Search

Claessens Ludo wil straks 'stunten' met amper 30 duiven op de hokken! (2008)


Op het einde van vorig sportseizoen 2006 brachten we reeds een bezoek aan de 'mirakelman' uit de grensstreek, Ludo Claessens uit het Nederlandse Putte, vlakbij de grens met België. De man die een boute uitspraak niet schuwt, niet bang is om de waarheid aan het licht te brengen… en vooral, iedere uitspraak kan staven aan de hand van 'wonderbaarlijke prestaties' die zijn kolonie 'superduiven' door de jaren heen heeft neergezet.
No nonsens, geen rond de pot draaien… maar bewijzen op tafel! Zo is één van Ludo zijn lijfspreuken zonder twijfel: "Met 60 duiven kan ik alles…". Iets waar hij dan ook nooit een duimbreed van afwijkt, want jaarlijks werden maximaal tussen de 60 en 70 duiven overwinterd, zijnde een 20-tal vliegduiven en een 10-tal koppels kweekduiven. Zo werd ook het voorbije sportseizoen 2007 aangepakt. Een seizoen waar Ludo voor de grote uitdaging stond om het seizoen 2006, naar eigen zeggen 'het beste seizoen ooit' uit zijn 30-jarige duivenloopbaan, te evenaren… laat staan, nog te overtreffen. Bijna onbegonnen werk wanneer je voor 2006 een eindbalans kan voorleggen (op de provinciale Hafo-vluchten met oude duiven) van 132 getekende duiven, met 109 prijzen (per 4-tal), 94 per 10-tal en 38 per 100-tal, met wekelijks minstens de 1e prijs op lokaal vlak !
Meer zelfs, als je even het totale eindresultaat van de voorgaande 3 seizoenen (periode 2004-2006) in overschouw neemt, met in totaal 356 getekende duiven, waarvan 285 prijzen per 4-tal (of 80% aan prijzen), 232 per 10-tal (of 65%), en liefst 92 per 100-tal (of bijna 26%), dan ken ik er veel die voor een kleinere uitdaging stonden bij de aftrap van het sportseizoen 2007!
Cijfers die ons toelieten om Ludo Claessens aan het eind van 2006 uit te roepen tot de 'Beste Halve Fondspeler ter wereld'! We stelden toen onomwonden dat iedereen die dacht aanspraak te kunnen maken op deze titel aan de hand van 'betere uitslagen', ons meteen mocht opbellen! Wees gerust… de telefoon bleef 1 jaar lang beangstigend stil!

