Search

Deno-Herbots, "Nationaal Kampioen Grote Halve Fond"


12e nationaal kampioen Jaarlingen
4e Nationale Asduif Grote Halve Fond

Steve Vanoverstraeten, Jean d'Haeseleer & Jos Deno.


Nu de rust al enkele jaren is neergedaald in de Limburgse Voerstreek, maakten de duiven het luchtruim boven de Brabantse Voerstreek de afgelopen seizoenen nog steeds onveilig. Wie hiervoor verantwoordelijk gesteld kan worden is de tandem Deno Herbots uit Leefdaal, gelegen in een prachtig stukje groen op een glooiend landschap tussen de IJse- en de Voervallei, tussen Brussel en Leuven.
Zo kon het afgelopen seizoen de vliegploeg van Deno Herbots de nationale titel op de grote halve fond naar Leefdaal halen. Daarnaast konden dit seizoen de volgende resultaten met gouden letters in het logboek van de vliegbewegingen genoteerd worden:
12e nationaal kampioen Jaarlingen - 4e nationale asduif Grote Halve Fond - 1 nationale overwinning Zone B (Argenton Y 12/7/06) - 6 provinciale zeges - 70 eerste prijzen
naast tal van andere kopprijzen van 100 tot 1000 km en topnoteringen in allerhande kampioenschappen.

De ploeg Deno Herbots.
Het seizoen werd aangevat met een vliegploeg, bestaande uit 150 duivers en duivinnen, die hun kunnen getoond hebben van 100 tot 1000 km en dit van mei tot medio augustus.
Op de hoklijst staan ook nog 55 kweekkoppels vermeld, die elk jaar voor een driehonderdtal jongen zorgen.
Achter deze grote groep atleten staat al jaren een heel team, met een duidelijke taakomschrijving, om alles in goede banen te leiden.
De kapitein is Jos Deno, die sinds 1998 de steun krijgt van Filip Herbots.
Daarnaast vervolledigen Jean D’Haeseleer en Eduard Van Herck deze ploeg. Jean is de grote steun en toeverlaat, die een groot deel van de administratie en de inkorvingen op zich neemt en die de sfeerschepper is binnen dit professioneel ingesteld team.

Nationaal Kampioenschap
Vorig jaar werd al de tweede plaats behaald op het kampioenschap van de jaarlingen. Twee duivinnen waren hiervoor in grote mate verantwoordelijk.
Opmerkelijk is dat ze dit jaar, als tweejarigen, nog beter gedaan hebben en nu voor de allerhoogste podiumtrap gezorgd hebben.
Van een uitzonderlijke prestatie gesproken.
Dan moet er nog rekening gehouden worden met het feit dat één van de twee dames 2211502/2004 dit jaar bij de start van het seizoen gekwetst raakte en pas na enkele weken in de arena trad. Maar blijkbaar was dit geen belet om nog voor sportieve topprestaties te zorgen, met het gekende resultaat als gevolg.
Dit zijn de prijzen van de twee duivinnen:

Deelname nationaal kampioenschap Grote Halve Fond 2006
 

Aantal duiven
"Kim"
2211502/2004
"Vuilke"
2211945/2004
Afstand


24/06
Montluçon
2808
3
27
521.255
0,10
0,96
29/07
Bourges
2733
32
27
446.982
1,17
0,98
01/07
Toury
1144
27
12
352.955
2,36
1,04
8/07
Argenton
1678
19
46
524.348
1,13
2,74
15/07
Toury
998
49
28
352.955
4,90
2,80
 

