Search

Kris Cleirbaut - Bonheiden

Kris Cleirbaut uit Bonheiden<br> In de praatstoel...<br> Enkel de zon komt voor niks op!

Bonheiden. – Het duivenseizoen zit er onderhand al een poosje op. Enkel vitesser wagen zich nog in de strijd om de titel van kampioen van "De Ronde Van Belgie". Bij de rest van de melkers zit zowat alles op het "schap". Pluimen vliegen lustig in het rond. Buiten stront krabben en af en toe eens stofzuigen, is er dezer dagen weinig te beleven in duivenland. Of zien we dat verkeerd? Wij gingen ons oor eens te luister leggen bij Kris Cleirbaut. De "Patron": zo noemen ze hem in het Antwerpse. Wegens alles gewonnen hetgeen er te winnen viel. Sterk naast oppermachtig: zo kun je hem samenvatten. Een bodemloos vat vol met energie. Een winnaarstalent, zoals ze die niet meer maken... We hadden er een babbel van man tot man. Van duivenmelker tot duivenmelker. Maar vooral van kameraad tot kameraad...

"- Tuurlijk spelen inzet, voeding en medicatie een belangrijke rol in het hele duivenspel!"
(Kris Cleirbaut)Kris, vele melkers reageerden vol ongeloof op uw prestaties afgelopen seizoen. Straffer nog: de pers en de hele reutemeteut gingen scherp om met hun pennen...
Kris Cleirbaut: "- Kijk, het is nochtans heel simpel. We hadden simpelweg de forme en de conditie op het juiste moment te pakken. Maar als ik dat zeg, zie ik sommige liefhebbers hun ogen al draaien. Zoals ge zelf al zegt: vol ongeloof. En toch is het niet simpeler dan dat, hoor. Tot nu toe heb ik nog niet gereageerd op die bepaalde pers die bij mijn prestaties vragen stelden. Maar het getuigt van een absolute lafheid dat ze mij niet hebben (durven?) contacteren. Om mijn kant eens te horen..."

Eerst hadden we die Bourges met de jonge duiven die niet vlot verliep...
Kris Cleirbaut: "- Toen heb ik een patat rond mijn oren gehad, vriend. Nooit eerder heb ik dat meegemaakt. Mijn hele hebben en houden zat op die vlucht. Mijn oude duiven naast mijn garde jonge piepers. Mijn oude duiven kwamen er deftig door (nvdr: Kris maakte hier de drie (!) eerste provinciaal), maar mijn jonge duiven kwamen niet naar huis. Letterlijk. ’s Avonds amper een handvol duiven thuis van negentig gezette duiven. Ik verzeker je: dat doet pijn. ’s Anderendaags is de meerderheid van de duiven nog gearriveerd. En eerlijk gezegd: ik was de moed compleet verloren. Waarom je tijd steken in duiven dat niet naar huis komen, spookte in mijn hoofd. Een geluk kon ik terugvallen op twee mensen-van-dierenartsen, nl. Henk de Weerd en Norbert Peeters. Beiden zijn ze op zoek gegaan, maar konden eigenlijk niks vaststellen. Volgens hen was er niks mis. Niks mis, en toch serieus de mist in gegaan... Ik kon er niet meer aan uit."

