Search

Devos Etienne & Frank, "De “Morele” kampioenen van België… (2005)"


De naam Devos Etienne en Frank uit het West-Vlaamse Deerlijk klinkt bij vele binnenlandse en buitenlandse duivenliefhebbers zeer gekend in de oren. De vader-zoon tandem heeft de laatste jaren zo’n palmares tezamen gespeeld dat ze tot de absolute wereldtop van de duivensport behoren.
2005 werd weerom een superjaar voor hen, alhoewel... Door een administratieve tekortkoming is de “Rivaldo”, hun topduif, niet de nationale asduif geworden, alhoewel hij op sportief vlak de beste van het ganse Belgenland was… Het zou een bekroning geweest zijn voor wat ze het afgelopen seizoen en al de seizoenen ervoor presteerden!!!!


Het verhaal zoals het is
Half-september, roddels alom. “Devos” is wellicht gepakt hoorden we door de ene babbelaar nog meer dan door de andere babbelaar voor “waarheid” vertellen. Van de ene dag op de andere was Devos uit de nationale uitslag verwijderd…, waar hij al enkele dagen als nationaal winnaar “Grote Fond” had staan te prijken. Zo maar plots verwijderen, dat doen ze toch maar met fraudeurs en zeurlappen dachten de roddelaars ??? Maar niets is minder waar, de reden van die verwijdering is geen bedrog, fraude of doping, zie hier het relaas dat Etienne onszelf wist te geven: De Rivaldo, een zevenjarige duiver, werd geboren bij de destijds goede vriend van de familie Devos, Ludwig Vandecasteele uit Roeselare. De vader is de “Zoon Kleine Didi" (3336619/95)” en werd door Etienne geschonken aan Ludwig die er een koppel jongen moest uit kweken met de "3155048/93" een duivin die Etienne in bruikleen had van R. Florizoone. De Rivaldo werd toen hij 4 weken oud was meegenomen naar Deerlijk en verblijft daar nu reeds 7 jaar. Als goede vrienden werd niet gedacht om de kaartjes onmiddellijk mee te geven, dat zou later wel eens gebeuren…Wat niet mogelijk leek gebeurde toch, er kwam ruzie tussen beide families en de kaartjes bleven waar ze waren. Vorige winter werden stappen ondernomen door Etienne om de kaartjes te laten overschrijven, alles leek in orde tot plotseling de poppen aan het dansen gingen half-september. De “Rivaldo” stond nog op naam van “Ludwig”. “Devos” werd verwijderd van de nationale uitslag, ze moesten het stellen met een vermelding onder aan de uitslag dat ze door een administratieve tekortkoming van de uitslag verwijderd zijn.

40 jaar hoogtepunten...
Bij het overlijden van vader “Devos” in 1965 stond Etienne er helemaal alleen voor. In de begin jaren was het moeilijk maar stilaan kwam de “duivenmachine” op gang.
In 1979 werd de eerste nationale fond titel behaald.
In 1985 was het weerom bingo en werd de 2e nationale titel binnengerijfd deze ook op de fond. Met zijn behaalde resultaten mocht “Devos” in 1989 België vertegenwoordigen op de olympiade in Polen.
In 1995 werd de eerste nationale overwinning op een vlucht geboekt. “Jan IJzeren" zorgde daarvoor door de vlucht vanuit Marseille te winnen. 1997 was het grote jaar van de “Kleine Didi”. Hij werd wereldkampioen kampioen, eerste Europese Asduif en eerste nationale asduif. Datzelfde jaar won hij de nationale vlucht uit Dax en vloog 2e internationaal vanuit Perpignan.
In 1999 was “Stanics” aan de beurt, hij won de nationale vlucht uit Limoges.
2004
was weerom een top jaar. Ze werden 1e Cureghem Centre, 1e Millenium kampioenschap, 1e Nationaal marathon, 1e extreme Long Distance Entente Belge, enz. In totaal werden ze 37 maal als eerste kampioen gehuldigd dat jaar.
2005 is op zijn zachts gezegd nog indrukwekkender. Een greep uit de vele kampioenschappen zou iedereen toch moeten overtuigen. Ze winnen o.a. 2e zilveren vleugel Barcelona, 1e Barcelona Master, 1e fond inter West-Vlaamse bond, 1e prov. Criterium, 1e fond Rekkem, 1e algemeen kampioen Rekkem, ere-kampioen Riddersclub, 1e nat. Marathon, 1e fond oude club XX, 1e marathon club XX, 1e superstar van Europa, 1e nat. Mistral gold cup Europa, 1e Eurodiamond Barcelona enz., enz. Er werd 5 maal tot 10.000, 24 maal tot 5.000 en 35 maal tot 2.000 gewonnen. Als je nog niet overtuigd mocht zijn neem er gerust de prestaties van de “Rivaldo” bij …

Stamopbouw
Etienne startte met duiven van zijn vader die bestonden uit duiven van Stichelbout, Vanbruaene en Roger Vereecke. Deze werden gekoppeld aan duiven van Desmet-Matthijs en Michel Nachtegaele. Een aangekochte duiver van de gebroeders Debaere uit Nokere gekoppeld aan de duivin van Jos Verheye was weerom een stap in de goede richting. De grote doorbraak kwam er eerder toevallig. Etienne had een bon voor een jonge duif gekocht op een verkoping van Joseph Vandenbroucke. Deze bon was tussen een stapel papieren verloren geraakt, en het was Joseph zelf die vroeg of ze die duif niet moesten hebben. De dag erna stond Etienne op het hok en kocht er zelfs enkele laatjes bij om te tonen dat hij wel interesse had in die duiven. De jongen die eruit gekweekt werden stonden Etienne niet direct aan maar ze kregen de kans hun klasse te bewijzen in de mand. Op de zware vluchten kwamen de “Vandenbroeckes” helemaal boven aan de uitslag te staan. Uit deze duiven kwam “De Kleine Didi” die de naam “Devos” onvergetelijk maakte. De stam werd nog versterkt met duiven van o.a. Roger Florizoone (Nieuwpoort), Gaby Vandenabeele (Dentergem), Georges Couteau, Harinck-Poelmans (Genk) en Noel Lippens (Aarsele).