9,66
8,52
 Totaal
2198495
18,18

Spelsysteem 2006
Eén ploeg bestond uit 16 duivers en werd op traditioneel weduwschap op de fond- en grote fondvluchten ingezet. De Barcelonaklassieker stond in het rood op hun agenda ingeschreven, waar ze niet teleurgesteld hebben met een 127e en 151e plaats op de nationale uitslag en met als apotheose nog een 1e prov. uit St. Vincent van 12 augustus.
De indrukwekkendste uitslagen werden dit jaar behaald op de halve fond en de grote halve fond en resulteerden in provinciale overwinningen en kettinguitslagen op de vluchten tussen Toury en Limoges. Als opperste bekroning hiervan zal de brabanconne weerklinken in Oostende tijdens de nationale prijsuitreiking.
De halve fond vliegploeg bestond in feite uit twee ploegen, die afwisselend een grote halve fond vlucht (proviciale of semi nationale vlucht CFW) afwisselden met een halve fond vlucht uit Toury (352 km) van de Petit Club Fleurus.
De ene ploeg vloog de grote halve fond terwijl de andere ploeg Parijs opzocht. De week nadien werden de rollen dan omgekeerd en dit tot het einde van het seizoen.
De inkorvingen gebeuren in het Locale Unique te Waver. Beide worden daar ingekorfd op donderdag. Dit is een lokaal met sterke tegenstanders, zoals Rene en Patrick Draye uit St Joris Weert, Daniel Parijs uit Ottenburg, Frans Stroobants uit Overijse, Kamiel Hazaert uit Neerijse, Roger Pierre uit Pécrot en Jean Delstanche uit Bierges, die dit jaar hun tanden hebben stukgebeten op de concurrentie uit de Voervallei.
Dat de tegenstand zwaar is bewijst de vierde plaats van Rene en Patrick Draye op hetzelfde nationaal kampioenschap grote halve fond.
Zo was de lokale uitslag per drietal vaak sneller afgelopen dan de uitslag van de Brabantse Unie en werd de top van de uitslag van de Touryvluchten bepaald door de mannen die in Waver hun duiven inkorfden.
Tijdens de seizoensstart werd een enkele keer ook in Overijse ingekorfd op vrijdag voor Sens of Orleans.
Dat de ploeg uit Leefdaal dit jaar de te duchten tegenstander zou worden, was vorig seizoen al duidelijk met het behalen van de tweede plaats in het nationaal kampioenschap jaarduiven. Toen stonden de grote halve fondvluchten niet op het programma en werd er geen totaal weduwschap gespeeld (wel met duivinnen op weduwschap).
Vorige winter kon er een sterke ploeg jonge duiven overgehouden worden van het sportjaar 2005 en werd beslist om over te schakelen naar het totaal weduwschap.
De eerste vluchten lieten de duivers het wat afweten, maar dit werd snel rechtgezet. Zo werden alle provinciale zeges dit jaar met een duiver behaald.
Aan vluchten uit Aarlen of Duitsland tijdens de seizoensstart werd niet deelgenomen.

Duiven die de nationale titel behaalden
Pedigree "Kim" : Klik hier
Prijzen "Kim" : Klik hier

Pedigree "Vuilke" : Klik hier
Prijzen "Vuike" : Klik hier

Totaal Weduwschap
Het is interessant om wat dieper in te gaan op dit spelsysteem waar de laatste jaren al zoveel inkt over gevloeid is.

Hoe wordt dit in Leefdaal toegepast?
Als de duiven hun nieuw verenkleed aangetrokken hebben worden in de loop van januari de duivers en duivinnen op het speelhok gekoppeld. De eieren van de kwekers worden hieronder verlegd. Dan mogen ze deze jongen grootbrengen. Daarna worden ze gescheiden en komen ze niet meer op nest om het seizoen aan te vatten. Ze worden in april wel opnieuw enkele dagen gekoppeld, maar ze worden tijdens deze periode onmiddellijk opgeleerd en men laat ze niet meer op nest komen.
De duivers verblijven op het vlieghok en de duivinnen op het rusthok.


Het speelhok met rustplakje voor de nestbak.
Het rusthok voor de duivinnen


De duivers zitten het hele sportseizoen op een rustplank voor hun gesloten bak. Volgens Jos zorgt dit voor een enorme drang naar hun bak.
De trainingen van duivers en duivinnen (2 maal per dag) verlopen apart. De duiven worden altijd binnengelaten op het vlieghok, waar ze eten en drinken krijgen. De duivers verblijven even op het rusthok van de duivinnen als de dames hun training rond het hok afwerken. Na hun training mogen ze dan binnen op het vlieghok, waar ze eten en drinken krijgen. Daarna worden de dames naar hun rusthok geleid, gelegen naast het vlieghok, van waaruit de duivers de vrijheid gekregen hebben. De duivinnen worden daarna opgesloten in rustbakjes. Er zijn meer bakjes dan dat er duivinnen zijn. Zo kan men gemakkelijker vermijden dat de duivinnen een vaste rustbak hebben en zo op zicht paren.
De duivinnen krijgen in die bakjes geen eten of drinken meer. Tijdens de hete julimaand werd opgemerkt dat de dames bij het verlaten van hun bak geen of weinig dorst hadden.
Het rust- en het vlieghok wordt na de binnenkomst van de duiven met een doek langs de binnenkant afgeschermd.
Op dinsdag en donderdag wordt er zelf naar Quiévrain gereden, om het trainingsschema te vervolledigen. De duivers op klassiek weduwschap en de jonge duiven krijgen deze midweekse trainingsvlucht ook in hun agenda ingeschreven. Duivers en duivinnen komen samen thuis, maar worden onmiddellijk gescheiden.
Voor de inkorving worden de bakken geopend, welke dus ook tijdens het seizoen tijdens de week dichtblijven, en worden duivers en duivinnen een uurtje samengelaten. Bij thuiskomst worden er geen losse of vrije duivers/duivinnen op het hok gezet als beloning voor de eerste die aankomt. Mevrouw moet op mijnheer wachten of omgekeerd. Pas als ze beide thuis zijn worden ze in hun nestbak opgesloten.
Na de laatste vlucht mogen de koppels samenblijven. Dit jaar werden ze na enkele weken opnieuw gescheiden (op papjongen) om een vlotte rui te bevorderen.

