
Henk Sr. en Henk jr. JURRIËNS, Brummen (NL)
Een dag nadat de Veluwe door een dik pak sneeuw was bedekt, toog ik over redelijk berijdbare wegen richting Brummen. Het was nog vroeg in de ochtend en er waren deze dag gelukkig nog geen files. Helaas had ik in mijn navigatiesysteem gekozen voor de kortste route en zo kreeg ik vlak voor Brummen het commando linksaf het Apeldoorns-Dierens Kanaal over te steken en ja toen kwam ik echt in de “rimboe” terecht, maar o wat zag het landschap er fantastisch uit . Via allerlei nauwelijks berijdbare weggetjes kwam ik na wat glij- en slipwerk dan toch heelhuids in de Leeuwerikstraat 16 te Brummen aan bij de familie Jurriens.
Henk sr. (67), vroeger onderhoudsmonteur, maar vanwege lichamelijke klachten al zo’n 25 jaar bij huis, begon 34 jaar geleden met postduiven. De laatste 10 jaar speelt hij met de duiven op zijn huidige adres. Hij is vanaf zijn start met postduiven lid van de ongeveer 30 leden tellende P.V. De Valk te Brummen.
Henk jr. (34), werkzaam als bedrijfsleider, zette in 1974 zijn eerste stappen richting mooie carrière in de postduivensport. Aangezien hij te jong was om zelf lid te mogen worden speelde hij tot 1976 op naam van zijn moeder.
In 1976 gingen vader en zoon samenspelen onder de naam Henk Jurriens Sr. & Jr.
Aangezien Henk Sr. altijd thuis was en Henk jr. een drukke baan heeft, nam de eerste de hele verzorging van de duiven op zich. Alleen het laatste seizoen was dat niet mogelijk vanwege zijn ziekte.
Henk jr. noemt zichzelf eigenlijk een “mooi weer-liefhebber”, want in de wintermaanden neemt hij zelf wat meer afstand van de hobby. In het voorjaar komen bij hem de kriebels wel weer en dan keert het enthousiasme voor de sport vanzelf terug.

Hok
De mannen hebben een hok van 7,5 meter met drie afdelingen voor 36 weduwnaars.
Voor de jonge duiven kunnen ze beschikken over een hok van zo’n 3,5 meter met een grote volière. Het jongeduivenhok is verdeeld in twee afdelingen.
In principe maakt Henk Sr. elke dag de hokken schoon, maar in de winter beperkt hij de poetsbeurten tot een á twee keer per week, afhankelijk of hij zich goed voelt.
Hokopbouw
Henk Sr. startte met de duivensport na het overlijden van zijn vader en hij nam diens duiven over. Zijn vader had duiven van good old Henne Bierhof en dat waren duiven, die van Reusel tot Bergerac meekonden. Het waren dus echte allrounders.
De combinatie speelt het liefste de overnachtvluchten met middaglossing.
Zij zoeken niet een bepaalde vlucht uit om daarop te “pieken”, maar willen elke vlucht goed presteren.
De kweek
Zij hebben 12 kweekkoppels. Ze hebben geen specifiek stamkoppel, maar wel een drietal lijnen, namelijk de “van de Wegen-doffer” via Hans Eijerkamp, de oude soort van Henne Bierhof en de lijn van “Black Giant”. Black Giant vloog voor Jaap Spiegelenberg, Brummen, in 1995 een 1e nationaal Bergerac en verhuisde daarna naar Hans Eijerkamp en znn.
Zij proberen om deze lijnen intact te houden en daarom wordt hier enige inteelt niet geschuwd. Wel tekenden ze hier bij aan dat het postduiven moeten blijven (ze moeten alle kenmerken van een duif hebben).
De stamdoffer op hun hok is de krasdoffer “Ronaldo van ‘91”, een Eijerkamp van de Wegen. Deze geweldenaar won 14 prijzen op de overnachtfond! Hij is bovendien een zeer goede vererver: zijn zoon “Billy the Kid” won 9x prijs op de overnachtfond; zoon "Tiësto" van 2002 won van 7x zetten 5 prijzen; kleinzoon “Kleintje Bergerac” van 2004 won dit jaar de 14e nationaal Bergerac tegen 17.180 duiven; kleinzoon “Nightstar” is van 2003, maar won al 5 prijzen op de overnachtfond; kleinzoon 04-256 won ook al 2 prijzen op de overnachtfond.
