Search

Devlaminck Eric, "Knalprestatie op Carcasonne (2006)"


Eric Devlaminck, Hulste (BE)

Carcasonne
22 juli, het is een zwoele zaterdagavond als ik in mijn auto spring om naar Hulste te rijden, een dorp tussen Harelbeke en Ingelmunster. In Hulste woont Eric Devlaminck, nationaal kampioen KBDB zware fond in 2003. De laatste drie jaren was hij nooit uit de top drie kampioenschap Cureghem Centre. Een topper op de zware fond dus. Na een 40 tal minuten omstreeks 19.30 uur bereik ik, na een korte omweg, de bestemming. Ik ben blijkbaar niet de enige die Eric’s duiven van Carcasonne wil zien vallen. In totaal zijn we immers met zo’n 15 wakers (zoals ze dat in West-Vlaanderen noemen).
De duiven worden nog niet verwacht dus er is nog tijd om van alles en nog wat te praten. Alle onderwerpen passeren de revue, zolang ze maar over duiven gaan. Twee personen nemen niet echt deel in de verhitte discussies, Eric, toch wel wat zenuwachtig en ondergetekende, als jongste van de groep, wijselijk mijn mond houdende.
20.45 uur, telefoon, Etienne Devos heeft er een. 't Zal zeker nationaal een heel vroege zijn, weten de meesten al te zeggen. Zou het dezelfde duif zijn als van Albi (2de nationaal) vraagt er zich iemand af.
21.05 uur, telefoon - Vereecke uit Deerlijk heeft er ook een. Een kwartiertje later begint Eric toch wel wat onrustig te schuiven. Een van de wakers oppert al “dat het toch tijd begint te worden en aangezien Eric er 16 mee heeft, er toch vanavond een duif zou moeten vallen”.
21.36 uur : vanuit het schemerdonker : een schicht, de Geschelpte Marseille valt als een kogel op zijn spoetnik en gaat binnen, 't is Eric zijn eerste afgegevene. Eric spurt naar zijn hok en tekent hem. Terwijl hij de controlering wil nemen en constateren, valt er pardoes nog een duif op het ander hok. Een van de wakers spurt naar het hok waar de tweede duif valt met de constateur. Terwijl Eric de tweede duif aan het tekenen is, valt er wel nog een zeker.

Onvoorstelbaar : 3 duiven op 6 minuten, alsof het een snelheidsvlucht betrof.
Blij dat ik getuige mocht zijn van zo’n knalprestatie stap ik in mijn auto en ga terug huiswaarts. ‘s Morgensvroeg zal Eric nog duiven aan de lopende band tekenen. Alle 15 duiven zullen uiteindelijk geconstateerd worden, vermoedelijk zullen ze allemaal in de prijzen vallen internationaal. !! De eerste duif die Eric tekende de Geschelpte Marseille, had trouwens dit jaar al 74ste Nationaal Cahors (6654 d) en 8ste nationaal Albi (5.063 d) gevlogen !
Ik bel Eric enkele dagen later op om eens een reportage over hem te maken. Zonder probleem
stemt hij toe. We spreken af begin augustus.

Interview
12 augustus ga ik zoals afgesproken terug naar Eric om een reportage over hem te maken. Ik ken de weg nu al beter dus geen omwegen meer. We beginnen met enkele foto’s te nemen. Vrouw Erna en dochter Ria willen er jammer genoeg niet op de foto, tis dus van Eric alleen.
Tijdens het nemen van de foto’s lopen we op en tussen de hokken. De hokken zijn helemaal niet luxueus maar wel degelijk. Boven de bakken is er praktisch geen afscherming en vooraan zitten er verluchtingsgaten in de muur. Verder geen opvallendheden en eenvoud troef op de hokken.
Na het nemen van de foto’s gaan we binnen en begin ik met de vragen af te vuren die ik had voorbereid.Eric, had je je duiven speciaal voorbereid voor Carcasonne?”
“Ik zal eens iets zeggen he ik bereid mijn duiven al jaren op dezelfde manier voor. Dit jaar heb ik volledig hetzelfde gedaan als vorig jaar en de jaren daarvoor. Luister ik ga je dit eens uitleggen. Het jaar begint voor mij op den 2de januari, dan ga ik altijd bij den dierenarts om 14 u of het nu zaterdag of zondag of een weekdag is. Op basis van zijn advies neem ik aangepaste maatregelen. Van voeding krijgen ze den helft zuivering en den helft kweek tot begin maart. Op 25 januari ga ik dan mijn duiven kuren met Respudox 5% in flessenwater en dit gedurende een maand. Ge hoort het goed, een maand. Op die manier moet ik niet meer kuren in het seizoen tegen de koppen, want ge krijgt dat toch nooit meer goed in het seizoen. De hele maand maart krijgen ze qua voeding enkel gerst. In april schakel ik dan weer over naar de helft zuivering en den helft kweek tot 25 mei. Voor 25 mei laat ik mijn weduwnaars enkel 's avonds uit, 's morgens is het immers nog te koud in het voorjaar. Vanaf 25 mei mogen ze tweemaal daags vliegen en geef ik 's morgens 1/3 zuivering, 1/3 mais en 1/3 kweek, s’avonds geef ik dan 2/3 vlucht en 1/3 mais. Dit doe ik tot het einde van het seizoen. Voila dat was de voorbereiding van Carcasonne.”