En toen kwam Argenton...
Kris Cleirbaut: "- Da’s te vlug gedacht. Echt, ik zat in een dipje. Wist niet goed meer van welk hout pijlen te gaan maken. Maar, dankzij een kribbe kameraden die me weer moed wisten in te praten, ging ik opnieuw van start. En keihard deze keer. Ik ging terug naar de basis. Naar gezonde voeding. Naar de basisondersteuning. En naar vooral veel, héél veel, trainen. Zo gezegd, zo gedaan: ik en mijn verzorger quasi elke dag de baan op. Of de brandstof nu duur stond, of niet: rijden deed ik. Tachtig tot honderd kilometer. En als het me uitkwam, reed ik nog verder. ’s Morgens kregen ze niks. Bij thuiskomst na de training kregen ze een klein beetje Startmengeling van Vanrobaeys. Echt niet te veel. ’s Avonds kregen ze dan de Vlucht Exclusief voorgeschoteld. Zoveel ze wilden. Ik keek echt niet op een kilogram. Ze moesten vreten dat de stukken eraf vlogen. Want stevig trainen betekent nog altijd stevig eten. Gij zult ook geen uren blijven werken, zonder deftig gegeten te hebben... Wel, met duiven is dat hetzelfde. Waarom die bepaalde vluchtmengeling? Simpel: ze is rijk aan allerlei vetten, maar daarnaast enorm licht verteerbaar. Kijk, ik ben een maniak op mijn eten. Voor mezelf, maar ook voor mijn duiven. Enkel het beste is juist goed genoeg. Diezelfde week vlogen mijn jonge duiven nogmaals Pithiviers. Met een deftig resultaat."

Juist: en toen kwam Argenton...
Kris Cleirbaut: "- In de aanloop naar Argenton hebben we terug hetzelfde gedaan met de duiven. Stevig getraind, naast stevig eten. En toen kwam inderdaad Argenton, waar we een pak duiven in de honderd eerste spelen. Eerlijk gezegd: ik had het niet verwacht. Gewoonweg omdat ik nog steeds met de schrik-op-mijn-lijf zat van die bewuste Bourges. Net voor de duiven moesten gaan arriveren van Argenton, zat ik nog met een hele boel letters op mijn hof. Zelfs tot vlak voor de hokken. Toen Michel (nvdr: de verzorger) riep dat er een duif boven het hok cirkelde, schoot ik in paniek. Die duif wou immers niet naar beneden komen met een hele tribune duivenletters voor haar hok. Toen duwden we iedereen hier in het tuinhuis. Ge moet u dat eens voorstellen: een man of vijftien bijeen gepakt in een veel te klein tuinhuisje... Nu kan ik er mee lachen, toen echter niet... Hetgeen toen gebeurd, op Argenton, heb ik nog nooit meegemaakt. Het regende hier – letterlijk – duiven. De ene na de andere. Soms tot vijf duiven tegelijk. Veertig duiven in minder dan dertig minuten: het is keihard werken om alles binnen te krijgen. Michel meldt hier normaal gezien altijd de duiven aan, wel hij had gewoon een open lijn met de meldcentrale. Om je maar aan te geven hoe druk het hier was..."Het was inderdaad een knalresultaat. Maar mensen vragen zich af of dit enkel kan op graan en water...
Kris Cleirbaut: "- Tuurlijk niet. Die tijd is al lang voorbij. Ik maak daar geen geheim van. Bij thuiskomst krijgen mijn duiven steeds BS en Belgasol in het drinkwater. En elke maand geven we deze combinatie een dag of drie. Kwestie van de hele boel altijd wat zuiver te houden. De dag van thuiskomst krijgen mijn duiven steeds volle bak Kweek Exclusief mengeling van Vanrobaeys, daarover gaat dan een scheut aminozuren van Dr. Peeters met Belgabac. Tijdens het opvoederen gaat er regelmatig de mengeling aminozuren, BMT en duivenolie van Dr. Peeters over het voeder. Maar verder komt er hier geen enkel ander medicament in de drinkpot. Echt niet. Kuren wordt enkel gedaan op aanraden van één van mijn twee dierenartsen..."

Sommige mensen hebben nog niet één vaste dierenarts. Gij hebt er twee. Waarom?
Kris Cleirbaut: "- Beide dierenartsen, Henk de Weerd en Norbert Peeters, zijn gerenommeerde duivenartsen. Ze weten voor de volle honderd procent waarover ze praten. Da’s punt één. Waarom twee? Wel, dan ben ik er zeker van dat ik steeds één van de twee kan bereiken op het moment dat ik ze nodig heb. Dagen iets laten aanmodderen is hier compleet uit den boze. Directe actie is veel beter dan soms dagen (of weken) te liggen kuren omdat je iets hebt laten aanmodderen."