Omdat zowel Sr. als jr. hun duiven door en door kennen wordt er meestal op gevoel gekoppeld. Ze kennen vrijwel geen vaste koppels: elk jaar worden er nieuwe koppels samen gezet.
Uit de betere vliegduiven wordt ook gekweekt evenals uit een of twee jaarlingen, waarvan de mannen denken (of hopen) dat het “echte” worden.
Er worden ongeveer 60 jonge duiven gekweekt.


Vliegsysteem
Zij vliegen alleen met zo’n 36 weduwnaars. Zij spelen geen totaalweduwschap, omdat ze dat te bewerkelijk vinden.
De fondduiven worden eind januari begin februari gekoppeld. Het tijdstip is afhankelijk van het feit of Henk jr. er tijd voor heeft.
Alle oude duiven gaan onder andere mee op de eerste en tweede eendaagse fondvlucht. De jaarlingen echter gaan na de vitesse/midfondvluchten pas op de derde eendaagse fondvlucht mee. Zij doen dit, omdat het vliegprogramma het onvoldoende mogelijk maakt de jaarlingen goed voor te bereiden op een eendaagse fondvlucht. Zij moeten namelijk voldoende trainingskilometers onder de vleugels hebben gehad.
De eendaagse fondvluchten zijn voor hen puur voorbereiding op de overnachtingsvluchten, komen ze en vliegen ze prijs dan is dat mooi meegenomen.
Om te bepalen welke duiven zij als getekenden moet aanwijzen letten zij erop hoe de duiven vliegen, hoe ze zich gedragen, hoe ze in de hand aanvoelen. Zij hebben niet zoals sommige duivenliefhebbers doen, een vaste duif die telkens als getekende de mand in gaat. Voor hen is het steeds een momentopname en de duiven die dan in hun ogen getekend horen te staan, die komen ook op de eerste plaatsen. Zij vinden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst!
De duiven krijgen elke week op maandag of dinsdag een bad. Er wordt niets aan het badwater toegevoegd, dus alleen heerlijk helder water.
Vader en zoon Jurriëns hebben vrij donkere hokken en dus hoeven zij hun vliegduiven in het begin van het seizoen niet te verduisteren om de forme wat te temperen, dat gaat hier vanzelf. De duiven moeten pas later in het seizoen echt in forme komen. Wel hebben ze dit jaar hun duiven bijgelicht van eind juni tot de laatste fondvlucht, maar beiden zijn ervan overtuigd dat het niets heeft uitgemaakt met andere jaren.
Voersysteem
Henk sr. en jr. voeren hun duiven het hele seizoen voer van GARVO, waaronder ook het HE (high energy) 4000. GARVO geeft jaarplannen uit waarin ze aangeven welk voer op welk moment gevoerd moet worden, maar de beide Henken gebruiken zo’n schema nooit: zij vertrouwen steeds op hun gevoel.
De duiven worden gewoon op de grond gevoerd met uitzondering van die meegaan op een overnachtingsvlucht, die krijgen in hun broedbak wat extra voer.
Naast de HE 4000 mengeling van GARVO krijgen de duiven geen extra’s, want alles wat de overnachtduiven nodig hebben zit in deze mengeling (ook de pinda’s). Bovendien is Henk jr. van mening dat je het niet te moeilijk moet maken, want als je dat doet dan is de kans op fouten maken ook veel groter.
Training
De duiven gaan in principe 2 keer dag los voor een training. ’s Morgens trainen ze een uur en ’s avonds een uur en een kwartier tot anderhalf uur. Afhankelijk van voor welke overnachtvlucht de oude duiven het eerst meegaan, vliegen ze een of twee eendaagse fondvluchten alvorens op de overnachtingsvlucht te worden ingekorfd.
De duiven, die naar St. Vincent gingen, vlogen eerst twee eendaagse fondvluchten.
De jaarlingen, die in hun geboortejaar de jongeduivenvluchten hebben afgewerkt, werden dit jaar op Periqueux en Bergerac gespeeld. Als de duiven niet op een wedvlucht meegaan, dan worden ze – afhankelijk van hoeveel tijd er voor is – naar Velp, Heteren, Oss of Eindhoven gebracht.