Het seizoen 2007
De perspectieven bij de aanvang van het sportseizoen 2007 oogden nog nooit zo mooi. Het 'talent' van de 20-koppige ploeg weduwnaars was nog nooit zo groot! Alle ingrediënten waren dus aanwezig… en het prachtige aprilweertje zorgde voor de ideale voorbereiding.
De invliegvluchten op de snelheid lieten het allerbeste verhopen, nooit eerder brachten zijn vliegduiven het er zo goed vanaf op deze inleidende vitessevluchten… nu moest het gaan gebeuren. En het gebeurde… maar niet wat iedereen verwachtte… want de allereerste halve fondvlucht van midden mei vanuit Pithiviers werd een catastrofale ramp… één der allergrootste rampvluchten ooit uit de Nederlandse duivensportgeschiedenis.
Het verloop van deze vlucht was zo dramatisch, het rampscenario zo groot, dat de Commissie W.O.W.D. achteraf een speciaal onderzoek instelde. Maar daar koop je als gedupeerde liefhebber niks mee.
Ludo Claessens had zijn 20 weduwnaars voor deze Pithiviers ingemand… het rampscenario was ook hier, niet te overzien. Duiven die dagen op de dool waren om thuis te raken… en finaal bleven niet minder dan 9 weduwnaars (samen goed voor liefst 36 x 1e Prijzen van regionaal tot provinciaal verband) in deze ramp, en kwamen tot vandaag niet meer terug. Dan mag je nog Ludo Claessens heten… mag je nog de 'beste halve fondspeler ter wereld' zijn… dan sta je volkomen machteloos… sta je aan het eind van de rit gewoon 'te voet'! Seizoen over en uit, vooraleer het in feite begonnen was! Een 'mokerslag' die velen nooit meer te boven zouden komen.
Ook Ludo Claessens liep toen te lachen als een boer die razende kiespijn heeft. De motivatie bij Ludo zakte even diep als deze bij zijn gehalveerde vliegploeg. Een werk en inzet van vele jaren werd zomaar tot schroot herleid. We kennen velen die er voor minder de brui zouden aan geven.
Nu, we kunnen het ons moeilijk inbeelden, want een Ludo Claessens zonder duiven is als… een Ronaldinho, Ronaldo, Kaka en andere Beckhams zonder voetbal… als een Bettini, Boonen of Boogerd zonder koersfiets.
Na enkele weken van bezinning… werd besloten om toch de draad weer op te nemen, en met de jonge duiven zijn kans te wagen. Doordat de motivatie bij Ludo enkele weken tot het vriespunt was gedaald, had hij reeds een 3-tal vluchten voor jonge duiven laten voorbijgaan… ze waren niet eens gelapt, en werden dus zonder routine, zonder motivatie of enige voorbereiding voor de leeuwen gegooid, met nog vlug 1 leervluchtje uit Strombeek in de vleugels. Alles behalve ideaal dus.
De eerste weken kwamen er wel kopduiven (Bouillon 2.280 d 4,6,7… Arlon 2.175 d 5…), maar de kettinguitslagen, die toch het handelsmerk zijn van Ludo Claessens, bleven door die gebrekkige voorbereiding toch even uit. We schrijven wel 'even'… want week na week groeide de motivatie bij het baasje, het (duiven) knopje in het hoofd kwam opnieuw in de 'juiste stand' te staan… de gedrevenheid, de 'winnaarsdrang'… ze kwamen beetje bij beetje terug. De formecurve van de vliegploeg schoot meteen als een komeet de hoogte in.

De provinciale zege vanuit Chantilly bracht een extra lading nieuwe moed en hoop ! Toen het voorlaatste weekend van het seizoen 2007 met de 2e vlucht vanuit St.Quentin er echt duivenweer werd voorspeld, mocht men van de Claessensduiven toch enig 'vuurwerk' verwachten in deze omstandigheden. Daar hebben ze trouwens een patent op… en de duiven beschaamden geenszins de verwachtingen, zie maar:

St.Quentin 938 d. 1,4,5,8,9,11,14,16,18,20,23,24,25,26,27,28… en totaal 20/24
Prov RI 3.889 d. 1,4,5… enz. Echt stuntwerk die voor een ware adrenaline-opstoot zorgde bij het 'baasje', want een week later stond de favoriete vlucht van Ludo… de afsluitende Nationale Orleansvlucht geprogrammeerd!
Ludo wou hierop nog 1 x schitteren. Het werd een hectische week met veel geestelijk denkwerk, en bijhorende stress... het was nu of nooit voor 2007!
De ontlading die volgde was dan ook enorm, want de Claessensploeg maakte opnieuw 'brandhout' van de concurrentie zoals we dit door de jaren heen gewend zijn geraakt:

Orleans Prov RI 2.087 d. 1,2,3,5,6,10,13,20,30… en 20/23
Nat NPO 9.096 d. 1,3,5,9,16,38,57,60… en 19/23
Ludo had hier de snelste duif van meer dan 20.000 duiven aan een snelheid van 1206 m/min. Aan de 38e prijs Nationaal zaten de 5 eerst getekenden in de klok! Gewoon fenomenaal… of moeten we schrijven: een uitslag ' à la Claessens'! Meteen de 19e Provinciale palm in 'Rayon 1' en de 7e Nationale NPO overwinning op zijn uitverkoren Orleansvlucht! Je moet het maar doen! Een 'voltreffer' als afsluiter van een 'turbulent' duivenseizoen, al kennen we er duizenden die met veel minder moesten tevreden zijn in 2007, kijk het rustig na in de 'Highlights 2007'!

