Search

De Wilde Ab, Ijsselmuiden (NL)

 


Ab (66) heeft vanaf zijn kinderjaren duiven, maar actief begon hij in 1958 in Kampen en vanaf 1992 speelt hij op het huidige adres aan de Koekoeksweg in IJsselmuiden, waar zij over veel ruimte beschikken om goed duiven te kunnen houden. Ab is lid van P.V. De Snelle Wieken in IJsselmuiden. (een vereniging met 21 vliegende hokken). Martha, de echtgenote van Ab, helpt ook mee de duiven verzorgen. Ab verzorgt de weduwnaars en Martha de vliegduivinnen. Martha zorgt dat alle duiven steeds vers water hebben en maakt ook schoon op het kweekhok.


Het hok
Ab en Martha beschikken over een hok voor de vliegduiven van ongeveer 14 meter lengte, maar die hokken worden niet allemaal gebruikt: er zijn slechts drie afdelingen in gebruik en Ab heeft er enkele ook nog kleiner gemaakt. De kweekduiven zitten op een apart hok. De vlieghokken staan met de voorzijde op het zuidoosten gericht.

Hokopbouw
De duiven op de hokken van Ab en Martha zijn overwegend van de soort Gebr. Janssen A. via Benning uit Roden en H. Eijerkamp en znn. Ook heeft Ab de Vandenabeele-duiven via Anton Ruitenberg, Zwolle. Ook zit er een duif van Hans van de Veeke via Henk Houdes uit Alkmaar
Het liefste speelt Ab met zijn duiven de snelheidsvluchten.

Kweken
Ab heeft 14 koppels kwekers, die meestal half januari tegelijk met de vliegduiven gekoppeld worden. De eieren van de kwekers gaan naar de vliegduiven. Ook uit de beste vliegers worden hier jonge duiven gekweekt.
De duiven krijgen een geelkuurtje als ze zitten te broeden.
Voor eigen gebruik kweekt Ab ongeveer 50 jonge duiven.


De verzorging van de vliegduiven
De vliegers zitten ’s winters vast, want ook hier is de havik zo brutaal dat hij af en toe op de nok van het duivenhok gaat zitten. De vliegers trainen slechts één keer per dag en wel van 16.45 uur tot ongeveer 18.00 uur. Twee keer trainen per dag heeft volgens Ab weinig zin. Als de vliegers trainen dan zijn de kleppen dicht, maar er wordt hier niet met een vlag of iets dergelijks gewerkt om de duiven aan het vliegen te houden.
Ab en Martha spelen met 18 doffers en 6 duivinnen weduwschap (de partners van de duivinnen gaan ook gewoon mee). Ab beoefent het totaalweduwschap al vanaf 1968 en met succes. De weduwduivinnen zitten los op een afdeling met schapjes. Ab ondervindt geen last van onderling paren van de duivinnen, ook niet bij de duivinnen, die niet gespeeld worden. De doffers zitten tijdens het vliegseizoen op “halve bak” en ’s winters zitten ze op schapjes.
Ab toont de duivinnen zoals het hem uitkomt: hij laat de duivinnen los en de doffers zitten klaar, maar het gebeurt ook omgekeerd; soms wordt vrijdagsmorgens getoond en dan weer op donderdagavond (bij inkorving op vrijdag). Voor wat het tonen betreft is er dus steeds afwisseling.
Ab voert ’s zomers steevast vlieg-extra en ’s winters rui-extra van plaatsgenoot Bert Wielink. De vliegers krijgen 24 uur per dag volle bak voer. De doffers een potje met voer in hun bak. Dit potje wordt elke dag bijgevuld, maar eens in de twee dagen wordt het ververst (de restanten gaan naar de kwekers en de jonge duiven). De duiven krijgen ’s morgens en ’s avond wat snoepzaad in een bak op de grond. Ab probeert de jongen mak te maken met wat pinda’s.
Martha houdt scherp in de gaten dat de vliegers na twee weken iets tegen het geel krijgen en weer twee weken daarna iets voor ornithose. Wanneer de jonge duiven verdacht worden van e-coli krijgen ze direct 4 in 1 van De Weerd en Belgasol. Deze middelen worden gegeven zo gauw eentje verschijnselen van e-coli heeft. Op de dag van inkorving (tegen dorst) en bij thuiskomst van de vlucht (sneller herstel) krijgen de duiven altijd Belgasol.
De jonge duiven worden door Ab zelf een keer of negen weggebracht tot Elburg (ca. 15 km.). Daarna gaan ze met de vereniging nog naar Ede en twee keer naar Heteren. Dit jaar behaalde Ab een teletekstvermelding: 5e met de “405” op Peronne jonge duiven tegen 5952 duiven.
De oude duiven moeten ongeveer 75% prijs vliegen en daarbij horen ook een paar kopprijzen te zitten, want anders worden ze uitgeselecteerd.


