Search

De Vries, "Eén van de beste midfondhokken van Nederland!"


Eén van de best presterende hokken van ons land op de onderdelen vitesse en vooral midfond is ongetwijfeld de Combinatie De Vries uit Klazienaveen, een rustig dorp gelegen in Zuid-Oost Drenthe. Daar aan de Mr. Ovingstraat 87, een weg langs een kanaal, woont de 47 jarige medewerker van Staatsbosbeheer Jans de Vries samen met gezin en zijn moeder. Achter de woning is een zee van ruimte, waar een rij ruime tuinhokken staan opgesteld. Geen luxe hokken, maar wel doelmatig, gezien het feit dat er al jarenlang in ware kampioenenstijl op wordt gepresteerd. Ze zijn overigens voorzien van mechanische ventilatie.
Tot juni 2006 bestond de combinatie uit de toen 83 jarige vader Joh de Vries en zoon Jans. Vader Joh, die zijn leven lang een enthousiast duivenmelker was geweest, overleed na een periode van afnemende gezondheid op vrijdagmiddag 16 juni 2006. In overleg met de familie werd besloten die avond de duiven wel in te korven. Vader Joh zou het immers zo ook hebben gewild. Nog één keer vlamden de duiven voor hun oude baas. Van de tien ingezette duiven speelden er maar liefst negen prijs in de Afdeling, te beginnen met een 1e en 2e tegen maar liefst 14.900 duiven. Een waar eresaluut voor de juist overleden Joh.
Het seizoen werd door Jans alleen in stijl afgemaakt, waarbij o.a. het 1e Kampioenschap Midfond Hok Onaangewezen en het 2e Kampioenschap Midfond Hok Aangewezen werd behaald. De 11 jarige dochter Jorine en moeder Gerda staken het afgelopen seizoen de helpende hand toe, toen Jans de Vries meer en meer de gevolgen van zijn niet meer te behandelen spierziekte begon te merken. Ook plaatsgenoten Gerard Mensen en Jans, André en Robbin Mink boden waar nodig hulp. Het resultaat van al deze inspanningen mocht er dan ook zijn.
Wederom 1e Kampioen Midfond Hok Onaangewezen en ook 1e Kampioen Midfond Hok Aangewezen van de sterke Afdeling 10 - 3e Nationaal Kampioen Midfond Hok - 4e en 12e Nationaal Kampioen Midfond Duif en deelnemer met de 'Blauwe 743' namens Nederland in de categorie Midfond op de West Europese Landencup van januari 2008 in Dortmund. Er zijn er maar weinigen in ons land, die dergelijke palmares kunnen overleggen! NB. Hier de foto van Jans de Vries, samen met zijn dochter Jorine voor het hok.

Rustig - Bescheiden - Kennis van zaken
Jans de Vries kreeg thuis via vader Joh de duivensport met de paplepel ingegoten.
Vanaf 1977 speelde hij samen met zijn vader succesvol in combinatie. Niet alleen in de actieve duivensport liet Jans zijn gezicht zien. Ook in de organisatie stond Jans zijn mannetje. Zo was Jans een aantal jaren een gerespecteerd afdelingsbestuurder en vervulde hij op allerlei niveaus nevenfuncties. Ook was hij een aantal jaren kiesman namens Afdeling 10. Daar leerde ik hem kennen als iemand, die als een rustige bescheiden persoonlijkheid, vaak zeer zinnige opmerkingen kon maken en de juiste vragen kon stellen, waarbij bleek dat hij over een stevige dossierkennis beschikte. Rustig en bescheiden en vooral met kennis van zaken. Dat typeert deze familieman ten voeten uit. Je zult hem nooit hoog van de toren horen blazen, bescheiden als hij is. Toch behoort hij tot dat selecte groepje liefhebbers, die het spel in de vingers heeft, maar bovenal een stam duiven heeft opgebouwd, van welke kwaliteit er maar weinig te vinden zijn. Zoals u verderop kunt lezen zijn er ook hier geen geheimen. Het succes is ook hier het logische gevolg van de basisprincipes: goede duiven - goede huisvesting - goede verzorging, met vooral de nadruk op goede duiven. En die zijn er hier in Klazienaveen in overvloed te vinden! Het behalen van kampioenschappen heeft echter bij Jans geen eerste prioriteit. De nadruk ligt op het spelen van mooie series met hoge prijzenpercentages en met name op het spelen van eerste prijzen. En dat lukt de laatste jaren wonderbaarlijk goed.