Door de week worden de duiven niet weggebracht of gespeeld op midweekse vluchten, want daar hebben de mannen geen tijd voor.
Selectie
Jaarling duiven moeten 2x mee op de overnachtvluchten en minimaal 1 keer prijs vliegen.
Tweejarige duiven gaan in principe 3 keer mee op een overnachtingsvlucht. Zij moeten daarvan twee prijzen vliegen, waarvan één kopprijs.
Driejarige duiven moeten minimaal bij de eerste 100 nationaal of NPO vliegen, want anders mogen ze plaats maken voor jongere duiven.
Jonge duiven
Er worden twee ronden jongen gekweekt. De eerste ronde is bestemd voor de jongeduivenvluchten en de tweede ronde wordt op de natoer gespeeld. De jonge duiven van de eerste ronde is ongeveer 7 weken verduisterd, maar eigenlijk hadden dat 10 weken moeten zijn i.v.m. het gooien van de pennen.
De ongeveer 60 jongen worden normaal voor aanvang van de vluchten een keer of tien weggebracht. Dit jaar kwam daar door de ziekte van Henk Sr. niets van terecht. Henk jr. heeft ze alleen de drie dagen voorafgaande aan de eerste prijsvlucht weggebracht. Toch bleven er van die eerste wedvlucht slechts 2 duiven achter.
De jonge duiven worden geselecteerd door beoordeling in de hand, op de bloedlijn en hoe ze zijn afgekomen.
Medische begeleiding
De duiven krijgen voor het kweken een paratyfuskuur, worden ingeënt tegen paramyxo en als ze op eieren zitten krijgen ze een geelkuur. Dit jaar hebben de duiven tijdens het seizoen 2 keer een geelkuurtje van 3 dagen gehad.
Na de tweede vitessevlucht kregen ze 3 dagen antislijm. Er was geen reden om ze dit te geven, maar ze hebben het meer gevoelsmatig gegeven. Na een wedvlucht krijgen de duiven niets speciaals en dus ook geen ontsmetting.
Het is en blijft altijd moeilijk om de duiven steeds gezond te houden.
Duivensport allerlei
Op mijn vraag hoe nu voor hen de ideale fondduif eruit moet zien, gaven ze aan dat er niet een duif hetzelfde is en dat het net zoals er bij atleten verschillen bestaan tussen de lichaamsbouw van sprinters en marathonlopers ook lichamelijke verschillen zijn tussen snelheidsduiven en fondduiven. Wel vinden ze dat de vleugel van een fondduif geen brede pennen mag hebben.
Aan ogentheorieën hechten ze geen waarde. Wel kijken ze of de duif een goede verkenningscirkel heeft.
Als ze zich willen versterken proberen ze wat bij te krijgen wat in hun lijnen past, maar het is heel moeilijk.
Er wordt veel gelezen en gesurft op het internet om bij te blijven en Henk jr. komt via zijn werk ook bij veel mensen en ziet en hoort zo ook nog wel het een en ander.
Prestaties
Op de vraag welke prestaties zij als beste van hun duivenloopbaan beschouwden kwam als antwoord: de 1e prijs nationaal Periqueux tegen circa 20.000 duiven in 2005, maar ook de uitslag van Mont de Marsan in 2002. Zij wonnen toen de 15e nationaal en klokten hun zevende duif van de zeven mee bij de eerste 500 nationaal.
Voor de prestaties en kampioenschappen van 2005 was niet een bepaalde duif verantwoordelijk, maar was het de sterkte in de breedte van dit hok, die voor deze uitstekende prestaties zorgde.
Zij hebben niet een speciale favoriete duif. De duif die het eerste komt is hun favoriet. Het maakt deze mannen niet uit welke duif het is.
De beste duif van het hok
is de “geschelpte 74” van 1999. Deze doffer heeft als vader de “Vleugel 245” van 1992, een Aarden x Catrijsse en langs moederszijde de “Bierhof duivin”, een van Wanroy x Janssen.
