeg of laat opnieuw moet gekruist worden, met een ander (zwaar ingeteeld) ras. De eerste contacten zijn gelegd. Afwachten en hopen dat het lukt… duivensport op zijn best… spannend.

Stefan: Bezoek je regelmatig de dierenarts? Welke zijn volgens uw ondervinding, meest medische noodzakelijkheden om de duiven gezond te houden.
Jos:
Voor het duivenseizoen begint ga ik naar de dierenarts, meestal krijg ik volgend advies: lichte tricho maar niet de moeite om te behandelen. Er wordt dan niks ondernomen. In voorbereiding op Barcelona (10 dagen voor inkorving) wordt er wel iets gegeven tegen tricho (3 dagen ronidazole of 1/4e Flagyl). In deze periode wordt ook gebruik gemaakt van conditiepoeder. Daarnaast zijn er de verplichte entingen tegen Paramixo. Kort samengevat: geloven in de natuurlijke weerstand van duiven. Jonge duiven worden hier allesbehalve in de watten gelegd. Er zijn er die het niet aankunnen en vallen dan ook af (natuurlijke selectie). Ze krijgen wel de kans en de tijd om weerstand op te bouwen. Laat uw duiven zeker niet verzwakken door veel medicatie te geven.

Stefan: Op welke wijze worden de weduwnaars gevoederd, trainen ze naar de wedstrijden toe? Kweken ze jongen op voor het seizoen.
Jos:
Alle duiven krijgen hier volle bak… teveel.. veel teveel. Ik heb er geen verstand van. En toch zijn niet alle duiven vet. De beste duiven alleszins niet. Vandaar…natuurlijke selectie. Voor de rest: droog weduwschap voor de duivers en 2x vrije training per dag. Zij vliegen als voorbereiding naar Barcelona: 100km, 200km, 400km met een Brive of Chateauroux enkele weken voor naar Spanje te vertrekken. (Enkel deze vluchten wordt op prijs gespeeld) maar wordt geen rekening gehouden met de uitslag.

Stefan: Krijgen de weduwnaar voor het inkorven hun duivin te zien?
Jos:
Ik ben voorstander om de duivin eerder te tonen (zelfs 2 à 3 dagen voor de inkorving). Bij de inkorving krijgen ze enkel hun nest, zodat ze rustig de korf ingaan. Belangrijk voor fondduiven. Uitzondering: Barcelona (duivinnen blijven van 10u tot 12u.op het hok), gevolgd door inkorving rond 17u.

Stefan:Hoe leidt men volgens u het best toekomstige Barcelonavliegers op ?
Jos:
Jonge duiven worden hier opgeleerd tot 200 à 300 km. Jaarduiven vliegen tot ca 500 km. Jaarduivinnen en enkele duivers vliegen St.Vincent met middaglossing. Tweejaarse duivers vliegen twee dagfondvluchten en gaan dan éénmaal op overnachting. Sommige gaan zelfs mee naar Barcelona. Op drie tot zevenjarige leeftijd vliegen duivers nagenoeg allemaal Barcelona. Daar hier al de pijlen zijn gericht op Spanje worden Prijsvliegers van Barcelona niet meer op reis gezonden.

Stefan: Belangrijke vraag die telkens weer terug komt, hoe word hier met duivinnen gespeelt op de zware fond, voeding, weduwschap, opleiding enz…..?
Jos:
De Barcelonaduivinnen vliegen op hun eerste broedsel. Ik probeer ze op jonge van 2 tot 4 dagen in te manden. Hun dagelijks rantsoen is net als bij de weduwnaars onbeperkt, gewoon zo veel ze willen. De opleiding gelijk aan de duivers met dit verschil 2-jarige duivinnen vliegen tot Barcelona. Op het ogenblik dat ze broeden, worden ze drie tot viermaal in de week op ca 40 km gelapt. Doe dit nooit met een weduwnaar want dan maak je ze nog zotter als ze al zijn!

Stefan: Jos, kan je enkele bruikbare tips meegeven aan zij die hun kans willen wagen op de fond:
Jos:
Beginnen met een goede basis. Het ras is zeer belangrijk op de fond (max.2 rassen). De beste periode om zich een goede basis aan te schaffen zijn: eitjes van weduwnaars, kleine jongen van de Barcelonaduivinnen, late eitjes. Dit aan betaalbare prijzen. Waar ik ook erg veel belang aan hecht is de duiven dicht bij de natuur houden. Weerstand laten opbouwen. Medicatie enkel als het strikt noodzakelijk is! Weinig of geen duiven bijhalen als het goed loopt met de prestaties.

Tot slot:
Een melker als Jos Cleeren, zoekt het niet waar het niet te vinden is. De goede soort van duiven op een degelijk hok! Een genadeloze selectie liefst door de enige die er echt iets van kent: De reismand! Natuurlijk, moeten fondduiven ook een goede natuurlijke weerstand bezitten, en daarbij zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van medicijnen. Een gouden tip van de meester! ”Wat nodig is, is nodig” Maar liefst zo weinig mogelijk. Te Zepperen telt enkel eenvoud en gezondheid samen met een nobele afstamming aan de basis, dan komt de rest vanzelf! Veelzeggende woorden van een duivenliefhebber die samen met zijn familie ten volle geniet van een welverdiend pensioen en een prachtige benijdswaardige hobby.