Op welke basis van duiven baseert uw stam van duiven?
Kris Cleirbaut: "- Goh. Da’s hier eigenlijk een samenstelling van Miel Dillen, die hoofdzakelijk Flor Vervoort onder zijn pannen zitten heeft, Jos Vercammen (Vremde), Gebr. Engels (Putte), Gust Cristiaens (Humbeek) en Gaston Van De Wouwer (Berlaar). Eigenlijk het beste van het beste uit mijn eigen streek. Waarom ver van huis naar goede en superduiven gaan zoeken, als ik het kortbij ook kan vinden?"

Ge hebt een punt. Wat denk je dat het belangrijkste is? Je inzet of de pedigree?
Kris Cleirbaut: "- Da’s een moeilijke. Zonder inzet kom je nergens. Maar zonder die goede duiven waarvoor je je moet inzetten, sta je ook nergens. Neem nu de tandem Jespers-Vanderwegen. Ik weet dat die dag en nacht met hun duiven bezig zijn. Akkoord, in de dag werken die kerels wel, maar toch zitten ze met hun hoofd en gedachten steeds bij die duiven. Zelfde verhaal bij Steve Smits-Mellaerts. Man en vrouw met een druk beroep, maar die toch uitmuntend met duiven kunnen spelen. Ik heb Steve leren kennen toen hij duiven stond te lossen in Ittre. Toen zei hij me dat ook hij daar regelmatig stond. Om zijn duiven te trainen. Ik wil gewoon maar even aantonen dat ook deze liefhebbers stuk voor stuk zich stevig inzetten voor hun duiven. Met de gekende resultaten tot gevolg...
Ik ben er zeker van dat vele melkers supergoede duiven zitten hebben, maar dat ze er te weinig uithalen. Wegens te weinig inzet. Kijk, hier wordt elke dag elk hok deftig gereinigd. Quasi elke duif gaat elke dag door mijn handen. Of door die van Michel. Da’s een waardemeter naar de conditie en naar de gezondheid. Enkel op die manier heb je snel iets in de gaten..."

Straks komen al die topduiven te koop... Vanwaar die ommezwaai?
Kris Cleirbaut: "- Ik ben een kerel die nogal van uitdagingen houdt. Als ik geen uitdaging of doel voor ogen heb, kan ik me er nooit voor de volle honderd procent voor in zetten. Vandaar die keuze... Stuk voor stuk zullen al mijn kweeduiven straks op de verkooptafel verschijnen. Komt daar nog eens quasi de volledige vliegploeg van afgelopens seizoen bij."

Ga je dan straks compleet van nul beginnen?
Kris Cleirbaut: "- Tuurlijk niet. Kijk, ik heb uit al mijn beste duiven twee ronde jongen gekweekt. In de zomer... Daar is geen enkele duif van verkocht of weggegaan. Gewoon omdat zij straks mijn basis zullen vormen om verder te gaan."Oké, maar al je bewezen kweekduiven zijn wel uit de stal... Het zijn toch allemaal geen goede kwekers?
Kris Cleirbaut: "- Volledig mee akkoord. Ik verwacht dan ook dat het eerste jaar een moeilijk jaar zal worden. Gewoon omdat ik nu opnieuw een stam moet gaan vormen. Welke doffer past er op welke duivin... Ik had in mijn kweekstal verscheidene kweekkoppels waar ik bij voorbaat goede duiven kon uit kweken. Dat zal ik straks dan ook een beetje missen. Maar bon, het zij zo...Ik wil het dan het komende jaar ook wat rustiger aan doen. Er is nog de bakkerij, waar een beetje op orde op zaken gezet moet worden. Niet dat de zaken slecht gaan. Integendeel zelfs. De bakkerij draait te goed... Sofie (nvdr.: de vrouw van Kris) kan die handel niet meer op haar eentje aan. Komt daar nog eens bij dat er nieuw personeel moet opgeleid worden. Juist: werk in overvloed... Daarnaast eens wat meer van vrouw en kinderen genieten. Die "kids" groeien op zonder dat ik het goed en wel besef... Terwijl ik op ’t kot zit, lopen die mannen elke dag een stuk meer volwassen te worden. Ik heb het gevoel dat ik dat aan ’t missen ben. Deels door de duiven, die meer dan vrije tijd van me vragen. En deels door de bakkerij die eigenlijk te goed draait... Familie en kameraden gaan nog altijd boven de sport op zich. En daar ben ik dan ook eerlijk in: zonder mijn kameraden zou ik nooit zo ver geraakt zijn. Zij hielpen en steunen mij waar nodig. Duivensport is en blijft een teamsport. Maar het moet bovenal een hobby blijven. En dat loopt nu wel de spuigaten uit...".