Wat te denken van het volgende:
Vanaf 2001zijn er 82 eerste prijzen gewonnen in P.V 'de Snelvlucht' ( 20 leden) te Klazienaveen,
29 maal een eerste in het 'Samenspel Zuidoost Drenthe' (130 leden), 20 maal een eerste in Rayon 11 (170 leden) en 11 maal de eerste van het gehele concours van Afdeling 10 (ruim 2.000 leden)! Alleen al kinderen en kleinkinderen van het superkoppel "Bijter x Visje" vlogen 50 maal een eerste prijs.
Velen presteren sterk met de duiven van Jans. Niet alleen Jan Oost uit Elp, maar ook Ton Herfkens, Assen - Harm Jansema, Winschoten - Gebr. van de Weide, Klazienaveen - Piet Snijders, Weiteveen - Beute, Grootegast - Robbin Mink, Nieuw Dordrecht - Hans de Zwart, Steenwijk en Jans Mink, Klazienaveen zijn succesvol met de duiven van Jansde Vries.
 
Hokbezetting - Spelmethode - Basisduiven
Het duivenbestand bestaat met de winterdag normaal uit zo'n 80 duiven. Er wordt met 24 doffers het traditionele weduwschap gespeeld. Voor eigen gebruik worden jaarlijks 60 jonge duiven gekweekt. De nadruk ligt vooral op het spel op de vitesse, midfond, jonge duiven en natoer. De laatste jaren zijn er een aantal specifieke dagfondduiven aangeschaft, want Jans wou op deze vluchten ook graag gaan excelleren. Helaas is dit laatste plan definitief in de ijskast gezet, maar daarover later meer.
De rassen die de hokken bevolken zijn:
" Wal Zoontjens via de combinatie Gradie Kampman en Zoon uit Coevorden en J. van Dijk uit Klazienaveen.
" Louis van Loon. Via Gradie Kampan en zoon te Coevorden.
" C. & G. Koopman via G. Lahuis uit Sleen en F. Eising te Emmen (lijnen 'Zitter', 'Beatrixdoffer', 'Gentil', 'Golden Lady', 'Eric').
" Klak/Janssen via Willem van Waardenburg uit Dalen.
" Frans Zwols. ( Lijn 'Boy x Queen' Harm Vredeveld en 'De Chinees' van de Gebroeders Leideman te Hardenberg).
" Bert Berends, Nieuw Weerdinge.
Uit de beste duiven van Bert zijn duiven aangeschaft. Uit toppers als 'Precious Lady', 'Pepijn', 'Vader Pepijn', 'Moeder Pepijn', 'Pieter', 'Return' en 'Branco 55' zijn kinderen, broers of zussen naar Klazienaveen gekomen.


Eén van de beste kweekparen van Nederland. Het beste kweekkoppel is ongetwijfeld 'Bijter' x 'Visje'
Is het toeval of de hand van de melker? Ik weet het niet, maar feit is wel dat toen Joh en Jans de Vries in 2000 de doffer NL 99-1575803, afkomstig van Gradie Kampman en Zoon, Coevorden en de duivin NL 98-1924683, afkomstig van Willem van Waardenburg uit Dalen als koppel bij elkaar zette, er een kweekpaar van ongekende klasse was gevormd. Reeds in het eerste jaar gaf dit koppel superduiven en dat bleef zo tot op de dag van vandaag. De doffer en de duivin gaan vanaf 2000 door het leven als 'Bijter' en 'Visje'.
Kinderen en kleinkinderen van dit superkoppel vlogen vanaf 2001 50 eerste prijzen zonder dubbelingen!!! waarvan 17 in het 'Samenspel Zuidoost Drenthe', 15 in Rayon 11 en 10 eerste prijzen van de zeer sterke Afdeling 10. De kinderen van dit koppel vererven bijzonder goed. Gekruist met de rassen Louis van Loon, Wal Zoontjens, Harm Vredeveld, C. & G. Koopman en Gebr. Leideman (via Frans Zwols), Gradie Kampman en Zoon en J. van Dijk leverden ze reeds meerdere 1e prijs winnaars in Groot Verband.
De 1e Nationale Asduif Midfond 2007 van Jan Oost uit Elp, als ook de de 4e en 12e Nationale Asduif Midfond 2007 van Combinatie de Vries komen uit drie verschillende kinderen van het superkoppel 'Bijter' x 'Visje'. NB.


Belangrijke titels in 2006 en 2007
:

" 1e Kampioen midfond O.A. en 2e Kampioen midfond A. Afdeling 10 2006
" 2e Halve fond maand Mei Gouden duif 2006
" 1e Kampioen midfond O.A. en 1e Kampioen midfond A. Afdeling 10 2007
" 2e en 10e Duifkampioen midfond Afdeling 10 2007
" 5e Kampioen Vitesse O.A. Afdeling 10 2007
" 3e Nationaal Kampioen midfond Hok 2007
" 4e en 12e Nationaal kampioen midfond duif 2007
" 6e Halve fond maand Mei Gouden duif 2007
" 1e Vitesse O.A. en 5e Vitesse A. Rayon 11 Afdeling 10 2007
" 1e Midfond O.A. en 1e midfond A. Rayon 11 Afdeling 10 2007
" 1e en 2e duifkampioen midfond an 1e Duifkampioen natoer Rayon 11 Afdeling 10 in 2007
" 2e Natoer O.A. en 2e Natoer A. Rayon 11 Afdeling 10 2007
" 1e Categorie Midfond Nederland voor de West Europese Landencup in Dortmund