De vaandeldragers in seizoen 2006

“ Flying Gold” 05-NL-1969962
Deze duivin is een dochter uit “Superkoppel 2” bestaande uit 02-NL-2320538 “Superkweker 538”, een Gebr. Janssen A. x Gaby Vandenabeele (lijn Wittenbuik) via Anton Ruitenberg en 01-NL-1173055 “ Top Kweekster 055”, gekweekt uit “Zoon Benjamin Bond” (Gebr. Janssen x B. Camphuis) via H. Eijerkamp en znn. en Dochter Superkoppel (95-NL-1129231).
“ Flying Gold” is een kleine, goed gebouwde duivin, die redelijk rustig is en zich niet toont. Echt glad op de graad is ze nooit, maar haar ogen blinken altijd alsof de zon in een glas water schijnt . Verder is het een duifje met een zachte pluim, zit ze altijd strak in haar pak en is ze steeds gezond.
Zij leverde in 2006 geweldige prestaties en werd daardoor o.a. 2e nationale duifkampioen op de Vitesse.
“ Super 111” 01-NL-1173111
Deze blauwe doffer komt uit 93-NL-5304364 “Zoon Superkoppel” maal “Wittenbuikje” 98-NL-9815113, een duivin van Hans van de Veeke (uit Blauwe Baron x Witpen Gaby, beiden van de soort van Gaby Vandenabeele), die door Ab geleend was van Henk Houdes uit Alkmaar.
“ De Goede 196” 03-NL-1766196
Dit is een blauwe doffer, die stamt uit de 95-NL-1110394 de “Inteelt 245 x 410” (is een zoon uit half broer maal half zus, met als hoofdlijn de “Geeloger” van de Gebr. Janssen A.) maal de 95-NL-1129231, een dochter van het Superkoppel.

Kampioenschappen 2006
Kring 1 regio 2 afd. 8 GOU
Vitesse 1e onaangewezen, 1e aangewezen en 1e en 5e duifkampioen
Jonge duiven 1e onaangewezen, 4e aangewezen en 4e,6e en 7e duifkampioen
Natoer 3e onaangewezen, 1e aangewezen en 6e duifkampioen
Gen. Snelheid 2e onaangewezen, 1e aangewezen en 4e en 6e duifkampioen
Regio 1 afd. 8 GOU
Vitesse 1e onaangewezen, 1e aangewezen en 1e duifkampioen
Jonge duiven 4e onaangewezen, 12e aangewezen
Gen. Snelheid 15e onaangewezen en 10e aangewezen
Afd. 8 GOU
Vitesse 3e onaangewezen, 1e aangewezen en 1e duifkampioen
Nationaal
1e Nationaal hokkampioen Vitesse
2e nationale duifkampioen Vitesse

Vitesseduif
Als je dan toch bij de nationale hokkampioen vitesse 2006 te gast bent dan is de volgende vraag voor de hand liggend: “Hoe moet nu een goede vitesseduif eruit zien?” Ab: “Ja wat is dat? Het is het gevoel, maar dat is moeilijk uit te leggen. Je vergist je net zo vaak als dat je het goed hebt. Wat ik graag zie is een sprankelend oog zoals bij “Flying Gold” en daarbij vind ik de kleur niet relevant.”
Zo ziet u maar dat het voor een specialist als Ab (ook al in 1994 4e nationaal hokkampioen vitesse en in 1997 1e nationaal hokkampioen vitesse)ook moeilijk is om een definitie te geven van een goede vitesseduif.

Doel voor de toekomst
Ab en Martha willen lekker goed mee blijven doen. Ze zijn zeer zeker wel prestatiegericht, maar als het niet wil dan wil het gewoon niet. Zij verzekerden mij dat ze daar beslist niet chagrijnig van zullen worden. Zij blijven in een dergelijke situatie doen wat moet: vasthouden aan de ingeslagen weg (systeem) en dan komt alles na verloop van tijd weer netjes op de pootjes terecht.

Tot slot
Ab en Martha beoefenen de duivensport echt als hobby. Hun devies is: Heel gewoon en eenvoudig blijven denken en steeds een vaste lijn aanhouden en niet nu zus doen en dan weer zo. Hun systeem met volle bak hanteren ze al ongeveer vijfentwintig jaar en nog steeds met succes. Zij houden hun ogen steeds goed open, hebben veel geduld en zonder een beetje geluk vaart toch niemand wel? De meeste liefhebbers denken dat zij hun duiven selecteren op de volle bak-voermethode, omdat ze alleen de weduwnaars volle bak geven. Als u alles in deze reportage goed tot u hebt laten doordringen, dan zult u ongetwijfeld tot de conclusie zijn gekomen dat alles tegen de in het duivenwereldje “gangbare methoden” indruist. Geloof het of niet, maar het is echt waar: de nationale hokkampioen vitesse geeft zijn duiven 24 uur per dag volle bak vanaf het moment van thuiskomst tot het inmanden voor de volgende vlucht. De duiven worden echt niet opgevoerd, ze krijgen in het vliegseizoen de hele week vlieg-extra van Wielink. De behaalde resultaten geven aan dat Ab met zijn manier van duivensport bedrijven het gelijk aan zijn kant heeft.
Ab en Martha nogmaals gefeliciteerd met jullie prachtige resultaten in het afgelopen seizoen. Ik hoop dat jullie nog lang samen in goede gezondheid van de huidige en toekomstige successen mogen genieten!