Ondertussen reis jij zowat de halve wereld af...
Kris Cleirbaut: "- Goh, ja... duivensport is en blijft mijn leven. Ge moogt dat draaien of keren gelijk ge zelf wil... Als er ergens een feestje gebouwd wordt, of iets te doen is met duiven, ben ik er graag bij, ja... Ik ben net terug uit Roemenie, waar ik de finalevlucht van een eenhoksrace heb bijgewoond. Weet je dat duivensport daar maar pas begint te leven? Jaar na jaar stijgt hun liefhebbersaantal, terwijl het hier slinkt... Daar ziet ge nog echte hobbyspelers. Mannen die hun dikke teen buiten steken vooraleer ze gaan inkorven. Regent het, of is het te koud, dan blijven ze thuis. Schijnt de zon, tekenen ze present..."

Gaan jouw duiven week na week mee? Of mogen ze tussen 2 vluchten rusten...
Kris Cleirbaut: "- Ik zie het nog zo voor mijn ogen, in een stukje van Gust Cristiaens: "Rust, roest...". Wel, die kerel had dat systeem toen al door. En gelijk heeft hij... Hier blijft geen enkele pluim, tussen twee grote vluchten, rentenieren. Soms een vitessevluchtje, maar meermaals nog een vluchtje van om en bij de vierhonderd tot vierhonderdvijftig kilometer. Zeker voor jonge duiven... Kijk, duiven moeten in hun ritme blijven. Als je ze éénmaal laat thuis zitten, geef je uw "collega-duivenliefhebbers" al een voorsprong van jewelste... Duiven zijn gemaakt om te vliegen, wel laat ze dan vliegen... Bij normaal weer kan dat absoluut geen kwaad. Op voorwaarde dat ze gezond zijn. En op voorwaarde dat je hun stevige kost geeft. Daarvoor grijp ik terug naar de mengeling die ik samenstelde met de firma Vanrobaeys. Vetten en nog eens vetten, maar wel licht verteerbare. Da’s zowat het belangrijkste. De rest? Da’s zever in pakskes..."

Iedereen die in Mechelen woont, kent Bakkerij Opsinjoor wel. Patékes naast ovenvers brood. En nee, op vijf minuten geraak je de bakkerij niet uit. Ge moet tenslotte rekening houden met lange wachtrijen. Juist: Kris Cleirbaut heeft zijn zaakjes goed voor mekaar. Op en top professionalisme. Het straalt simpelweg van hem af. Top in de bakkerswereld. Top in de duivenwereld. De "patron" wil tenslotte enkel het beste van het beste... Cleirbaut speelt al jaar en dag in de ijzersterke "Hogeschool" van de duivensport,Union Antwerpen. Na zowat drie jaar lijkt hij de professor geworden die de "Hogeschool" les geeft... Met Argenton van afgelopen seizoen als neusje van de zalm. Op een haar na (letterlijk dan!) mist Cleirbaut de eerste twee nationaal, maar kegelt wel twaalf (!) duiven binnen de 87 eerste nationaal. Een wereldrecord. Cleirbaut zelf blijft vrij nuchter onder zoveel eindeloze belangstelling. Ze hebben goed gevlogen, zei hij zonder één noot hoger te gaan, op het einde van die bewuste Argenton. Kerels die niet naast hun schoenen gaan lopen: ja, daar houden wij van! (kr)

Als afsluiter geven we je zijn beste resultaten mee... Hou je vast voor een rollercoaster van formaat. Deed iemand dit hem na, op amper drie jaar tijd...?