Geef je anders nog bijproducten in het seizoen Eric?”
“Ik ben een absoluut voorstander van biergist, ik geef gedurende het volledig jaar vloeibare biergist op het eten. Ik meng ongeveer een halve liter met 20 kg graan. Als het niet te warm is krijgen mijn duiven ook alle dagen look in het water. Voor tien liter water neem ik een bol look die ik regelmatig ververs. Bij thuiskomst geef ik ook honing vermengd met citroen. Ge ziet ik geef dus het ganse jaar door natuurlijke bijproducten. O ja, bij thuiskomst krijgen ze ook een pil Flagyl opgestoken 's nachts en 's morgensvroeg om 4u. Tja ge moet er iets voor over hebben he, en als je dan nog de goede soort hebt, dan komt dat vanzelf.”

Hoe is die goede soort er gekomen Eric? “
“Midden de jaren 60 wist ik al dat ik enkel de zware fond wou spelen. Ik ben een fondman in hart en nieren. Door mijn werk kwam ik in contact met Adonis Denis en Albert Monin die beiden internationaal Barcelona hadden gewonnen in die periode. Uit twee Denis duiven kweekte ik de absolute stammoeder van mijn hok, “de Barcelona duivin”. Deze duivin vloog van 1984 tot 1990 7 Barcelona’s, ze miste slechts 1 maal toen ze gekwetst terugkwam; de overige Barcelona’s vloog ze 1886ste, 378ste, 253ste, 307de, 1008ste en 103de internationaal !! Op het kweekhok zitten er verschillende dochters, zonen en kleinkinderen van deze superieure vlieg- en kweekduivin.
In drie van de 4 beste kweekkoppels is de duivin een dochter van de Barcelona duivin. Deze zijn dan gekoppeld aan een duiver van Leon Messiaen uit Grammene, Lionel Debusschere uit Hulste en Emiel Denijs. Zoals je weet ben ik sinds mijn pensioen in 1998 verzorger van Emiel zijn duiven. Die bewuste duiver had zich gekwetst en Emiel wou hem wegdoen. Ik vroeg hem, het ging immers om een zoon van de “5X3” die een zoon van de befaamde Tee is van Emiel. Het vierde vaste koppel bestaat uit de 3de nationaal Narbonne (uit Broer Barcelona duivin) en een kleindochter van de Barcelona duivin.”

Eric hier in de streek ben je gekend voor je harde aanpak van de duiven, leg eens uit”.
“Tja, ik verkies de harde scholing voor mijn duiven. Zo leer ik mijn jongen niet op. Ze gaan direct naar Arras (85km). Luistert, ik ben er dan wel enkele kwijt maar dat geeft niet, ik kijk er zelfs niet naar. Ze moeten maar naar huis komen als er iets in zit. Mijn jaarlingen moeten twee zware fondvluchten vliegen. Dit jaar heb ik ze twee St Vincents laten vliegen ondanks het feit dat er maar iets meer dan 2 weken tijd zat tussen de twee. Als tweejaarse selecteer ik op de zware oostenlijn. Ze moeten allemaal de volledige Rhöne vallei vluchten afhaspelen (Montelimar, Orange, Marseille). Dit is inderdaad een harde leerschool want er blijven er achter hoor. Zelfs gasten die soms als jaarling goed gepresteerd hebben.”


Degene die overblijven, hebben na twee jaar dus al serieus wat papieren”.
“Inderdaad, ik heb dan ook veel prijzen van mijn ingezette duiven. Dit jaar was dat 9 op 16 van St Vincent jaarlingen, 4 op 4 Barcelona, 18 op 23 Albi, 12 op 16 Aurillac, 8 op 13 Cahors en 1 op 2 Pau. Van Carcasonne heb je het zelf gezien he. Trouwens dat die harde leerschool de duiven niet kraakt, bewijst het feit dat ik met duiven speel die 5, 6 of 7 jaar zijn.”

Eric, naast je goede en heel taaie duiven, ben je ook bekend voor andere zaken in de streek?”
“Doel je hiermee op de biergistclub? T'ja tis hier soms wat. In het begin kwamen er enkele mannen uit de streek hier om de vloeibare biergist die ik zelf van de brouwerij haalde. Je kent dat he, biergist afhalen en ondertussen een pintje drinken en over duiven babbelen. Ondertussen is de biergistclub uitgegroeid tot een samenkomst van soms 25 man. Ge zou dat hier soms moeten zien de dinsdagavond. De living zit hier dan nokvol. En soms trakteert de ene, dan de andere, afhankelijk wie er iets te vieren heeft.”

Slot
Eric Devlaminck, zware fondliefhebbber bij uitstek en vooral van de zware oostenlijn. Absolute topklasse op de zware fond maar zeker ook als mens.
Eric bedankt voor de gezellige babbel en tot volgend jaar, ik kom zeker terug eens “waken”. Hopelijk ben ik dan weer getuige van een knalprestatie. Ik heb er alvast alle vertrouwen in...