تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Beute en Zn (Wilhelminaoord, NL) schittert met Karessa op de eendaagse fond

De afgelopen weken speelde Beute en Zn vier keer in de top 10 van Afdeling Friesland '96 tegen duizenden duiven. Reden voor een bezoek om de vroege duiven te leren kennen.
De liefhebber

In Wilhelminaoord wonen Gert-Jan en zijn lieftallige vrouw Klaasje. In het ouderlijke huis van Gert-Jan, de plek waar zijn vader Arnold reeds keihard speelde met duiven, wonen zijn ouders.
Gert-Jan is misschien wel de meest besproken en uitgesproken liefhebber uit onze sport, maar niet alleen binnen de duivenwereld. Zo schoof hij reeds aan in het radioprogramma van Coen en Sander op 538, Radio 1 en wist hij zelfs Steven Brunswijk, beter bekend als Braboneger,  te interesseren voor de duivensport. Gert-Jan speelt onder Beute & Zn, een naam die hij als eerbetoon aan zijn vader nooit heeft aangepast.

Kaeko, Jannes en Karessa

Op 14 april van dit jaar was het Kaeko die als eerste liet zien dat de duiven van Gert-Jan klaar zijn voor het seizoen. De blauwe doffer is een lichte inteelt naar de Vechtmachine. Hij won de eerste prijs in Noordwolde, waar Gert-Jan sinds jaar en dag speelt, van 507 duiven. Hij speelde een zevende prijs van afdeling 11 van maar liefst 21.894 duiven! Bekijk hier de pedigree van Kaeko.

Twee weken later was het de beurt aan Jannes, een krasdoffer uit de koppeling Isocrates x Harmony. Die laatste is een rechtstreekse dochter uit de Vechtmachine. Jannes wint in de vereniging een eerste prijs van 574 duiven vanaf Weert, wat goed is voor een derde prijs in afdeling 11 van 21.740 duiven! Bekijk hier de pedigree van Jannes.

Dat het niet alleen op de korte afstand goed zit met de afstammelingen van de Vechtmachine bewees Karessa op Troyes. Op een afstand van 528 kilometer werd zij als derde afgevlagd in een NPO-concours van 5.964 duiven! In afdelingsverband speelde Gert-Jan hier 75% prijs. Wat opvalt aan de stamboom van Karessa is dat zij een zware inteelt is naar de Vechtmachine. Haar vader is de eerder genoemde Jannes die gekoppeld stond aan zijn moeder Harmony. Nadat ik op zaterdag 9 juni een bezoek had gebracht aan de familie stond de vlucht Chalons-en-Champagne op het programma. Die werd zondag 10 juni vervlogen, waarop Karessa nog een treetje hoger wist te eindigen: een 2e NPO van 4.924 duiven op een afstand van 452 km. Een absolute crack! Bekijk hier de pedigree van Karessa.


NL09-1652988 Vechtmachine, de wereldberoemde kweker van Gert Jan Beute

Voorbereiding op het seizoen

De voorbereiding op het seizoen startte 5 december met het koppelen van alle duiven. De vliegduiven brengen dan een ronde jongen groot. De duivin wordt weggehaald wanneer ze voor de tweede keer het eerste ei heeft gelegd. Vervolgens worden de duiven niet opnieuw gekoppeld, maar zien de koppels, gespeeld op dubbel weduwschap, elkaar regelmatig.

Voorafgaand aan het seizoen worden de duiven vijf tot zeven keer weggebracht. De koude temperaturen in het voorjaar baren Gert-Jan geen zorgen, want ook dan worden zijn duiven weggebracht. Thuis heeft hij wel de mogelijkheid om zijn hokken te verwarmen, wat zorgt voor een beter hokklimaat. De verste lapvlucht die ze krijgen is vanaf Nijkerk, 100 km van Wilhelminaoord. Die trainingsvluchten vinden ook in het seizoen plaats, maar dan met name tijdens de eerste weken.

De duiven komen tweemaal daags los. De dag start met de duivinnen die van 7 tot 8 uur trainen. Daarna komen de doffers aan de beurt tussen 8 en 9 uur. Vanaf 16 uur herhaalt het uur training zich voor beide ploegen. Bij binnenkomst worden de duiven gerouleerd volgens het van Loonsysteem.

Roofvogelproblematiek ook in Wilhelminaoord

Negenentwintig koppels duiven stonden voor het seizoen klaar om mee te beginnen. Helaas gooide de toenemende populatie roofvogels ook hier roet in het eten: in korte tijd hebben ze het leven gekost van acht uitstekende duiven. Duiven die top 10 speelden in de afdeling of zelfs nog nooit het papier misten. Gert-Jan schreef er regelmatig over in zijn blog en sprak erover met de media, maar bekeek het als realist. Hij wist de motivatie als Mister Positivo te behouden en legt de focus op de duiven die er wél nog zitten.  


De accommodatie in Wilhelminaoord

Begeleiding

Veel mensen kennen Gert-Jan natuurlijk van zijn eigen producten. Van de eerste tot de laatste vlucht gebruikt Gert-Jan LTW, Clean Balance, Electroboost, herstelcapsules en CVS. In 2008 stapte hij af van de medicatie die hij gebruikte. De jaren daarna werkte hij een eigen lijn uit die die producten (moesten) nabootsen.

Eens in de twee à drie weken wordt een bezoek gebracht aan Nanne Wolff, die de duiven controleert. Daarnaast staat Gert-Jan veel in contact met Raf Herbots, Stephan Göbel en Henk de Weerd. Dat doet hij om zijn eigen horizon te verbreden en op die manier op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen onze sport.

Tot slot

In de wintermaanden is Gert-Jan bezig met de beoordeling van duiven van collega-liefhebbers. Hij helpt met de koppelingen en leert de liefhebbers meer over de uiterlijke kenmerken van een duif. In een jaar tijd krijgt Gert-Jan tussen de dertig- en veertigduizend duiven door zijn handen. Hij is behulpzaam en helpt (beginnende) liefhebbers om betere resultaten te bereiken. Hij is via zijn blog openhartig over de wijze waarop hij zijn duiven speelt. En zijn kwalitatief goede kolonie, die verzekert hem ook de komende jaren van succes.