De geschelpte 74 won tot nu toe 12x prijs op de overnacht: 26e nat. St. Vincent 2005, 25e nat. Mont de Marsan, 38e nat. St. Vincent 2004, 61e nat. Mont de Marsan, 101e nat. St. Vincent, 325e nat. Bergerac 2004, 558e nat. NPO Ruffec, 1233e nat. St. Vincent 2002, 1490e NPO Bergerac 2003, 1665e nat. Bergerac 2005.
Kampioenenschappen 2004
1e Marathon Noord kampioen 2004
1e Aangewezen Overnacht Afd. 8 GOU
4e Onaangewezen Overnacht Afd. 8 GOU
2e en 8e duifkampioen Overnacht Afd. 8 GOU
1e Aangewezen Overnacht Regio 2
2e Onaangewezen Overnacht Regio 2
2e en 4e duifkampioen Overnacht Regio 2
4e Onaangewezen dag- en overnachtfond Regio 2
4e Aangewezen dag- en overnachtfond Regio 2
2e Internationaal Superkampioen middaglossing Nederland – Duitsland
1e Superkampioen Overnacht Fondclub IJsselstreek
Hun afstanden
Angoulème 839.654 Km
Bergerac 907.905 Km
Brive 846.215 Km
St. Vincent 1093.009 Km


Enkele mooie uitslagen 2004
Brive 8 mee 99-657-812-840-901-1866 Afd. 8 tegen 8.925 duiven
St. Vincent I 6 mee 38-614-1480 Sector III tegen 7.455 duiven
Angoulème 17 mee 381-668-751-814-862-973-1155-1392-1452-1597-1758 Afd. 8 tegen 7.374 duiven
St. Vincent II 6 mee 101-160-1193 Sector III tegen 6.133 duiven
Bergerac 16 mee 84-222-270-325-1485-2395-2575-2788-3513-3603-3937 Sector III tegen 20.261duiven.
Totaal gespeeld 53 duiven en 34 prijzen = 64%
Kampioenenschappen 2005
1e onaangewezen overnachtfond afd. 8 GOU
3e aangewezen overnachtfond afd. 8 GOU
12e onaangewezen eendaagse en overnachtfond afd. 8 GOU
1e aangewezen eendaagse en overnachtfond afd. 8 GOU
1e onaangewezen en 1e aangewezen overnachtfond regio 2
3e onaangewezen generaal eendaagse en overnachtfond regio 2
1e onaangewezen generaal eendaagse en overnachtfond regio 2
Prestaties 2005
Brive - 4-6-'05 846 Km
Afd 8 GOU 7354 d. 58 342 401 556 889 911 1329 1541 1649
Internat 9540 d. 90 557 630 870 1312 1364 1930 2183 2332
14 mee 9 prijzen
St. Vincent
17-06'06 1093 km
Afd 8 GOU 3135 d 7 204 333 552
Nationaal 8438 d. 26 619 984 1494 2021
Internationaal 4636 d. 22 410 638 944
7 mee 5 prijzen
Periqueux
2-7-'05 866 km
Afd. 8 GOU 6500 d. 1 76 93 113 316 355 431 562 674 716 1433
Internat 7436 d. 1 104 118 145 370 431 534 688 825 880 1822
19 mee 11 prijzen
Mont de Marsan
10-7-'05 1038 km
Nationaal 4537 d. 61 158 784
Internationaal 2624 d 40 112 507
5 mee 3 prijzen
Bergerac
31-7-'05 908 km
Nationaal 17160 d. 14 119 150 746 776 1557 1665 2288 2550 3495 3638 3771
Internationaal 8401 d. 10 67 91 401 418 840 907 1220 1366 1871 1940 2011
19 mee 12 prijzen
Totaal gezet totaal
64 duiven 40 prijzen: 62,5 %
Doelstellingen voor de toekomst
Henk sr.: “Hopelijk blijf ik gezond en dan probeer ik het nog een jaar en anders zal junior alleen verder moeten, want ik wil niet van anderen afhankelijk zijn bij het beoefenen van mijn hobby.”
Henk jr.: “Zoveel mogelijk 1e prijzen winnen!”
Tot slot
Ik was te gast bij een stel nuchtere duivenliefhebbers, die alles heel goed weten te relativeren.
Ik hoop dat het met de gezondheid van Henk Sr. beter zal gaan en dat hij samen met zijn vrouw en Henk jr. nog heel veel plezier van zijn gevleugelde vrienden mag ondervinden.