Voorbereiding en verzorging
De duiven van Jans de Vries, over het algemeen prachtige blauwe duiven, zijn erg gemakkelijk in de omgang. Ze springen op zijn hoofd en bijten hem graag in zijn hand. 'Gedreven bijters' noemt Jans ze. De tweede week van januari wordt er gekoppeld en op drie dagen broeden op het tweede nest worden de duiven op weduwschap gezet. Tijdens de eerste zes weken van het seizoen trainen de doffers alleen 's avonds. Als de midfond begint trainen ze zowel 's ochtends als 's avonds, waarbij de trainingsintensiteit dan wordt opgevoerd tot ruim twee keer een uur per dag. Het voerschema voor de doffers, wat ook wordt gehanteerd bij de jonge duiven en op de natoer, is afkomstig van Bennie van Dijk uit Westerhaar. Het bestaat uit 7 delen Prestige Vlieg, 3 delen Superenergie en 2 delen Solution, allemaal mengelingen van GARVO. Hiervan mogen de duiven 's ochtends en 's avonds tien minuten zoveel eten als ze willen. Daarna gaat de voerbak weg. Op vrijdagmorgen krijgen de duiven overigens alleen Superenergie. Jans de Vries is een hartstochtelijk liefhebber van het traditionele weduwschap. De duivinnen worden alleen en met zeer veel succes op de natoer gespeeld. Toch is de rol van de weduwduivinnen tijdens het seizoen met de oude duiven ontzettend belangrijk volgens Jans. 'Het onderling paren moet je ten kosten van alles voorkomen. Als ik dat zie grijp ik onmiddellijk in en zet die duivinnen apart. Verder zitten mijn duivinnen altijd in weer en wind in de ren. 's Avonds gaan ze naar binnen en na het voeren (alleen gerst) worden ze gelijk in het donker gezet. Op die manier komt onderling paren zelden voor.' Het medische plaatje is simpel te noemen. In het seizoen iedere week op zaterdagavond en zondagmorgen B.S. van Belgica-de Weerd in het water. En alleen als het beslist nodig is een zesdaagse kuur voor de luchtwegen van dierenarts G. Kempe uit Dedemsvaart. Als voedingssupplement krijgen de duiven erder Wimoral en grit, wat eens per week wordt ververst.


Mooie uitslagen in 2007 op de midfond en natoer
:

Pommeroeul 340 km. 2.444 d. 1, 10, 20, 33, 34, 35 etc. 23/17
Arras 398 km. 2.205 d. 7,9,35,70,74,75,91 etc. 22/17
Arras 398 km. 1.693 d. 2,4,11,14,22 etc. 15/09
Pommeroeul 340 km. 1.087 d. 1, 3,46 etc. 15/09
Morlincourt 449 km. 1.099 d. 3, 6, 34, 37, 56, 90, 91 etc. 17/10
Pommeroeul 340 km. 777 d. 1, 2, 12, 20, 66, 72, 74, 155 10/08
Gennep 135 km. 2.633 d. 1, 2, 3, 36, 47, 57, 60, 61, 62, etc. 50/33
Lessines 312 km. 1.087 d. 2, 3, 17, 18, 23, 26, 39 etc. 40/33

Tenslotte
We namen een kijkje in de keuken van een uitzonderlijke kampioenenformatie, die en dat is zeker tot de besten van ons land behoort. Vanwege de gevolgen van de spierziekte van Jans vanaf 2003 en het overlijden van vader Joh in 2006, bleef de aandacht ook in 2007 beperkt tot het vitesse- en midfondspel, met af en toe goede resultaten van de drie doffers van het soort van Bert Berends, waarmee aan enkele dagfondvluchten werd deelgenomen. Als gevolg van de spierziekte van Jans is nu besloten het duivenbestand drastisch in te krimpen. Ondanks de enorme hulp van Gerda, de vrouw van Jans en de kinderen moet een groot deel van de duiven verkocht worden. Een deel van de vliegploeg van 2007 blijft behouden aangevuld met drie of vier jonge doffers van 2007. Van de 32 kweekduiven worden er 25 verkocht, waaronder alle duiven aangeschaft voor de dagfond. Alleen het superkoppel 'de Bijter en het Visje' met enkele van de jongste nazaten en twee doffers van Frans Zwols blijven vooralsnog behouden. Indien de gezondheid het toelaat zal in 2008 alleen nog met ca. tien duiven gevlogen worden op de vitesse en de midfond.