Search

Dominicus Carlo wint 1ste Internationaal Barcelona duivinnen (2006)


Barcelona, wij Nederlanders zijn natuurlijk trots op Frank Rijkaard die daar de plaatstelijke voetbalclub tot ongekende hoogte voert. Met Nederlandse spelers als van Bommel en van Bronckhorst.

Maar ook de Nederlandse fondduiven zijn bekend op deze Barcelona vlucht. Alle vele malen wisten zij zich in de top te klasseren.
Op 8 juli, een dagje later als gepland, werden de duiven gelost om 09.30uur. Rond 07.00 uur al waren de eerste duiven bekend. In Goes bij Carlo Dominicus vinden we de snelste duivin Internationaal van Barcelona. Een mooie prestatie van een goed fondhok.
Carlo is al begonnen op 15 jarige leeftijd met de duiven. Dit kwam doordat zijn vader wegens zijn gezondheid de duiven niet meer kon vezorgen. We praten dan over eind de jaren 80. Al vrij snel werd er op de grote fond overgestapt. Men klopte aan bij Wim Muller uit Wilhelminadorp. Deze duiven zitten nog erg nauw verwant aan de winnares.
Dit aangevuld met een vleugje Braakhuis en Jan Aarden vormt het duivenbestand van Carlo Dominicus.
Zijn duivenbestand bestaat uit zo’n 75 vliegkoppels, 9 koppels kwekers en zo’n 70-80 jonge duiven voor eigen gebruik. Deze zitten gehuisvest boven restaurant “De Landbouw” een paar honderd meter van het huis van de vader van Carlo.
Men speelt hier alleen met de duivinnen. Hiermee kunnen ze het beste overweg. Ze hebben ook wel eens met doffers gespeeld, maar die kunnen ze blijkbaar minder goed motiveren.

De pijlen staan meestal wel gericht op de ZLU vluchten. Maar ook wordt er wel gespeeld op de middaglossingen. Op Pau hadden ze al een redelijke uitslag gepakt. Met 6 duivinnen mee pakken ze bij de duivinnen: 45e, 75e, 106e, 163e
Prijs. Totaal is dit de 109e, 215e, 319e, 516e nationaal. Dus de vorm was al aanwezig.


Zodra men het vluchtprogramma krijgt wordt er per vlucht uitgekiend welke duiven er mee moeten. Nu komt dat natuurlijk niet altijd uit want er gaat wel eens wat mis met de neststand of je verspeelt eens wat. Maar over het algemeen spelen ze met ploegjes van 10 of 12 duiven. De jaarlingduivinnen gaan vanaf de 1e week mee t/m de 2e dagfondvlucht. Daarna mogen ze al eens aan het overnachtwerk ruiken want dan worden ze ingekorfd voor de Bordeaux middaglossing. De oude duivinnen hadden 4 vitessevluchten en 1 dagfond achter de vleugels voordat ze richting Barcelona gingen.

Half maart worden de koppels bij elkaar gezet. Uit de jaarlingen wordt niet gekweekt wel uit de goede vliegers. De jonge duiven vliegen dan meestal de navluchten. De selectie procedure is vrij simpel. Alles wat terug komt mag blijven. Voor de oude duiven zijn ze natuurlijk wel wat strenger anders zouden de hokken te vol geraken.
De duiven krijgen hier altijd volle bak. Men mengt drie mengelingen door elkaar met daarbij 20% gerst. En verder krijgen ze ook wat snoepzaad bijgevoerd. Ook krijgen 1x per week Supervit over het voer. De medische begeleiding is in handen van Henk de Weert. Hier wordt twee maal per jaar een bezoek gebracht om de boel te conroleren. Men kuurt dan af en toe eens tegen het geel. En af en toe wordt er iets tegen de koppen gegeven. Een parathypus kuur wordt hier niet gegeven.

Het trainen van de duiven begint om half negen ’s morgens, dan gaan de jonge duiven het luchtruim in voor zo’n 1,5 uur. Als die weer binnen zijn gaan alle hokken open van de vliegers. Die blijven open tot half vijf. Ze hebben de vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Als Carlo dan om half vijf weer bij de hokken komt worden deze schoongemaakt. De jonge duiven moeten het doen met de droge mestmethode. Verder wordt dan het roodsteen, piksteen en grit bijgvoerd.

Dat ze op Barcelona al meer geschitterd hebben bewijst een prachtige collage foto in de huiskamer van vader Kees. Daar staan 9 duiven die in 2000 de beker van Vlaanderen wonnen. Daar moest je de 10 eerste van je lijst van hebben. Die 10e was helaas kwijtgeraakt op Perpignan. Op de foto staan ook de “Julia” en de “Veronica”. Dit zijn beide grootmoeders van de winnares.

11 duiven had Carlo mee naar Barcelona. Hij werkt in een restaurant in Yerseke en ook als portier in het weekend. Daarom kan hij niet vaak de duiven zien. Maar gezien de slechte gezondheid van vader Kees (hij heeft slechte longen) was er de afspraak, als er een vroege duif zou zijn dan zou Kees Carlo bellen om de duif te klokken daar de hokken een paar honderd meter verder staan en er ook nog diverse trappen beklommen moet worden. Sinds dit jaar hebben ze ook het SMS systeem. Dus als er een duif zou komen, krijgt Kees direct een SMS op zijn mobieltje.

De dag van thuiskomst, het was net 7 uur. Kees was net uit zijn bed. Tuut, tuut, tuut. SMS bericht. Nog half slaperig kijkt Kees op zijn mobieltje. 1e getekende van Barcelona..Hoe kan dat nu zo vroeg. Afijn, gebeld naar Carlo, maar die had tot 05.00 uur gewerkt en lag dus nog maar amper twee uur in zijn bed en lag heerlijk te snurken. Zo heerlijk dat hij de telefoon niet hoorde. Wat nu gedaan??? Kees met zijn stoeltjeslift naar beneden gegaan. Op zijn scooter gesprongen en naar restaurant “De Landbouw” gescheurd. Daarna de trappen op gestoven. Hij weet nog steeds hoe hij voor elkaar heeft gekregen. En ik kan je verzekeren die trappen (zonder leuningen) zijn niet te gemakkelijkste. Maar 7 minuten later had hij de ringen geklokt.

Nationaal bleek er nog eentje voor te zitten, maar dat was een doffer. Internationaal totaal pakt hij de 3e prijs, Internationaal duivinnen 1e prijs.

“BOEING 767”


Pedigree “Boeing 767” : Klik hier
Om de pedigree te vergroten, klik op het vierkantje dat onderaan rechts verschijnt.

De “BOEING 767” een kras witpen van 2000 was voor hun niet echt een topduif. Maar wel eentje waar je van op aan kan. Ze was nu voor de vierde keer in Barcelona en nog nooit gemist. Daarom stond ze ook op nummer 1 van de inkorf staat.
Ze vloog op Barcelona al de volgende prijzen:
2003: 166e NAT duivinnen
2004: 163e NAT duivinnen
2005: 144e NAT duivinen
2006: 1e NAT duivinnen.

Ook op Perpignan heeft ze nog een 100% score staan:
2003: 221e NAT duivinnen
2004: 198e NAT duivinnen
2005: 354e NAT duivinnen

In de afstamming zien we uiteraard heel veel Wim Muller bloed in terug.

De winnares werd ingekorfd op een jong van 6 dagen. Om 19.00 uur had Carlo 8 duivinnen van de 11 terug. De ander morgen om 09.00 waren ze weer allemaal present en zullen klaar gemaakt worden voor Perpignan.