Search

D'Huyvettere wint Brive tegen 16.008 duiven 2007


Mevrouw D’Huyvettere, Olsene

Zoon Jules en Mevr D'Huyvettere met de nationale winnaar "Alfred"


Brive: taaie opener

Na een nachtje extra mand werd Brive, de eerste vlucht op het nationale fondprogramma, gelost op zondag 3 juni 2007. Een jaar eerder vertrokken er voor de openingsvlucht nog 9672 gevleugelde vrienden, toen nog vanuit Limoges.

Op Brive liefhebbers van alle markten; fondspecialisten die hun troepen klaarstomen voor Pau of Barcelona, dagfondfanaten die hard weten uit te halen op vluchten van 500 tot 700km, halve fondliefhebbers die met mondjesmaat eens een duifje iets verder meegegeven.

Op verschillende manieren werden duiven voorbereid op de openingsvlucht. Het was altijd wel wat met het weer de laatste weken. De ene keer moest je wel tien handen hebben om al je duiven tijdig te klokken of je viel buiten de prijzen, de andere keer kon je als een echte fondliefhebber uit de veren om nog achterblijvers op te vangen, soms zelfs nog voor de prijzen bij de jaarlingen.

Ook Brive beloofde een keiharde vlucht te worden. Wie de barrière van de 1100m/min wist te halen, maakte kans op de zegetuil. Uiteindelijk zouden slechts twee krachtpatsers die drempel weten te overschrijden. Voor Buyl Ruffin en Luc uit Nieuwenhove leverde dit de zilveren medaille op nationaal niveau op.

De winnende duif wist uiteindelijk 1109 m/min te halen. Zij arriveerde te Olsene uit de richting vanwaar je aldaar duiven “recht” mag verwachten. Jules D’Huyvetter en zijn moeder en de vele supporters zag het exploot van de Blauwe doffer.

In het lokaal te Waregem was het uiteraard de eerste gemelde en dus per definitie ook een vroege duif in het algemeen. ’s Avonds volgde de bevestiging dat het om de nationale overwinnaar ging.


De vleugel van "Alfred"


Winnaar: Alfred; ode aan vader
Alfred D’huyvettere was de duivenmelker bij uitstek. Na zijn dood nam zoon Jules (58) het roer over en wordt op naam van moeder gespeeld. Moeder is, ondanks haar 95 lentes, nog erg kwiek en nauw bij het duivengebeuren betrokken. Wanneer Jules de duiven gaat oplaten en op de terugweg nog boodschappen moet doen, houdt moeder de aankomsten nauwkeurig bij.

Vader Alfred was destijds erg betrokken bij het verzorgen van de koerspaarden van dorpsgenoot Gilbert Vande Weghe. Duiven van daar vulden “de oude soort” aan.
In 1991 bekwam men via een vriend een aantal eieren van soort van Gaby Vandenabeele (Dentergem). Beide bloedstromen(aangevuld met de oude soort) pakten geweldig op elkaar.

De overwinnende doffer werd, om vader te eren, tot Alfred gedoopt. De vader van Alfred is dus overwegend van het soort van Vandenabeele, terwijl de moeder overwegend Vande Weghe is. Vorig jaar won Alfred ook al een Châteauroux voor de familie D’Huyvettere.
De hokken


Conclusie

De zege van de familie D’Huyvettere uit Olsene bewijst dat de duivensport een bezigheid is, waarmee iedereen van pakweg 5 tot 105 jaar zich kan amuseren én bovendien de hoogste nationale eer kan halen. Op deze selectieve Brive werd het hele pak het nakijken gegeven door een duif uit het kleine ploegje van Jules D’Huyvettere en zijn nog kwieke moeder. De Pipa-medewerkers wensen hen nogmaals proficiat en dat zij nog lang van hun passie mogen genieten! (Gerd – PIPA)