 


Wie nu dacht dat alle 'leed' van de maand mei, hiermee vergeten was, kwam bedrogen uit. Deze gebeurtenissen rond die 'catastrofale Pithiviers' hebben Ludo zeer diep geraakt… en onuitwisbare sporen nagelaten. Want die prestatiedrang, dat gevoel van 'willen winnen'… brengt dagelijks 'geestelijk denkwerk', en vaak 'lichamelijke stress' mee.
Ludo zette de afgelopen herfst- en wintermaanden alles even op een rijtje, en betwijfelt sterk of het plezier in de duivensport momenteel nog even groot is als in zijn beginjaren. Hij ontdekte de voorbije zomermaanden dat er nog heel wat andere leuke dingen en uitdagingen zijn in het leven dan succes in de duivensport. Daarom streeft hij er voor de toekomst naar om een beter evenwicht te vinden tussen de 'opoffering' (die vereist is om aan de top te presteren), de 'stress en spanning' die dit meebrengt, en het plezier dat hij er aan beleefd.
Het feit dat klassiekers uit het verleden vanuit Chateauroux en Bourges zijn teloor gegaan, en dat voor de 2 resterende Orleansvluchten op het eind van ieder seizoen, de plannen op tafel liggen om deze laatste Orleansvlucht nu ook nog te vervangen door een NPO-vlucht vanuit Chantilly… heeft zijn geloof alleen maar gesterkt om het naar de toekomst toe met 'nog minder' duiven te gaan doen.
De zifting werd eind 2007 doorgevoerd zoals andere jaren, en er zitten momenteel 70 duiven op het hok, die begin februari nog steeds niet gekoppeld waren. Gezien Ludo niet meer met de duiven kan spelen zoals hij dat zelf wenst of voor ogen heeft, nam hij nu het kordate besluit om zijn ploeg 'superduiven' nogmaals te halveren, en nog 30 duiven over te houden.
Twee van de 3 afdelingen voor weduwnaars wil hij daarom straks leeg maken, en nog met één ploegje van een 12-tal oude duiven aan de vluchten deelnemen. Hij is ervan overtuigd dat hij met 1 ploegje duiven toch nog succesvol kan zijn in de duivensport, maar dan op een meer ontspannen manier. Hij wil hiermee af van de wekelijkse dwang tot presteren, en wil op een mooie zomerdag al eens een fietstochtje met zijn vrouw ondernemen, een uitstapje maken, of enkele dagen op reis gaan…