Top provinciaal:
1e Prov. Guéret 1774 d
1e Prov. Bourges 4602 d
1e Prov. Bourges 1371 d
1e Prov. Argenton 3371 d
2e Prov. Bourges 1371 d
2e Prov. Argenton 3371 d
2e Prov. Argenton 2088 d
2e Prov. Vierzon 547 d
2e Prov. La Souterraine 3710 d
2e Prov La Souterainne 3310d
3e Prov Bourges 1371d
3e Prov. Guéret 1774 d
4e Prov Montluçon 1913d
4e prov Chateauroux 1362d
4e Prov Montluçon 2264d
5e Prov Bourges 2031d
6e Prov Chateauroux 1938d
6e Prov Argenton 951d
7e Prov Chateauroux 1757d
7e Prov Argenton 2712d
7e prov Bourges 4290d
7e Prov La Souterainne 2313d
7e Prov Chateauroux 2629d
7e Prov La Souterainne 3310d
8e Prov La Souterainne 2313d
8e Prov Chateauroux 2629d
8e Prov Bourges 2685d
8e Prov La Souterainne 3310d
9e Prov Chateauroux 2629d
9e Prov Gueret 1774d
10e Prov Montluçon 1913d
11e Prov Orleans 8835d
11e Prov Montluçon 1700d
11e Prov Le Mans 1819d
12e Prov Gueret 1774d
12e Prov Argenton 3371d
13e Prov Argenton 2088d
13e Prov Gueret 1774d
13e Prov Argenton 3371d
14e Prov Salbris 1674d
15e Prov Gueret 1774d
16e Prov Montluçon 1913d
17e Prov Argenton 2712d
16e Prov Argenton 2617d
19e Prov Montluçon 1913d
19e Prov Argenton 3371d
19e Prov Bourges 4602d
20e Prov Bourges 4290d
21e Prov Argenton 2712d
Top-100 Nationaal:
2e nat. Argenton 25583 d
3e nat. Argenton 25583 d
4e nat. Bourges 26984 d
4e nat. Guéret 12587 d
5e nat. Argenton 14534 d
8e nat. Guéret 12587 d
10e nat. Bourges 9021 d
11e nat. La Souterraine 21721 d
12e nat. Argenton 6177 d
12e nat. La Souterraine 13965 d
13e nat. La Souterraine 13965 d
14e nat. Argenton 20844 d
15e nat. Guéret 12587 d
20e nat. Argenton 25583 d
22e nat. Bourges 31824 d
23e nat. Guéret 12587 d
23e nat. Argenton 25583 d
24e nat. Argenton 14534 d
24e nat. Guéret 15587 d
28e nat Gueret
29e nat. Argenton 25583 d
32e nat. Bourges 9021 d
33e nat. Argenton 14534 d
34e nat. Bourges 11875 d
37e nat Argenton 20844 d
37e nat. La Souterraine 21258 d
42e nat. Bourges 11875 d
43e nat. Bourges 11875 d
45e nat Argenton 20844 d
56e nat. Argenton 25583 d
58e nat. Argenton 25583 d
63e nat Gueret 12587 d
66e nat. Argenton 25583 d
67e nat. Bourges 26984 d
70e nat. Argenton 14535 d
73e nat Argenton 14535 d
73e nat. Argenton 25583 d
78e nat. Bourges 31824 d
83e nat. Argenton 25583 d
84e nat. Argenton 25583 d
87e nat. Argenton 25583 d