Om dit ritme en werk met een dergelijke groep duiven vol te brengen heb je ook een team nodig.
Zoals u kan merken is het een (h)echt team melkers die een groep atleten en atletes klaarstoomt op een professionele wijze om tijdens het weekend van zich te laten spreken.
Maar al de inspanningen werden de afgelopen seizoenen beloond en succes motiveert om de ingeslagen weg verder te zetten.


Op deze eenvoudige hokken wonen de 2 duiven die het nationaal kampioenschap behaalden.
Het hokje van de duivers die niet op totaal weduwschap gespeeld worden. De beperkte ruimte zorgt voor veel minder vechtpartijen.

Medisch
Raf Herbots tekent voor de medische begeleiding en planning.
De duiven krijgen een inenting tegen paratyfus (colobovac) op het einde van het seizoen (november).
De verplichte vaccinatie tegen paramixo staat uiteraard ook op het programma en dit in de loop van januari.
De luchtwegen werd enkel in het begin van het seizoen behandeld met Doxycycline.
De duiven krijgen regelmatig een individuele tricho behandeling met spartix.
De jonge duiven krijgen hun paramixospuit bij het spenen en de paratyfusprik op de leeftijd van 8 weken.
Er werd tot op heden niet voor pokken ingeënt.

Voeding
De duiven krijgen tijdens het sportseizoen enkel sportvoeding, nooit staat er zuivering op het menu. Dit wordt aangevuld met de Herbotsproducten.
Sinds dit jaar staat er wel een mix van pindanoten, kaas en schapenvet met zeewier op het dagelijkse menu van de atleten en atletes.
Dit energierijk supplement, dat enkele van de toppers onder onze Noorderburen al enkele jaren toevoegen aan hun menu, zorgt voor de nodige bijkomende brandstof om het zware trainings- en vluchtschema af te werken.

Stamopbouw
De basis van alles is een goede stamopbouw volgens Jos. In de loop der jaren is de oude stam van Jos en recentelijk aangevuld met duiven van in hoofdzaak Gommaire Verbruggen, Gaby Vandenabeele, De Rouw Sablon, Roger Florizoone, Jef Houben, W. Bolting, Maurice en Yvan Vandersmissen en Robert Van Eycken.


Ambities voor 2007
De vliegploeg voor volgend seizoenstaat ligt ook al vast.
16 oude weduwnaars (klassiek weduwschap) zullen klaargestoomd worden voor de Catalaanse klassieker uit Barcelona.
Twee vliegploegen (duivers en duivinnen) van elk 3O oude en 24 jaarduiven zullen net als dit jaar afwisselend de kleine en grote halve fond vliegen op totaal weduwschap. Op te merken valt dat hier ook driejaarse duiven bij zullen zijn.
Daarnaast staat er volgend jaar een ploeg van 33 duivers en duivinnen klaar om aan de eendaagse fondvluchten deel te nemen op totaal weduwschap.
Zo bestond dit jaar een deel van een vliegploeg dit jaar uit jaarduiven met Florizoone origines, die volgend jaar als tweejaarse ingezet zullen worden op de eendaagse fondvluchten.
Wat dit jaar dus niet omcirkeld stond op het vluchtprogramma in Leefdaal, staat volgend jaar wel op het programma.
Daarnaast zijn er ook 15 jaarduiven in die ploeg waarbij de ambitie bestaat om ze ook op het fondprogramma in te schakelen.
Naast de jonge garde van 2007 zijn dit alles samen 172 oude en jaarduiven voor volgend seizoen.
Bij Deno Herbots koesteren ze de ambitie om in 2007 evenveel turbulentie te veroorzaken in het luchtruim boven de Voervallei als het afgelopen seizoen.

Conclusie
Het is duidelijk dat de geleverde prestaties hier het resultaat zijn een professioneel ingesteld team die door een combinatie van inzet van veel tijd, middelen, energie en ervaring de laatste twee jaar bijna alles gewonnen hebben wat er te winnen valt.
Aan de basis ligt een kolonie van sportief uitgeselecteerde duiven, die door een degelijke planning, een optimale begeleiding en een professioneel trainings- en voedingsschema, maandenlang de top van de uitslagen gekleurd hebben, met als finishing touch een tricolore penseeltrek op het podium in Oostende.

"Den Argenton" 4e nationale Asduif KBDB 2006 Grote Halve Fond

Pedigree "Argenton" : Klik hier
Prijzen "Argenton" : Klik hier