Stunten met 30 duiven' op het hok
Een kordate beslissing op het toppunt van zijn duivencarrière. Het is een publiek geheim dat de 'Kwaliteit' op de Claessenshokken enorm hoog is, dat de 'Wereldklasse' waarover zijn duiven beschikken, bijna niet te evenaren is. We hoeven er u dan ook geen tekening bij te maken dat Ludo zich momenteel een 'punthoofd' piekert met welke 30 duiven hij straks wil doorgaan in 2008. Want het onderlinge verschil tussen de duiven is o zo klein. Het is een wikken en wegen, en een moeilijke en soms hartverscheurende keuze maken tussen bewezen vlieg- en kweekcapaciteiten bij de duiven onderling, om te komen tot een definitieve beslissing. Velen zullen denken: haal de beste 30 eruit en klaar is Kees. De kaarten liggen echter niet zo simpel, niet alleen omdat het reeds moeilijk was om tot een getal van 70 duiven te komen, een jaarlijks terugkerend fenomeen trouwens… maar bovendien…
De 30 duiven die Ludo straks wil behouden zullen wel de hoeksteen vormen voor zijn toekomst in de duivensport… we verklaren ons nader. Als Ludo straks alleen maar broers en zussen, halfbroers en halfzussen of neven en nichten van elkaar gaat doorhouden, dan weet hij als geen ander dat hij zijn eigen doodvonnis tekent… en het 'mooie liedje' binnen de kortste keren uitgezongen is.
Momenteel zit er reeds veel inteelt (vooral naar de 'Late Donkere' 375/93 en de 'Supercrack 69') in zijn duiven. Daarom is het moeilijk om voor bepaalde toppers een gepaste partner te vinden… op gevaar van 'te dicht' te zitten. Ludo ondervond zelf de jongste seizoenen, dat hij procentueel meer 'Cracks' kweekte uit kruisingen, dan door inteelt of lijnenkweek. Dat is niet alleen bij Ludo zo, maar ook op andere hokken… want echte 'Supercracks' komen voor 90% uit kruisingen!
Een identiek scenario te Putte waar een kruising van de basislijnen "Late Donkere" en "Supercrack 69" met het 'vreemde bloed' van de "Bliksem", van "Mister Tours", en recent met het "Vedetje"… voor weergaloze 'supercracks' hebben gezorgd. En daar moet Ludo dus terdege rekening mee houden, bij zijn definitieve selectie.
Ook op de vlieghokken komt Ludo voor een moeilijke keuze te staan,want zoals hoger vermeld worden de 3 vlieghokken gereduceerd tot 1 afdeling. En dan stelt zich het probleem dat bepaalde 'supers' in dezelfde 'bak' gehuisvest zijn (weliswaar op een verschillend hok). Deze nu op hetzelfde hok onderbrengen zou wel eens voor bloederige vechtpartijen kunnen zorgen, en zou ook een ernstige stoorzender kunnen zijn voor de nodige rust op vlieghok tijdens het vliegseizoen, en dat wil Ludo mijden als de pest. Hij opteert bij de duiven voor het behoud van hun woonbak, van het territorium. Ook hier is het dus vaak "Wie van de 3"?
Moet hij nu de beste oude duif (lees: met het grootste palmares) doorhouden, maar waar hij misschien nog hooguit 1 seizoen aan wedstrijden kan deelnemen… of moet hij opteren voor de 'talentrijke jongere crack', waar hij nog enkele jaartjes mee verder kan op de vlieghokken?
Wanneer men, zoals de meeste sportgenoten slechts over 1 of 2 toppers beschikt is de keuze rap gemaakt… maar 70 quasi evenwaardige duiven, herleiden tot een groep van 30 zoals Ludo Claessens nu voorheeft… zowaar, a big problem!
Eén belangrijke keuze heeft Ludo wel al gemaakt, en dat is dat hij de 35 resterende duiven in verkoop zal brengen met de diensten van Pipa!
Het is dan ook reikhalzend uitkijken naar de enorme weelde aan 'KLASSE', aan uitzonderlijke '1e Prijswinnaars', uitzonderlijke 'Crackduiven' en uitmuntende 'Sterkwekers' Ludo straks zal aanbieden op de internetsite van Pipa (www.pipa.be). Want één ding is zonneklaar, dit wordt een Ludo Claessensverkoop zoals er nooit voorheen één heeft plaatsgehad. Of om het met de termen uit de 'Michelingids' te omschrijven: een "5-STERREN VERKOOP"!

We kijken dan ook met argusogen uit naar komend sportseizoen 2008, om te zien of Ludo er in slaagt 'te stunten' met zijn 30 duiven op de midfondvluchten, zoals hij dit jaren heeft voorgedaan! Misschien dat we na afloop van het seizoen 2008, waarbij we hopelijk van 'vogelgriep' en andere 'Pithiviers' gespaard blijven… kunnen stellen dat Ludo Claessens is uitgegroeid tot de 'nationale held' met de 'grootste prestaties', maar met het 'kleinste getal' duiven op de hokken.

Enkele Toppers in de verkoop: